Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отживелица ли е учтивата форма на обръщение

Снимка: Радио Видин

Всеки един от нас е ставал свидетел на ситуация, при която напълно непознат служител на гише в дадена институция или обикновен продавач- консултант в някой търговски обект се обръща към клиента си, говорейки му на "ти". Трябва ли да се обръща внимание на тази дреболия или това е особено важен момент при общуването между хората? Остаряла ли е вече учтивата форма на обръщение и има ли все още норми, които сме задължени да спазваме, когато разговаряме помежду си- това попитахме видинчани:

"Прави впечатление, че учтивата форма много рядко се среща у младите хора. Предимно са хора, които са възпитани по потекло, по манталитет ... Никой не използва учтивата форма. Направо говорим на "ти" даже някой път не и обръщат внимание, че сме влезли вътре в магазина. Възпитанието не е толкова от училището, колкото е от улицата ... Така ни учеха навремето и въобще в училището имаше някакъв морал и във всеки урок се търсеше етика."- коментираха видинчани.

Да говориш на "ти" с непознат е феномен, който толкова настъпателно навлезе в бита ни, че вече се e превърнал едва ли не в норма. Учтивата форма не е просто някакво граматическо правило, но и културна категория. Може ли обръщението на "ви", обаче да отпадне като цяло от нормата? Разговаряхме с Нина Хамилтън, телевизионен водещ и представител на Център за обучение на деца на добри обноски":

"Моите наблюдения са, че Фейсбук и социалните мрежи по такъв начин повлияха на хората, че те едва ли не, си мислят, че щом си говорят с непознати хора от отсрещната страна на компютъра, таблета или на телефона си, то те вече са си близки и могат да си говорят на "ти" ... Оттам тръгва това, че и на улицата хората съвсем спокойно могат да си говорят на "ти" ... Ние се опитваме с колегите педагози да обясним на децата, че между тях в детската градина или в училище, или в предучилищна възраст спокойно могат да си говорят на "ти", но когато са в автобус, когато са на обществено място те трябва да имат уважение към по- големите."

Според Нина Хамилтън добрите маниери са доказателство за добро възпитание. Те са задължителни, ако държим околните да се отнасят към нас с уважение. Много е важно качествата да се изграждат още от ранна детска възраст. На "ти" или на "вие"? До неотдавна общоприетата форма на обръщение в службата или към непознати хора беше "Вие". Днес тя като че ли вече излиза от употреба. Това, обаче не прави общуването по- лесно. Тъкмо напротив. Според златното правило на добрите обноски трябва да се реагира според ситуацията- нека тя да диктува кое е правилното обръщение- на "ти" или на "вие".

Вижте още

Дарения за Видинския архив и Радио Видин

Две дарения направи днес  Трифон Павлов-  председател на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Юрай Щросмайер" и секретар на Народно читалище "Епископ Йосип Юрай Щросмайер - 2009" - София. На видинския архив той дари научна и справочна литература, а на Радио Видин- стари радиоприемници. "Това е литература за хора- ценители, строго научна..

публикувано на 18.09.20 в 16:55

Първият учебен ден- спомен за цял живот

В "Истории от миналото и днес" говорим за първия учебен ден. Но не за този, който започна преди няколко дни, а за един такъв преди повече от 60 години. За него и за отношението към училището и учителите си спомнят  Мая Ангелова и мъжът й Йордан.  Тя е учила в Дунавци, а той- в село Якимово. "Преди 61 години беше. Ние живеехме срещу училището,..

публикувано на 18.09.20 в 16:53

Кристина Стоилова: Най-хубавото нещо на шивашката професия е свободата на въображението

В рубриката "Професия/Хоби" днес ще ви запозная с Кристина Стоилова и нейната страст шиенето. Криси се занимава със шиене от училище. Своя професионален път започва от Видин с шивашки услуги и корекции, а вече от 5 години  е собственик на шивашко ателие в Плама де Майорка, където шие и продава свои дизайнерски дрехи. Как се заражда любовта й..

публикувано на 18.09.20 в 16:20

Арън- най-доброто куче на света

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Йоана Миронова и нейното куче Арън. Той е порода чао-чао и е на два месеца и десет дени.   Йоана го описва като най-доброто куче на света, което си заслужава ходенето до Пловдив. "Аз и мъжа ми го избрахме, първоначално ми харесваше името Ейдън, обаче той не се съгласи и стигнахме до консенсус-..

публикувано на 18.09.20 в 15:30

Честит празник, Лом!

17 септември се отбелязва като Ден на град Лом.  По този повод Общинският съвет се събра на тържествено заседание, на което отличи лекари, служители на реда и дарители, подпомогнали града в борбата с коронавируса. Заседанието откри председателят на местния парламент Христина Христова:   "... Нека здравето и благоденствието да ви зареждат с воля и..

публикувано на 17.09.20 в 15:38

Комплекс за игра изградиха в детската градина на село Дърманци

Нов комплекс за игра е изграден в ДГ “Слънчице” – с. Дърманци . Всички нови уреди са безопасни и модерни. Освен пързалки и катерушки, в двора е изградена и беседка с нови пейки, както и дъска за писане, подходяща за малки деца. В детското заведение се обучават в смесена група 14 деца, като предстои още 2 да бъдат записани, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 17.09.20 в 14:02

Кръговите кръстовища във Видин - удобство или недоразумение?

Кръговите кръстовища са все по-често срещани като начин за регулация на движението, а Видин не прави изключение. В крайдунавския град "кръговите" постепенно заменят не само конфликтните, но и кръстовищата със светофарна уредба. По-младите водачи може и да не си спомнят, но на мястото на две от кръговите кръстовища по булевард "Панония" преди..

публикувано на 17.09.20 в 12:32