Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 души от община Видин получават домашни грижи

7
Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска- заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта през  последните 8 години:

"В Белоградчик откриваме още един център, а утре- в Монтана. Това са най- новите три центъра "Домашни грижи, които Българският червен кръст успява да организира. Така че на практика тези центрове стават 7, заедно със старите ни центрове, които са във Враца, Бяла Слатина, Оряхово и Криводол. Центровете за домашни грижи ще обгрижват възрастни хора в техните домове с хронични заболявания и трайни увреждания. Очакваната бройка ще бъде към 700 човека общо. Не само в тези градове, които изброих ще бъдат обгрижени хора, но също така и в прилежащите села към всяка една община. В тази част на България са останали предимно възрастни хора и те имат нужда от редовна грижа."

Екипите от центровете "Домашни грижи" в населените места ще имат задачата да помагат на възрастните хора, да направят връзката със съответните институции в общността, от които да получат необходимите услуги. От следващата година услугата ще бъде надградена с дигитални устройства, с които ще се следят жизнените показатели на потребителите от дистанция и тяхното общо физическо състояние. 

"Разполагаме с 6 домашни помощника и 4 медицински сестри, включително и аз изпълнявам тази дейност. В зависимост от потребностите на всеки потребител се определят броят на посещения, продължителността на домашния помощник- при един човек не повече от час, час и половина, ако има повече грижи. Говорим за къпане, обслужване на този пациент. Медицинските сестри извършват всички здравни дейности, които са по наредбата- изписване, закупуване на лекарства, контактът с общопрактикуващите лекари, здравните грижи. Като всичко става със средствата на потребителите. Не се удържа нищо от техните пенсии, не се заплащат никакви такси. Това е абсолютно безплатна наша дейност ", каза Моника Величкова- координатор на Център "Дневна грижа"- Видин.

Заявленията на кандидат-потребителите се подават на място в център "Домашни грижи", на адрес: ул. "Княз Борис І" № 4. Добре е да се представи и здравна документация- епикризи и ТЕЛК-ове. В момента потребителите са 32-ма.

Видинският митрополит Даниил отслужи водосвет и благослови новия център. В него ще получават здравни и социални грижи 100 потребители. Разкрити са нови 10 работни места. Центърът е изграден по проект "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания", изпълняван от Българския червен кръст, съвместно с Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти и с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ЕИП/ 2014-2021 година. 

Ученици от  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" изпълниха музикална програма- вокална група "Дунавска дъга", с вокален педагог Живка Сливенова, изпя песента "Дзън, дзън Ганке ле", а танцът "Гъмзовяна" представи танцов състав с ръководител Мадлен Радулова.

Център "Домашни грижи" отвориха днес и в Белоградчик. На откриването кметът Борис Николов поздрави персонала и жителите на града с новата социална придобивка като подчерта:


"С този дом ще допълним и ще имаме още по – големи възможности за обслужване на нашето застаряващо и в тежко състояние население. С този дом, който днес имаме удоволствието да открием, стават осем социални дома в нашата община.”


В изказването си д-р Надежда Тодоровска наблегна на значимостта на дейността на центъра за най – уязвимите хора от региона:


"Центърът за домашни грижи в Белоградчик дава възможност да се въведе една иновативна интегрирана здравно-социална услуга в домовете на хората, а не тук в тази сграда. Тази сграда ще приюти нашия екип от 10 медицински сестри и домашни помощници, които ще посещават домовете на възрастните хора и ще им позволят по-дълго да останат в своята естествена среда... Надявам се, че това, което ще направим с този проект, с надграждането му с новите дигитални устройства, с подкрепа ежедневната дейност на възрастните хора в техните домове, следенето на жизнените показатели и грижата за това, в какво състояние се намират, да бъде основата, да позволи да се създаде нова национална програма след приключването и оформянето на този нов модел." 

Отец Рафаил отслужи празничен водосвет, а децата от школата по народни танци към Детски комплекс и пенсионерският хор "Пей, сърце" изнесоха кратка програма.

Център "Домашни грижи" ще бъде открит и в Монтана на 21 октомври от 11,00 ч. Центърът ще се помещава на адрес: ул. "22 септември" № 44. 

През следващата година към дейността на Центровете "Домашни грижи" ще бъдат добавени и услугите телеасистенция и телекеър, което ще даде възможност да бъдат обхванати и самотни и уязвими хора от малки и отдалечени населени места на територията на трите области – Враца, Видин и Монтана.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50