Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

Снимка: Радио ВИДИН

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките на проекта MAKING-CITY "Енергийно ефективен път за градската трансформация: осигуряване на положително бъдеще":

"Този дългосрочен стратегически документ от своя страна е важен, защото без него не бихме могли да кандидатстваме за членство в Конвента на кметовете. Защото тези две условия- дългосрочна стратегия първо до 2030-а до 205-а година и членството в Конвента на кметовете, ще ни даде възможност да се възползваме от финансовия инструмент- механизмът ЕЛЕНА, който предоставя до милион и половина евро средства за изготвянето на технически проекти, без които, особено в следващия програмен период, ние не бихме могли да кандидатстваме за реални инфраструктурни проекти, за реални инвестиции", обясни заместник-кметът Десислава Тодорова и посочи, че за Общината е трудно да задели такива средства.

Даниела Костова- енергиен експерт от Клъстер "Зелена синергия" представи в детайли инициативата MAKING-CITY. Партньори са 34 общини и организации от Европа, с координиращ партньор Фондация "Картиф" от Испания. Одобреният бюджет за Община Видин е 106 250 евро. 

Община Видин работи и с Асоциация на Българските енергийни агенции и Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации, за по- висока активност на гражданите при разработването и прилагането на екологичните програми в общината. В какво се изразява тази съвместна работа обясни Амалия Аббас- председател на сдружение Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации:

"Накратко този проект го наричаме "ВИДИН Е-АКТИВ" и наистина неговият фокус е ангажиране на гражданите на общината в процесите по създаване на тези общински планове и програми, прилагането им и съответно техният мониторинг. Сега обект на разглеждане и на търсене на обратна връзка от гражданите."

Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАНИ третата тема- във Враца Дирекция на природен парк "Врачански Балкан" започна работа по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Враца". Николай Ненчев- директор на Дирекцията представи основните дейности, по които ще се работи през следващите месеци:

"Бяха определени четирите най- значими общини на територията на област Враца, които имат най- голям процент защитени зони на територията на областта. Това са Мездра, Враца, Козлодуй и Роман. В тях ще бъдат основните дейности на проекта. Определени са целеви групи в тези четири целеви общини. Това са заинтересованите страни, които имат пряко участие в защитените зони или са пряко заинтересовани. С тези страни ще бъдат проведени информационни срещи за разясняване на тяхното участие и техните ползи в този процес на управление на НАТУРА 2000."

Още по темите - в звуковия файл.

Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45