Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов представя "Времеубежище" във Враца

2
Снимка: sofia.bg

Гост на втората фестивална вечер на "Враца - книжен град" е Георги Господинов. Това ще е първото гостуване на писателя в града под Околчица, а акцент на срещата ще е последният му роман "Времеубежище".

"На няколко пъти получавах мили покани от Враца и библиотеката в последните години. За съжаление, все не успявах да стигна до града, защото пътувах. Много ми се искаше да отида. Усеща са една особена радост и ентусиазъм в настойчивостта, с която ме каниха. Това ще е втората премиера на романа, след тази на "Аполония" в Созопол". Ще говорим и за другите книги, защото хората винаги имат въпроси, имат истории с предишните книги".


Читателят на българска литература се завръща, отбеляза авторът


"Не знам дали интересът е масов, но в Созопол присъстваха над 400 човека. Когато представям книгите си, аз обичам да разговарям с хората, интересува ме с какво се занимават. Правя си статистика и мога да кажа, че млади хора, студенти, гимназисти, всички четат. Забелязвам четящи хора от точните науки, инженери, физици и лекари. За мен това е широка палитра и означава, че книгата не е затворена единствено в дадена среда".


Ако във "Физика на тъгата" Георги Господинов улавя тъгата и емпатията, във "Времеубежище" проследява света от вчера и утре. Познатият ни герой Гаустин, втората същност на писателя, прекосява времената като река, посветен на мечтата да лекува чрез миналото.

"Няколко теми ме вълнуват и те минават през различните книги. Темата за паметта, колко е важно да разказваме истории, за да поддържаме паметта си жива, темата за миналото, темата за сляпата Вайша. Темата за емпатията - докъде можем да влезем в историята на другия, да съпреживяваме случващото се с него. Важна е и темата за всичко онова, което не ни се е случило. "Времеубежище" събира всички тези теми ведно".

Романът е завършен през февруари, а се появява на пазара през април. Творбата ни води из Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин, други места и времена. Книгата показва как се живее във възстановка и какво се случва, ако се вдигне въстание в сърцето на София.

"Вътре има въстания, в "Борисовата градина" и на "Орлов мост". Има едни манифестации през Партийния дом. Донякъде книгата отразява актуалното днес".

"Времеубежище" на Георги Господинов е роман за миналото, за местата, където сме били, за времената, в които сме били, на човеците, които сме били, на децата и възрастните, за пелената на миналото, което се спуска над уморените ни от гледки, сълзи и примигвания очи.

Срещата, в която българският писател ще разкаже за времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом, започва в 18 часа пред сградата на библиотека "Христо Ботев"- Враца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44