Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Снимка: Радио ВИДИН

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие.

"Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186 76. На него хората, които са преживели насилие, могат да получат емоционална подкрепа и всякакъв вид информация", каза Надежда Стойчева- директор на "Асоциация Анимус". 

Главно жени се обаждат на телефонната линия. Звънят и близки на жертвите, които искат да помогнат. От началото на кризата с COVID-19 са се увеличили случаите на домашно насилие. 

"От началото на пандемията ние сме имали 160 случая, по които сме консултирали жени и деца. 704 на горещия телефон и 64 писма. До 31 юли е тази статистика, общо 928 случая на насилие върху жени и деца."

Фондация "Асоциация Анимус" има и програма, по която може да се помага на двойки, които искат да продължат да бъдат заедно, но да спре насилието. Това обаче трябва да стане доброволно. Практиката показва, че всяка четвърта жена е жертва на насилие. 

Българският хелзинкски комитет /БХК/ подготвя първата телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие. Възможно ли е това да се случи у нас- мъже, упражняващи домашно насилие, да потърсят помощ как да се справят с проблема си? 

"Няма никаква логика да се обади, защото той не разбира, че е домашен насилник... Не ми се вярва, защото това са изградени навици. Ако е като малък тормозен, клише, ама и като голям си е същият... Познавайки мъжете, те не са хора, които биха търсили психолози, психотерапевти... Хората, които правят такова нещо, не вярвам да се обаждат. Човек, който допуска да прави такива неща, не вярвам сам да си признае за грешките... Напълно възможно е, аз поне така мисля. Може да осъзнае, че наистина има проблем и да реши да промени нещата...", смятат видинчани.

Нова кампания набира средства за създаване на телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие. В България са реализирани редица кампании, посветени на проблема, но нито една от тях не е насочена към мъжете- насилници. Целта на новата кампания на Българския хелзинкски комитет е да се обърне към тях.

"Идеята на целия този проект е да се опитаме да се намесим преди насилието да се е случило. Изхождаме от хипотезата, че сред мъжете, които упражняват насилие, има и такива, за които това не е приемливо, които биха искали да променят този свой начин на общуване в най- тесния кръг. Психолозите от Алианс за защита от насилие основано на пола потвърдиха, че в тяхната практика също са се срещали с такива мъже- които имат случаи на домашно насилие и които биха искали да получат помощ, за да могат да се справят по- добре със ситуациите, които ги фрустрират", каза директорът на БХК Надежда Цекулова.

Кампанията се осъществява в партньорство от Рекламна агенция McCann Sofia, Български хелзинкски комитет и Алианс за защита от насилие основано на пола.

Средства за създаването на телефонната линия се набират чрез сайта Platformata.bg до 25 октомври. Целта е да се съберат средства за функциониране на телефонната линия за 6 месеца:

"Заложили сме си за цел да съберем 8 000 лева. С тази сума трябва да се покрият хонорарите на консултантите, които ще работят на телефонната линия и разходите за поддръжката й."

В "Алианс за защита от насилие основано на пола" членуват 11 организации, които се занимават с консултиране на пострадали от насилие и хора, които са упражнявали или упражняват насилие и искат да се преборят с проблема си; психолози, които работят с жертви и насилници.

"В организациите от Алианса има подготвени хора, които да поемат консултирането и администрирането на тази линия. Всичко ще бъде конфиденциално. Той ще може да сподели за своите усещания, ще може да осъзнае, че упражнява насилие при разговора си със специалист, че има проблем с агресивното си поведение, да разбере откъде идват агресивните му импулси и това желание за контрол и надмощие", обясни Силвия Димитрова от "Алианс за защита от насилие основано на пола".

Кампания ще освети домашното насилие като проява на слабост, ще постави насилниците в ролята на слабите и ще насочи фокуса на дебата там, където той може да предотврати насилието, а не само да лекува нанесените рани. 

Още по темата- в звуковия файл.

Вижте още

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40