Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отживелица ли е учтивата форма на обръщение

Снимка: Радио Видин

Всеки един от нас е ставал свидетел на ситуация, при която напълно непознат служител на гише в дадена институция или обикновен продавач- консултант в някой търговски обект се обръща към клиента си, говорейки му на "ти". Трябва ли да се обръща внимание на тази дреболия или това е особено важен момент при общуването между хората? Остаряла ли е вече учтивата форма на обръщение и има ли все още норми, които сме задължени да спазваме, когато разговаряме помежду си- това попитахме видинчани:

"Прави впечатление, че учтивата форма много рядко се среща у младите хора. Предимно са хора, които са възпитани по потекло, по манталитет ... Никой не използва учтивата форма. Направо говорим на "ти" даже някой път не и обръщат внимание, че сме влезли вътре в магазина. Възпитанието не е толкова от училището, колкото е от улицата ... Така ни учеха навремето и въобще в училището имаше някакъв морал и във всеки урок се търсеше етика."- коментираха видинчани.

Да говориш на "ти" с непознат е феномен, който толкова настъпателно навлезе в бита ни, че вече се e превърнал едва ли не в норма. Учтивата форма не е просто някакво граматическо правило, но и културна категория. Може ли обръщението на "ви", обаче да отпадне като цяло от нормата? Разговаряхме с Нина Хамилтън, телевизионен водещ и представител на Център за обучение на деца на добри обноски":

"Моите наблюдения са, че Фейсбук и социалните мрежи по такъв начин повлияха на хората, че те едва ли не, си мислят, че щом си говорят с непознати хора от отсрещната страна на компютъра, таблета или на телефона си, то те вече са си близки и могат да си говорят на "ти" ... Оттам тръгва това, че и на улицата хората съвсем спокойно могат да си говорят на "ти" ... Ние се опитваме с колегите педагози да обясним на децата, че между тях в детската градина или в училище, или в предучилищна възраст спокойно могат да си говорят на "ти", но когато са в автобус, когато са на обществено място те трябва да имат уважение към по- големите."

Според Нина Хамилтън добрите маниери са доказателство за добро възпитание. Те са задължителни, ако държим околните да се отнасят към нас с уважение. Много е важно качествата да се изграждат още от ранна детска възраст. На "ти" или на "вие"? До неотдавна общоприетата форма на обръщение в службата или към непознати хора беше "Вие". Днес тя като че ли вече излиза от употреба. Това, обаче не прави общуването по- лесно. Тъкмо напротив. Според златното правило на добрите обноски трябва да се реагира според ситуацията- нека тя да диктува кое е правилното обръщение- на "ти" или на "вие".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13