Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

Снимка: Община Берковица

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица. В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и всички останали улици за съответния втори район. От 16 до 20 ноември ще бъде извършено почистване на по- олемите квартали- "Заряница", "Стара планина" и "Изгрев", до 27 ноември е почистването на квартал "Раковица". 

"Умоляваме всички жители да почистят дворовете си от зелените отпадъци, като ги поставят на тротоарите пред домовете", каза Десислава Младенова- старши експерт "Канцелария на кмета".

"Комунални дейности" разполагат с три буса, тип "самосвал". Растителната маса се извозва до площадка за биоразградими отпадъци.
Графикът  за есенното почистване в Берковица е публикуван на сайта на Общината. 

По- интензивно е извозването на растителния отпадък в момента и в община Димово, заради почистването на градините и зелените площи. 

"Това иска допълнително хора. Ние нямаме по програми хора. Сложно, но го правим и засега нямаме проблем", каза кметът Светослав Славчев.

Общинската администрация и кметът цяло лято почистват зелените площи в населените места:

"Със собствен труд сме успели да изчисти колкото можем- тротоари, дръвчета малки, гробищни паркове, които бяха тотално занемарени."


Община Димово е закупила специализиран автомобил за почистване на канавките на пътната мрежа в общината. Машината ще се ползва и през зимата за снегопочистване:

"Пътната мрежа в общината е около 180 километра. Имаме доста пътища за поддържане. Със жива сила просто няма как това да се случи."

Почистени са и нерегламентираните сметища. За извозване на строителните отпадъци са закупени кофи. Срещу такса от гражданите, в тях ще се събират отпадъците при ремонтни дейности.

В "Еко свят" говорим и за груповия лов на дива свиня. И тази година ловът ще се извършва при строго спазване на мерките за биосигурност, с цел предотвратяване разпространението на заразата Африканска чума по свинете.

"Ловът продължава както миналата година. Популацията на дива свиня трябва да се намали още. Вече започна груповия лов. На някои от дружинките даваме и индивидуални разрешителни за ловуване. Има още много животни, които са в полето и това е нормално, имайте предвид, че царевицата все още не е ожъната. Хубавото е, че и в балканските дружинки се вижда сериозно присъствие на диви свине", каза Александър Георгиев- специалист по лова в ловното дружество в Монтана. 

Пролетният запас на дива свиня беше над 500 животни. 

Още по темите чуйте в звуковия файл. 

Вижте още

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45

В „Музикална зона“ слушаме Хари Мата Хари

Те са една от най-известните групи в бивша Югославия и вече над 30 години са на върха в музикалните поп и рок класации. Лидер и основател на босненската формация е Хари Варешанович, който е наричан от фенове и колеги “Сараевския славей”. През 1985 г. е създадена групата „Хари Мата Хари“ и до днес е издала 12 албума, от които са продадени над пет милиона..

публикувано на 09.11.20 в 09:40