Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Господинов представя "Времеубежище" във Враца

2
Снимка: sofia.bg

Гост на втората фестивална вечер на "Враца - книжен град" е Георги Господинов. Това ще е първото гостуване на писателя в града под Околчица, а акцент на срещата ще е последният му роман "Времеубежище".

"На няколко пъти получавах мили покани от Враца и библиотеката в последните години. За съжаление, все не успявах да стигна до града, защото пътувах. Много ми се искаше да отида. Усеща са една особена радост и ентусиазъм в настойчивостта, с която ме каниха. Това ще е втората премиера на романа, след тази на "Аполония" в Созопол". Ще говорим и за другите книги, защото хората винаги имат въпроси, имат истории с предишните книги".


Читателят на българска литература се завръща, отбеляза авторът


"Не знам дали интересът е масов, но в Созопол присъстваха над 400 човека. Когато представям книгите си, аз обичам да разговарям с хората, интересува ме с какво се занимават. Правя си статистика и мога да кажа, че млади хора, студенти, гимназисти, всички четат. Забелязвам четящи хора от точните науки, инженери, физици и лекари. За мен това е широка палитра и означава, че книгата не е затворена единствено в дадена среда".


Ако във "Физика на тъгата" Георги Господинов улавя тъгата и емпатията, във "Времеубежище" проследява света от вчера и утре. Познатият ни герой Гаустин, втората същност на писателя, прекосява времената като река, посветен на мечтата да лекува чрез миналото.

"Няколко теми ме вълнуват и те минават през различните книги. Темата за паметта, колко е важно да разказваме истории, за да поддържаме паметта си жива, темата за миналото, темата за сляпата Вайша. Темата за емпатията - докъде можем да влезем в историята на другия, да съпреживяваме случващото се с него. Важна е и темата за всичко онова, което не ни се е случило. "Времеубежище" събира всички тези теми ведно".

Романът е завършен през февруари, а се появява на пазара през април. Творбата ни води из Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин, други места и времена. Книгата показва как се живее във възстановка и какво се случва, ако се вдигне въстание в сърцето на София.

"Вътре има въстания, в "Борисовата градина" и на "Орлов мост". Има едни манифестации през Партийния дом. Донякъде книгата отразява актуалното днес".

"Времеубежище" на Георги Господинов е роман за миналото, за местата, където сме били, за времената, в които сме били, на човеците, които сме били, на децата и възрастните, за пелената на миналото, което се спуска над уморените ни от гледки, сълзи и примигвания очи.

Срещата, в която българският писател ще разкаже за времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом, започва в 18 часа пред сградата на библиотека "Христо Ботев"- Враца.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05