Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еко фондация популяризира връзката човек-природа

Снимка: Радио ВИДИН

Фондация "Екоцентрик" обяви конкурс за малки проекти за създаване на образователни градинки, насочен към НПО, читалища и образователни институции. 

"Целта на образователната екоцентрична градинка е да представи нагледно хармоничната връзка между човека и природата. Да ни накара да се замислим върху ежедневния си начин на живот, върху по- екологосъобразното си поведение и особено върху продуктите, които консумираме ежедневно. Ние ще отличим 10 организации или образователни институции, които ще подпомогнем финансово и експертно, с помощна на нашите партньори от фондация "Заедно" да изградят такава градинка в периода от октомври до месец юни 2021 година. Финансовата помощ е в размер на 500 лева, които са предимно за материали", каза от Христина Банчева от фондация "Екоцентрик".

Срокът за кандидатстване е 30 септември, след това ще бъдат избрани 10 печеливши идеи. Поканени за участие в конкурса са всички видове образователни институции - детски градини, училища, университети, както и читалища и неправителствени организации, разполагащи с пространство за създаване на образователна градинка. 

В "Еко Свят" отделяме място на Берковския балкан. С поход до местността "Хайдушки водопади" Община Берковица стартира участието си в национален конкурс за активен начин на живот и балансирано хранене. Тази година надпреварата е между 21 общини. Наградата за победителите в конкурса е финансирането на общинско проектно предложение, насочено към активния начин на живот, на стойност до 20 000 лв., например за изграждане на спортни площадки, оборудване на спортни зали, спортни съоръжения и др. Амбицията на Община Берковица е да победи и да спечели голямата награда. От стадион "Мрамор", където беше и сборният пункт, колоната от ентусиасти се отправи към местността "Хайдушки водопади".

Ако обичате преходите сред красотата на природата, може да използвате все още хубавото време и да се разходите из Берковския балкан. Димитър Христов е председател на клуба на туристите ветерани в Берковица. Освен до местността "Хайдушки водопади" туристите си организират екскурзии и до други красиви местности като "Ком", "Калето", "Ашиклар".

"Името идва от там, че навремето хайдутите там са се крили. След това местността е много красива. Водопадите не са големи, но са хубави, местността е дива, посещават се от любители, защото там е девствено... Пролетно време има много от дивия чесън. Хора ходят, за да си берат и останат за обяд и почивка. Ние, от групата на туристите ветерани също ходим натам", разказа за водопадите Димитър Христов.

Поредният излет в Берковския балкан подготвя местната община- на 27 септември до местността "Ашиклар". Сборният пункт е при долния вход на Първо основно училище "Никола Й. Вапцаров" (до спортното игрище на училището), в 10:30 часа.

Снимка: Община ЛомГражданската инициатива "Пластмаса за благотворителност - Лом" бе удостоена с "Почетен знак на кмета на Община Лом" за проявена гражданска доблест, отстояване на обществено-значимите интереси и дарителство. Плакетът бе връчен от кмета Георги Гаврилов на тържествената сесия на Общинския съвет в Лом на Емилия Средкова, която е сред доброволците. Тя от своя страна подари на градоначалника тениска с надпис "Пластмаса за благотворителност". 

"Със събраните средства от пластмасата дарихме на инфекциозното отделение на града маски и ръкавици", каза Емилия Средкова.

Доброволците са направили кошове, в които се събира пластмасата. Един такъв контейнер са пълни за един ден. Затова и групата има нужда от още доброволци, които да изпразват контейнерите. Място за съхранение е предоставила Общината.

Неврологично отделение на МБАЛ- Лом е закупило с дарени средства от Ломската инициатива "Пластмаса за благотворителност" 20 престилки, 5 бр. шлемове и 8 очила. Доброволците решават коя местна кауза да подкрепят: 

"Ушиха се коледни чувалчета за детско отделение, при изписване на бебенца. Купихме на детско отделение веноскоп." 

Още по темите в звуковия файл.

Вижте още

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32

Осем типа местообитания пази НАТУРА 2000 в Макреш

В землището на село Раковица в община Макреш е началото на защитената зона "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията. 1 836 хектара от общинските гори попадат в тази зона, целта е да опазят 8 типа местообитания. "Като характеристика, тези местообитания представляват букови гори, повече от половината площ..

публикувано на 18.02.21 в 14:45

40 години ще отбележи група СПРИНТ с нов албум и турне

С нов албум българската група "Спринт" ще отбележи 40 години от създаването си. Албумът, който е 14 поред, ще се казва "СПРИНТ 2Х20 - ГАЛАКТИКА". В него влизат 10 нови песни и три кавъри. "Този път ние сме съчетали стила ни електро поп, който беше в първите две дългосвирещи плочи с по-нови течения на алтернативната музика", каза Пейо..

публикувано на 15.02.21 в 14:48

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 15.02.21 в 09:50

Държавата започна изкупуването на частни гори

Държавните предприятия ще инвестират до 2 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2021 година.  Кампанията за изкупуване на горите вече стартира. Изкупуването ще се извършва от 6-те държавни горски предприятия по новоутвърдени правила, които са достъпни в раздел "За нас" на официалния сайт на предприятието за региона –..

публикувано на 11.02.21 в 16:38