Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

| Интервю
Снимка: Антон Бенгарски



Днес ви срещаме с Мария Спасова. Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години.

Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика. Първоначално с народна музика, след това е била вокалист в различни рок банди, учи също така поп и джаз пеене. Тя е едно много нежно, умно, красиво и талантливо момиче, което не спира да се развива в най-различни сфери. 

"Пеенето и писането винаги са вървели ръка за ръка. В Монтана има много добри преподаватели и педагози, които са ми дали базата знания на всичко, което знам и правя до момента, така че съм много благодарна. След като завърших 12-и клас и се преместих в София да уча журналистика, реших да пробвам нещо различно. Аз много обичам да се предизвиквам, да пробвам различни неща, слушам всякаква музика, много различна и разнообразна, не си поставям ограничения."



Най-накрая любовта на Мария към писането и музиката достига и до нас, публиката, под формата на най-новата ѝ дебютна самостоятелна песен, която нарича "Сънища"

"Сънища" не е моята съвсем първа стъпка в авторската музика и друг път съм писала и музика, и текстове на песни, но те са били под формата на общи проекти, на колаборации, докато "Сънища" си е моя самостоятелна, авторска песен. Текстът е по моя стара лична история, той си стоеше някъде там и чакаше да бъде изпят. Един ден, докато си репетирах на пианото, докато се упражнявах, засвирих хармония и ми хрумна мелодията за припева. Всъщност идеята за песента дойде от припева и вече около припева започнах да градя и куплетите, и бриджа. Аз винаги съм искала да творя, винаги ме е влечало по някакъв начин."



Това беше поредната история на един млад човек от Северозапада, който най-после е повярвал в себе си. Една вдъхновяваща история, която ни напомня да вярваме в мечтите си, да работим за осъществяването им, без да се страхуваме - те все някога ще се сбъднат. 

Тук може да чуете дебютната самостоятелна песен на Мария:



Чуйте повече по темата в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57

13 август - Международен ден на левичарите

13 август е обявен за Международен ден на левичарите. За пръв път денят се отбелязва през 1976 година от Международната асоциация на левичарите , като целта е била да се повиши осведомеността както за предимствата, така и за трудностите, с които се сблъскват хората, които използват лявата си ръка повече от дясната. Инициативата цели и да..

публикувано на 13.08.24 в 12:19

Струпешкият манастир "Св. пророк Илия" е горял и възстановяван няколко пъти

Струпешкият манастир „Свети пророк Илия” се намира на двайсет километра южно от град Мездра. Известен е още под името „Тържишки”, заради старо съседно тържище, възникнало, според предание, още по времето на Второто българско царство. В манастирски документ е записано, че при завладяването на България от османските нашественици, обителта била разрушена...

публикувано на 13.08.24 в 08:46
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Модата и възрастта: Стилни съвети за всяка житейска фаза

Модата е универсален език, който всеки човек може да използва, за да изрази себе си. Независимо от възрастта, стилът и облеклото могат да отразят личността и жизнените ни фази. В днешното издание на "Модни лабиринти"  ще разгледаме темата как модата се променя и адаптира спрямо различните етапи от живота ни.  Например тийнейджърите често..

публикувано на 12.08.24 в 16:30

Видин се готви за панаир

На 23 август се открива  Видинският панаир . Според съобщението на Общината това издание на изложението ще предложи голямо разнообразие от изделия и хранителни продукти на занаятчии, производители и фирми от България и чужбина, различни демонстрации и дискусии, атракциони и забавления за малки и големи и съпътстваща концертна програма с участието на..

публикувано на 12.08.24 в 14:30