Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

Снимка: Община Берковица

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица. В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и всички останали улици за съответния втори район. От 16 до 20 ноември ще бъде извършено почистване на по- олемите квартали- "Заряница", "Стара планина" и "Изгрев", до 27 ноември е почистването на квартал "Раковица". 

"Умоляваме всички жители да почистят дворовете си от зелените отпадъци, като ги поставят на тротоарите пред домовете", каза Десислава Младенова- старши експерт "Канцелария на кмета".

"Комунални дейности" разполагат с три буса, тип "самосвал". Растителната маса се извозва до площадка за биоразградими отпадъци.
Графикът  за есенното почистване в Берковица е публикуван на сайта на Общината. 

По- интензивно е извозването на растителния отпадък в момента и в община Димово, заради почистването на градините и зелените площи. 

"Това иска допълнително хора. Ние нямаме по програми хора. Сложно, но го правим и засега нямаме проблем", каза кметът Светослав Славчев.

Общинската администрация и кметът цяло лято почистват зелените площи в населените места:

"Със собствен труд сме успели да изчисти колкото можем- тротоари, дръвчета малки, гробищни паркове, които бяха тотално занемарени."


Община Димово е закупила специализиран автомобил за почистване на канавките на пътната мрежа в общината. Машината ще се ползва и през зимата за снегопочистване:

"Пътната мрежа в общината е около 180 километра. Имаме доста пътища за поддържане. Със жива сила просто няма как това да се случи."

Почистени са и нерегламентираните сметища. За извозване на строителните отпадъци са закупени кофи. Срещу такса от гражданите, в тях ще се събират отпадъците при ремонтни дейности.

В "Еко свят" говорим и за груповия лов на дива свиня. И тази година ловът ще се извършва при строго спазване на мерките за биосигурност, с цел предотвратяване разпространението на заразата Африканска чума по свинете.

"Ловът продължава както миналата година. Популацията на дива свиня трябва да се намали още. Вече започна груповия лов. На някои от дружинките даваме и индивидуални разрешителни за ловуване. Има още много животни, които са в полето и това е нормално, имайте предвид, че царевицата все още не е ожъната. Хубавото е, че и в балканските дружинки се вижда сериозно присъствие на диви свине", каза Александър Георгиев- специалист по лова в ловното дружество в Монтана. 

Пролетният запас на дива свиня беше над 500 животни. 

Още по темите чуйте в звуковия файл. 

Вижте още
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32

Осем типа местообитания пази НАТУРА 2000 в Макреш

В землището на село Раковица в община Макреш е началото на защитената зона "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията. 1 836 хектара от общинските гори попадат в тази зона, целта е да опазят 8 типа местообитания. "Като характеристика, тези местообитания представляват букови гори, повече от половината площ..

публикувано на 18.02.21 в 14:45

40 години ще отбележи група СПРИНТ с нов албум и турне

С нов албум българската група "Спринт" ще отбележи 40 години от създаването си. Албумът, който е 14 поред, ще се казва "СПРИНТ 2Х20 - ГАЛАКТИКА". В него влизат 10 нови песни и три кавъри. "Този път ние сме съчетали стила ни електро поп, който беше в първите две дългосвирещи плочи с по-нови течения на алтернативната музика", каза Пейо..

публикувано на 15.02.21 в 14:48