Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се върнем на работа без излишен стрес

2
Снимка: Радио ВИДИН

Как да се адаптираме на работа в първите дни след летните отпуски или работата от вкъщи? Може да ни е много трудно да се настроим за работен процес, да се почувстваме изморени или изнервени. Пандемията пък развали плановете за отдих през летните месеци, много хора останаха дори без работа. 
Как видинчани се справят със стреса, провери Николай Хараламбов:

"Два месеца след карантината не работихме. Добре се чувствам. Леко първоначално ме стресира, щото не се знаеше накъде отиват нещата... След отпуска, ако не е била твърде продължителна, добре- отпочинал, свеж... След отпуска е кофти да се настроиш отново на работен режим. Принудиха ни да си вземем отпуск. Първо, като не си планувал този момент- да, получава се един стрес. После се нагаждаш. После пак свикваш с работата... Има малък период на адаптацията, но обикновено така бързо ни завъртат нещата, че няма време за стрес... В момента съм все отпуска и се чувствам прекрасно... Почивката ми дойде малко стресираща..."

Един от най- пострадалите от COVID-19 сектори на икономиката- "Хотелиерство и ресторантьорство", където попадат и нощните заведения, все още изпитва затруднения и не може да се възстанови от кризата. Заведенията в момента работят при спазване на съответните мерки и без да са сигурни колко време ще продължи това положение. Илиян Костов e управител на нощен клуб от София.  В заведението се канят гости поне 6 месеца по- рано, т.е. прави се програма половин година по- рано. 

"В един момент всичко това отпадна. Останахме без работа. Заведението беше затворено и остана после само чакането. Може би първите седмица- две беше паника. Доста паника се всяваше отвсякъде... Нашите работодатели не бяха толкова откликнали на ситуацията. В крайна сметка останахме без работа и без никакви доходи около 3 месеца... Сега се опитваме да развиваме някаква дейност, но тя е плаха... Психически наистина имаше един доста сериозен срив. Опасността седи и тя, според мен, е точно зад ъгъла. Опасността от ново затваряне не дава спокойствието да продължим напред", споделя Илиян Костов.

Анжела Ангелова е учител в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Ще започне работа в училище, а не от вкъщи, както се наложи да работят учителите, за да приключат учебната година. Тази учебна година е по-различна и заради мерките, които въведоха училищата.

"О, стресът винаги съществува, независимо колко дълга е била отпуската. Отначало ситуацията е малко изнервена, докато се канализират нещата. Работим на изключително високи обороти в началото на учебната година... Всяка промяна е стресираща, но ние се стараем промяната да се случи преди всичко при нас, за учениците да не се окаже стрес..."

Учителите имат готовност да преминат към дистанционно обучение отново, ако се наложи. Това обаче вече е отработено и стресът няма е такъв, какъвто беше през пролетта.

"Проблемите идват от това, че си поставяме нереалистични изисквания към себе си по време на отпуската... Когато отпуската свърши, сме разочаровани, защото не сме свършили половината от това, което сме планували. И това е една от най- големите трагедии на връщането в друг ритъм на живот. Тази година постави към нас много психологически изисквания. Защото първо ни плеснаха с пандемията и много внезапно трябваше да променим начина си на живот. Това изисква адаптационно време. Предполагам, че на всеки му е трябвало време да се адаптира към новия режим. Дали няма да работи изобщо. За работохолиците това е много страшно. Те изпадат в тежки състояния, защото са свикнали непрекъснато да работят. За хората, които това е единственият начин да се чувстват значими и важни, също е много зле, защото те не могат да компенсират по друг начин. Те смятат, че само ходенето на работа ги прави значими. Като останат вкъщи, се чувстват много зле. Различните типове характери по различен начин възприемат нещата", казва психологът Катя Райчева.

Тази година трябваше да се адаптираме, когато влязоха в сила пандемичните мерки, сега трябва да се адаптираме обратно:

"Не вярвам да има човек, който да не е засегнат от това, че са му се развалили плановете..."

За връщане към нормални условия на работа ще ни трябва време. Просто няколко дни, в които да се адаптираме и да се върнем към нормалните условия на труд, категорична е Катя Райчева.

Още по темата- в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05