Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост. Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев:

"22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали държави, а преди това България все пак малко или много е в състава на Османската империя и няма свободна външна политика. Това я прави второстепенна държава. С 22 септември 1908 година тя се превръща в първостепенна, нормална европейска държава и започва своя път. Другата страна на въпроса е свързана с това, което ние наричаме национален идеал и това, което съществуваше дълги години, започнало през Възраждането и незавършило и до ден днешен, като негово осъществяване: на 22 септември България развързва ръцете си да обединява своите земи."

Какви са предпоставките за обявяването на Независимостта?

След събитията в края на 19 век България живее почти три десетилетия живот на сравнително свободна държава, израснало е ново поколение политици, които имат и способността, и желанието да извършат величествен акт, какъвто е Независимостта. Второто нещо, което се е променило, е, че България вече има една от най-сериозните армии на Балканския полуостров. България има и икономика, която довежда в 1908 година до най-високия стандарт на Балканския полуостров. България стои много стабилно във вътрешнополитически план. Остава последното решение- да намери върха на своята държавност- да обяви своята независимост и да се завърне там, където ѝ е мястото на картата на Европа- като самостоятелна държава. В 1908 година и шансът е на страната на България. Княз Фердинант успява да направи успешна дипломатическа совалка и международната обстановка е благоприятна към България."


Последиците от този акт

"В крайна сметка в Търново е обявен манифестът за независимостта на България и Фердинант получава титлата Цар на българите. Това е апотеозът, крайната точка, до която се стига в българската държавност и вече 112 години ние вече сме наистина европейска държава, независимо от спадовете, възходите и перипетиите, които преживяваме в исторически план.

Пряка последица от 1908 година е обединената маса народ, която стои зад своите идеи, която подкрепя всички действия на своето управление. Но малко по-късно ще се стигне до разединението на българския народ. Войните, които водим, докарват период на страхотно разединение на българите. От 1918 година насетне в България няма мир, което не е свършило и до днес. Този дух на българите за обединение изчезва и ние днес трябва да го намерим отново, ако искаме да се върнем на позициите, в които можем да правим такива събития, като 22 септември 1908 година."


Посланието на празника

"В събития, като 22 септември, трябва да се загледаме много по-внимателно и да си направим преценка за това днес къде сме и какво правим. Трябва да намерим сили в себе си да променим духа си и най-вече да променим поведението си, да заровим веднъж завинаги противоречията и противопоставянето, да вървим по нов път."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45