Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аз съм лекар и това е моето призвание"

Д-р Шакила Нури Попал-Димитрова: "Влюбена съм в живота"

Аз съм човек мечтател, това което мечтая, то се случва

2
Д-р Шакила Нури Попал- Димитрова
Снимка: личен архив
В предаването "Калейдоскоп" ви срещаме с една невероятно обаятелна млада жена. Това е Д-р Шакила Нури Попал-Димитрова, която работи в болницата в град Лом. Тя стана известна с работата си като инфекционист по време на ограничителните мерки, свързани с пандемията, и остана 3 месеца на работа с екипа си от медицински сестри и санитарки в отделението с болни пациенти от COVID-19. Получи наградата "Почетен знак на община Лом" за самоотвержено и смело поведение по време на пандемията.

Родината на Шакила Нури Попал е Афганистан. Тя е родена в столицата Кабул в многолюдно семейство, в което по традиция всички учат право и работят като юристи. Семейството цени и уважава образованието. Седем деца растат в семейство Попал - три момчета и четири момичета, нашата героиня е най-малката. Всички много обичат малката Шакила, смятат, че тя им носи щастие и здраве, особено на нейната майка, която след като ражда Шакила, оздравява.

За семейството си в Афганистан Шакила си спомня, че цялата атмосфера е била изпълнена с любов и приятелско отношение.

Още от малка Шакила е влюбена в медицината и затова учи постоянно и последователно- математика, биология, анатомия. В семейството всички учат, Шакила взима пример от по-големите си братя и сестри, които постоянно четат и се образоват. От малка е научена на дисциплина и отговорности.

В България тя е редовен докторант по "Нововъзникнали инфекциозни болести" във Военномедицинска академия. Известен период работи като хоноруван преподавател към Софийския медицински университет. Обучава се в Амстердам и Загреб. В МБАЛ "Свети Николай Чудотворец" в Лом започва работа в Спешно отделение. След като взима специалност, тя продължава да работи в ломската болница в отделението по инфекциозни болести.

ДЕТСТВОТО В КАБУЛ

"Аз съм последната, дори съм била от случайна бременност. Лекарите бяха посъветвали майка ми да направи аборт, тъй като тя страдаше от бронхиална астма, но тя е отказала и след моето раждане не направи никога астматични пристъпи. Така съм се родила и оттогава майка никога не е направила астматични пристъпи, всички много ме обичаха, защото казваха, че съм носила здраве на мама. Баща ми е голям патриот. Детството ми беше доста интересно, ние живяхме в много приятелска среда с родителите си, бяха строги, но и бяха най-големите ни приятели... Аз от дете исках да уча медицина и затова много учех, взимах добри примери от братята и сестрите си, които също много учеха... пораснала съм с невероятна дисциплина и с много отговорности. От дете знаех, че законите трябва да се спазват,  законът за мен извън къщи е религия.."

МЕДИЦИНА В БЪЛГАРИЯ

"Избрах България, още като дете, понеже знаех за българските рози и така избрах България да уча медицина. Бях подготвителен курс по български език в Русе и после продължих медицина във Варна. Наистина беше хубаво време, учехме много, а петък и събота се събирахме и слушахме много музика, никой от нас не пиеше. Много харесвах "Инфекция" и "Реанимация", защото в тях има много емоции, бърз ум, бърза реакция, доста екшън. В "Инфекцията" почти всяко едно състояние е сериозно. Много се двоумих какво да избера, защото моят съпруг ми каза, че повече ще ми отива да бъда инфекционист, защото ако стана реаниматор, май няма да се прибирам вкъщи. Съпругът ми е от Лом и е голям патриот, лекар е- ортопед-травмотолог, много е толерантен. Имала съм огромен късмет, че се запознах с него. Моят съпруг е извор на моята енергия, както и моето дете.."

БОЛНИЦАТА В ЛОМ

"Заедно с моя съпруг работихме в Спешна помощ. Когато моят съпруг се премести в "Ортопедия" в Лом, аз се преместих в "Ифекциозно отделение". Явих се на конкурс и спечелих място за специализация във Военномедицинска академия. Взех специалност и се върнах в Лом да работя като инфекционист. Аз мога да работя и в чужбина, но важното е човек да работи там, където от него има най-много нужда, от това се ръководя. Много харесах колегите си от Спешна помощ.."

COVID-19


"Бях много притеснена, защото обявиха извънредно положение и пътувах от София до Лом с влак, пристигнах, срещнахме се с д-р Георгиев, той ми се обади по телефона, че пробата му е положителна, хоспитализирах го, изкара го много тежко. Набързо открихме и другото отделение. В отделението по COVID-19 започнахме да работим без да спираме ден и нощ. Коронавирусът се проявява различно, при възрастни хора- по-тежко, при деца- без симтом, при млади хора- по-леко. Моят опит показва, че всички пациенти с COVID-19 бяха с болки в гърлото, с ангина и със страхотни афти, особено възрастните хора от Гара Орешец и от Кула. Сега ще видим във времето и ще проследим какво се случва с пневмонията на нашите пациенти, това ще покаже времето. Този вирус е по-различен и има по-дълъг инкубационен период. Дори умора не усетих, но ми беше притеснено, защото не познавам болестта, четях всички доклади за болестта, за да науча повече за нея. Всичко зависеше само от мен и от нашия екип, ние взаимно си помагахме..."

ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ОБЩИНА ЛОМ

"Използвам възможността чрез вас да им кажа едно огромно благодаря, за високата оценка, но аз съм лекар и това е мое призвание и ако трябва пак да го направя- ще го направя. Благодаря и на моите съграждани, те ми пишеха и ме подкрепяха. Лом за мен е като втора родина, там се реализирах в професията си, всичко ми харесва в Лом"

ЖИВОТЪТ

"Винаги съм се опитвала в живота ми да са важни и работата ми, и семейството ми, и детето ми, и любовта на живота ми. Когато съм на работа, работя интензивно и за нищо друго не мисля, когато съм у дома и имам свободно време, обичам да глезя семейството си и да готвя. Влюбена съм и в работата си, и в семейството си. Мога да балансирам благодарение на моя съпруг, защото ме подкрепя. Моята майка казваше, че зад всеки успял мъж стои една силна жена, но и обратното е вярно- зад всяка успяла жена, стои един силен мъж..." 


Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00