Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Комплекс за игра изградиха в детската градина на село Дърманци

2
Снимка: Димитър Тронков


Нов комплекс за игра е изграден в ДГ “Слънчице” – с. Дърманци. Всички нови уреди са безопасни и модерни. Освен пързалки и катерушки, в двора е изградена и беседка с нови пейки, както и дъска за писане, подходяща за малки деца. В детското заведение се обучават в смесена група 14 деца, като предстои още 2 да бъдат записани, каза за Радио ВИДИН Димитър Тронков кмет на селото.


"Старите пързалки и катерушки сме ги обновили, а новите са получени по програма на "ПУДООС" до 5000 лв. Те са безопасни, от дърво са направени, по новите изисквания. От едната страна са катерушки, от другата са две стълбички за качване, две пързалки, горе има и площадка. Отдолу пък се пълни с пясък, да седят децата и играят. Има и люлки по-нови. Всичко е обновено, има беседка, с нови пейки, има кошчета и дъска за писане в беседката, за да може да бъде като учебна стая на открито. Децата са от нашето село, но има и от Мездра, техните баба и дядо са от Дърманци. Има деца и от Ребърково, организиран е транспорт, така че да минава автобус сутрин с батковците за училище. Иначе аз ги возех, една година съм ги карал сутрин и вечер лично."


Предстои да бъде извършен и вътрешен ремонт, съобщи Димитър Тронков.


"Вътре се поддържа само, нямахме възможност тази година. Следващата година се надявам да сменим дограмата и да свалим таваните, защото са над 3 метра- за по-добро отопление. Купена е камина на пелети, подобряваме нещата. Общо взето, това ще го направим 100 % другата година. Всичко е оправено, окосено, ние имаме грижата от кметството помагаме, каквото се наложи, за да е в перфектно състояние."

Галерия

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30