Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

100 души от община Видин получават домашни грижи

7
Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска- заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта през  последните 8 години:

"В Белоградчик откриваме още един център, а утре- в Монтана. Това са най- новите три центъра "Домашни грижи, които Българският червен кръст успява да организира. Така че на практика тези центрове стават 7, заедно със старите ни центрове, които са във Враца, Бяла Слатина, Оряхово и Криводол. Центровете за домашни грижи ще обгрижват възрастни хора в техните домове с хронични заболявания и трайни увреждания. Очакваната бройка ще бъде към 700 човека общо. Не само в тези градове, които изброих ще бъдат обгрижени хора, но също така и в прилежащите села към всяка една община. В тази част на България са останали предимно възрастни хора и те имат нужда от редовна грижа."

Екипите от центровете "Домашни грижи" в населените места ще имат задачата да помагат на възрастните хора, да направят връзката със съответните институции в общността, от които да получат необходимите услуги. От следващата година услугата ще бъде надградена с дигитални устройства, с които ще се следят жизнените показатели на потребителите от дистанция и тяхното общо физическо състояние. 

"Разполагаме с 6 домашни помощника и 4 медицински сестри, включително и аз изпълнявам тази дейност. В зависимост от потребностите на всеки потребител се определят броят на посещения, продължителността на домашния помощник- при един човек не повече от час, час и половина, ако има повече грижи. Говорим за къпане, обслужване на този пациент. Медицинските сестри извършват всички здравни дейности, които са по наредбата- изписване, закупуване на лекарства, контактът с общопрактикуващите лекари, здравните грижи. Като всичко става със средствата на потребителите. Не се удържа нищо от техните пенсии, не се заплащат никакви такси. Това е абсолютно безплатна наша дейност ", каза Моника Величкова- координатор на Център "Дневна грижа"- Видин.

Заявленията на кандидат-потребителите се подават на място в център "Домашни грижи", на адрес: ул. "Княз Борис І" № 4. Добре е да се представи и здравна документация- епикризи и ТЕЛК-ове. В момента потребителите са 32-ма.

Видинският митрополит Даниил отслужи водосвет и благослови новия център. В него ще получават здравни и социални грижи 100 потребители. Разкрити са нови 10 работни места. Центърът е изграден по проект "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания", изпълняван от Българския червен кръст, съвместно с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти и с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ЕИП/ 2014-2021 година. 

Ученици от  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" изпълниха музикална програма- вокална група "Дунавска дъга", с вокален педагог Живка Сливенова, изпя песента "Дзън, дзън Ганке ле", а танцът "Гъмзовяна" представи танцов състав с ръководител Мадлен Радулова.

Център "Домашни грижи" отвориха днес и в Белоградчик. На откриването кметът Борис Николов поздрави персонала и жителите на града с новата социална придобивка като подчерта:


"С този дом ще допълним и ще имаме още по – големи възможности за обслужване на нашето застаряващо и в тежко състояние население. С този дом, който днес имаме удоволствието да открием, стават осем социални дома в нашата община.”


В изказването си д-р Надежда Тодоровска наблегна на значимостта на дейността на центъра за най – уязвимите хора от региона:


"Центърът за домашни грижи в Белоградчик дава възможност да се въведе една иновативна интегрирана здравно-социална услуга в домовете на хората, а не тук в тази сграда. Тази сграда ще приюти нашия екип от 10 медицински сестри и домашни помощници, които ще посещават домовете на възрастните хора и ще им позволят по-дълго да останат в своята естествена среда... Надявам се, че това, което ще направим с този проект, с надграждането му с новите дигитални устройства, с подкрепа ежедневната дейност на възрастните хора в техните домове, следенето на жизнените показатели и грижата за това, в какво състояние се намират, да бъде основата, да позволи да се създаде нова национална програма след приключването и оформянето на този нов модел." 

Отец Рафаил отслужи празничен водосвет, а децата от школата по народни танци към Детски комплекс и пенсионерският хор "Пей, сърце" изнесоха кратка програма.

Център "Домашни грижи" ще бъде открит и в Монтана на 21 октомври от 11,00 ч. Центърът ще се помещава на адрес: ул. "22 септември" № 44. 

През следващата година към дейността на Центровете "Домашни грижи" ще бъдат добавени и услугите телеасистенция и телекеър, което ще даде възможност да бъдат обхванати и самотни и уязвими хора от малки и отдалечени населени места на територията на трите области – Враца, Видин и Монтана.Галерия

Вижте още

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45

В „Музикална зона“ слушаме Хари Мата Хари

Те са една от най-известните групи в бивша Югославия и вече над 30 години са на върха в музикалните поп и рок класации. Лидер и основател на босненската формация е Хари Варешанович, който е наричан от фенове и колеги “Сараевския славей”. През 1985 г. е създадена групата „Хари Мата Хари“ и до днес е издала 12 албума, от които са продадени над пет милиона..

публикувано на 09.11.20 в 09:40