Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Враца и Монтана се включват в "Нощ на литературата"

Снимка: Община Враца

Европейската нощ на литературата ще бъде отбелязана в Монтана. Домакини са Регионалната библиотека "Гео Милев", Историческият музей и Художествената галерия "Кирил Петров", където по едно и също време ще бъдат прочетени откъси от произведения на съвременни европейски автори. В библиотеката ще бъдат представени творби на писатели от Австрия, Италия, Македония, Полша, Португалия, Словения и Франция, каза директорът на културната институция Анелия Иванова.

"Ще се четат откъси от дълги текстове- 10-15 страници... В библиотеката за четци поканихме председателя на Общинския съвет, който от години проявява интерес към литературата и е четящ човек, поканихме педагог, психолог... В библиотеката ще се представят съвременни европейски автори, някои нови и за нас, но направихме всичко възможно да ги закупим..."

Психологът Зофия Сердева е един от участниците в "Нощта на литературата" в Монтана. Тя е полякиня, в България живее от 40 години. За първи път ще влезе в ролята на четец, за да представи стихотворение на полския поет Тадуеш Домбровски.

"Не познавам този автор, но знам, че има много награди. Хубаво е стихотворението, прониква ти в душата... Той разказва за това, което става в съвременния свят- и в България, и в другите държави- тези държави, които влизат в Европейския съюз- същите проблеми, по същия начин хората преживяват...  Чувстваш, че ти си една малка частичка от нещо, но се включваш в нещо такова грамадно, все едно си част от тази голяма общност... "

Председателят на общинския съвет Иво Иванов, писателят Мартен Калеев, директорът на Държавен архив Монтана Ангелина Емилова, педагогът Мими Цочева и журналистът Светлана Трашлиева също ще четат откъси от творби на съвременни европейски автори. Началото на Нощта на литературата ще бъде дадено в 18 часа в уютната обстановка на зала "Изкуство". 

За първи път и Враца ще се включи в инициативата "Нощ на литературата". Ще бъдат обособените три четящи гнезда, където ще звучат творбите на съвременни европейски автори, обясни Радосвета Крумова, главен експерт "Култура" в Община Враца.

"Включваме се за първи път... Ще прочетем откъси от известни книги на европейски автори, писани след 2000-та година и не толкова познати сред врачанската публика... От 18 часа в библиотеката започва детското "гнездо"... За по-малките наши приятели сме подготвили откъс от книгата "Аврам, Богдан вода газят" на Владислава Войнович- сръбска детска писателка- това е една азбучна книга, в която  с всяка една буква се разказват интересни истории... В 18,45 часа в кафене "Старата къща" е второто читателско гнездо, ще запознаем посетителите с произведения на френски автори, ще говорим и за "Малкия принц" на Екзюпери... Всички, които посетят второто читателско гнездо, ще получат специални картички с послания, пожелания и мисли от "Малкия принц". От 19 часа на терасите на Младежкия дом ще бъдат представени книги на италиански и шведски автори....

Събитието "Нощ на литературата" се организира от Община Враца, съвместно с Регионална библиотека „Христо Ботев“ и Младежки дом.

Началото на инициативата е дадено през 2006 г. от Чешките центрове по света. Провежда се по едно и също време в различни европейски градове. Главни организатори са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.


Целта на "Нощ на литературата" е да повиши обществения интерес към съвременната европейска литература и към нейните идейни и творчески направления.

България се включва в Европейската нощ на литературата за девети пореден път. В културното събитие ще участват 14 български града.
Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45