Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост. Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев:

"22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали държави, а преди това България все пак малко или много е в състава на Османската империя и няма свободна външна политика. Това я прави второстепенна държава. С 22 септември 1908 година тя се превръща в първостепенна, нормална европейска държава и започва своя път. Другата страна на въпроса е свързана с това, което ние наричаме национален идеал и това, което съществуваше дълги години, започнало през Възраждането и незавършило и до ден днешен, като негово осъществяване: на 22 септември България развързва ръцете си да обединява своите земи."

Какви са предпоставките за обявяването на Независимостта?

След събитията в края на 19 век България живее почти три десетилетия живот на сравнително свободна държава, израснало е ново поколение политици, които имат и способността, и желанието да извършат величествен акт, какъвто е Независимостта. Второто нещо, което се е променило, е, че България вече има една от най-сериозните армии на Балканския полуостров. България има и икономика, която довежда в 1908 година до най-високия стандарт на Балканския полуостров. България стои много стабилно във вътрешнополитически план. Остава последното решение- да намери върха на своята държавност- да обяви своята независимост и да се завърне там, където ѝ е мястото на картата на Европа- като самостоятелна държава. В 1908 година и шансът е на страната на България. Княз Фердинант успява да направи успешна дипломатическа совалка и международната обстановка е благоприятна към България."


Последиците от този акт

"В крайна сметка в Търново е обявен манифестът за независимостта на България и Фердинант получава титлата Цар на българите. Това е апотеозът, крайната точка, до която се стига в българската държавност и вече 112 години ние вече сме наистина европейска държава, независимо от спадовете, възходите и перипетиите, които преживяваме в исторически план.

Пряка последица от 1908 година е обединената маса народ, която стои зад своите идеи, която подкрепя всички действия на своето управление. Но малко по-късно ще се стигне до разединението на българския народ. Войните, които водим, докарват период на страхотно разединение на българите. От 1918 година насетне в България няма мир, което не е свършило и до днес. Този дух на българите за обединение изчезва и ние днес трябва да го намерим отново, ако искаме да се върнем на позициите, в които можем да правим такива събития, като 22 септември 1908 година."


Посланието на празника

"В събития, като 22 септември, трябва да се загледаме много по-внимателно и да си направим преценка за това днес къде сме и какво правим. Трябва да намерим сили в себе си да променим духа си и най-вече да променим поведението си, да заровим веднъж завинаги противоречията и противопоставянето, да вървим по нов път."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40