Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слез от колата в Европейската седмица на мобилността

Снимка: Радио ВИДИН

Днес започва Европейската седмица на мобилността. Кампанията се стреми да привлече като участници общините, училищата, неправителствените и бизнес организации, както и да увлече самите граждани да се включат в инициативи, свързани с устойчивата градска мобилност. Целта на инициативите е да водят до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

Темата за 2020 г. е "Чиста мобилност за всички", а мотото - "Избери как да се придвижиш", което цели да насърчи гражданите да изберат по-екологосъобразни начини за придвижване в ежедневието си. Биха ли се отказали видинчани от комфорта на автомобила, за да изберат алтерантивно превозно средство?

"Да, може би велосипед, приятно е да се кара колело...В момента не ползваме лек автомобил, предпочитаме разходката до работата, ходим пеша- за здраве, за релакс...Имам колело, но в града не карам, защото шофьорите във Видин не са толерантни нито към пешеходците, нито към колоездачите, доста са агресивни... Ако говорим за Видин, тук разстоянията не са големи и е по-добре всички да се движим пеша. Първо е здравословно, второ- въздухът ще е много по-чист... Прави впечатление, че сякаш има повече коли, отколкото хора във Видин, така че, призовавам- ако не пеша, то с колело, когато е възможно..."

Всеки български град да има съвременна велосипедна инфраструктура е целта, която си поставя клооездачен клуб "Враца Велообщество". Колоезденето дава тонус, който осмисля деня, коментира председателят на организацията Ангел Анеглов. 

"Колоезденето навлезе доста през последната година. Все повече общини залагат на това, че велоалеите са добра алтернатива против задръствания и други проблеми, свързани с трафика. Във Враца имаме срещи с кмета на града и се борим активно за направата и поддръжката на велоалеи. Трудно е пешеходците да се отучат да не ги използват, но това ще стане с годините... Велотранспорта е изключително популярен сред младите, основна част от членуващите в нашия клуб са деца, те са навсякъде с велосипед. Идеята ни е да правим курсове по приложно колоездене, в които децата да се учат да карат правилно, да познават знаците, да могат да отреагират в дадена ситуация. Моята най-голяма мечта е да има добра велосипедна инфраструктура във всеки град и децата да могат да ходят на училище с велосипед- така, както е на Запад."

Колоездачите са по-здрави, убеден е Ангел Ангелов:

"Доказано е, че колоездачите са доста здрави, по-издържливи, по-малко боледуват и по-закалени... Когато е хубаво времето, призовавам хората да ходят на работа с велосипед..."

Културата да караш колело или друго алтернативно превозно средство в града също е важна. Нарушаването на правилата за движение от каращите колело могат да създадат опасности за цялото движение. 

Вижте още

Дарения за Видинския архив и Радио Видин

Две дарения направи днес  Трифон Павлов-  председател на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Юрай Щросмайер" и секретар на Народно читалище "Епископ Йосип Юрай Щросмайер - 2009" - София. На видинския архив той дари научна и справочна литература, а на Радио Видин- стари радиоприемници. "Това е литература за хора- ценители, строго научна..

публикувано на 18.09.20 в 16:55

Първият учебен ден- спомен за цял живот

В "Истории от миналото и днес" говорим за първия учебен ден. Но не за този, който започна преди няколко дни, а за един такъв преди повече от 60 години. За него и за отношението към училището и учителите си спомнят  Мая Ангелова и мъжът й Йордан.  Тя е учила в Дунавци, а той- в село Якимово. "Преди 61 години беше. Ние живеехме срещу училището,..

публикувано на 18.09.20 в 16:53

Кристина Стоилова: Най-хубавото нещо на шивашката професия е свободата на въображението

В рубриката "Професия/Хоби" днес ще ви запозная с Кристина Стоилова и нейната страст шиенето. Криси се занимава със шиене от училище. Своя професионален път започва от Видин с шивашки услуги и корекции, а вече от 5 години  е собственик на шивашко ателие в Плама де Майорка, където шие и продава свои дизайнерски дрехи. Как се заражда любовта й..

публикувано на 18.09.20 в 16:20

Арън- най-доброто куче на света

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Йоана Миронова и нейното куче Арън. Той е порода чао-чао и е на два месеца и десет дени.   Йоана го описва като най-доброто куче на света, което си заслужава ходенето до Пловдив. "Аз и мъжа ми го избрахме, първоначално ми харесваше името Ейдън, обаче той не се съгласи и стигнахме до консенсус-..

публикувано на 18.09.20 в 15:30

Честит празник, Лом!

17 септември се отбелязва като Ден на град Лом.  По този повод Общинският съвет се събра на тържествено заседание, на което отличи лекари, служители на реда и дарители, подпомогнали града в борбата с коронавируса. Заседанието откри председателят на местния парламент Христина Христова:   "... Нека здравето и благоденствието да ви зареждат с воля и..

публикувано на 17.09.20 в 15:38

Комплекс за игра изградиха в детската градина на село Дърманци

Нов комплекс за игра е изграден в ДГ “Слънчице” – с. Дърманци . Всички нови уреди са безопасни и модерни. Освен пързалки и катерушки, в двора е изградена и беседка с нови пейки, както и дъска за писане, подходяща за малки деца. В детското заведение се обучават в смесена група 14 деца, като предстои още 2 да бъдат записани, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 17.09.20 в 14:02

Кръговите кръстовища във Видин - удобство или недоразумение?

Кръговите кръстовища са все по-често срещани като начин за регулация на движението, а Видин не прави изключение. В крайдунавския град "кръговите" постепенно заменят не само конфликтните, но и кръстовищата със светофарна уредба. По-младите водачи може и да не си спомнят, но на мястото на две от кръговите кръстовища по булевард "Панония" преди..

публикувано на 17.09.20 в 12:32