Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 октомври 2020 година

Снимка: Радио ВИДИН

Отборът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", с ръководител Живка Сливенова, стана победител в състезанието "Аз познавам Видин". Традиционното състезание се провежда по повод Духовния празник на Видин- Димитровден. В проявата под надслов "Фолклорът-извор на красота и вдъхновение" участваха 6 видински училища, които чрез танци, песни и презентации показаха характерни особености на местния фолклор във Видинския регион.

1 595 са новите случаи на заразени с коронавирусна инфекция у нас за последното денонощие. Това е 17,65 на сто от направените 9 038 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Според тях 51 са новозаразените в област Монтана, 23 - във Враца и 3 в област Видин. Забранен е достъпът на външни лица до Дома за възрастни хора със зрителни увреждания във Вълчедръм. 32 са положителните проби за коронавирус за последното денонощие. 

Всички спортни и културни мероприятия на закрито, които се организират от Община Враца и звената към нея, временно ще бъдат преустановени. Допълнителните мерки се налагат заради променящата се епидемична обстановка и след консултации с членовете на Общинския оперативен щаб, съобщават от общинската пресслужба.

Близо 1 млн. лв. инвестира Община Мездра в ремонт на 23 улици в 19 населени места, един общински път и спортна площадка. За изпълнението на ремонтите Община Мездра ще инвестира приблизително 970 000 лева - целева субсидия от държавата за капиталови разходи и собствени средства.

Продължава работата по подобряване на инфраструктурата в град Кузлодуй. Положена е асфалтова настилка на новоизграден паркинг с 80 места. Финансирането е със средства от Общината за сумата от над 193 хил. лв с ДДС.

От 2 ноември ТИР-овете вече ще могат да пътуват и през прохода "Витиня", съобщи директорът на Областно пътно управление Монтана инж. Илия Илиев. В момента ТИР-овете от Видин за София преминават през прохода "Петрохан".

Започва рехабилитацията на още 7,2 км от второкласния път Берковица - Монтана, съобщиха от Агенция Пътна инфраструктура. Инвестицията е за над 6,6 млн. лв.

Първи фермерски пазар се проведе днес във Видин. На 20 щанда на площад "Бдинци" бяха изложени млечни продукти, мед, вина и ракии от местни производители. Предлагаха се също сок от арония и фиданки годжи бери, цветя, дори тикви и зеле. Инициативата е на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", със съдействието на Община Видин.


В две поредни седмици училището в Ново село образова своите учители по актуални теми. Първата тема, която бе предложена, бе "Моето първо работно място". Тя е свързана с кариерното развитие на учениците и е организирана от Синдиката на българските учители към КНСБ.

Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин отбеляза своя патронен празник. По време на тържеството бяха отличени учениците, класирали се на призови места в проведения по случай патронния празник училищен конкурс за стихотворение, есе, разказ или рисунка по цитат от творчеството на Йордан Радичков.

Празник на есента си направиха във видинската детска градина "Арабела" във Видин. Разделени на групи в двора на детската градина,  с различни интерактивни игри, децата изучаваха и опознаваха есента. Целта е децата да са на открито, обясни директорът на детската градина Данка Стаменова.

Челен сблъсък между ТИР, пътуващ към Видин, и микробус, идващ от Монтана, затвори главен път Е-79 тази сутрин. Двама души са загинали, има и пострадали.

Първата си поетична книга "Мигновения" представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров. "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът.

Фолклорната студия "Северняци" показаха нови танци в концерта си "Фолклорна плетеница" на площад "Бдинци".

Игуменът на Изворския манастир "Успение Богородично", Архимандрит Василий, търси доброволци, които да се включат в почистването на храсти около манастира. Поканата за почистването е за събота, 24 октомври. Сборният пункт за  доброволците е пред сградата на СУ "Цар Симеон Велики" в 9.00 часа, а тръгването на автобуса е в 9.30. Прибирането е в 17 часа. Подсигурен е и обяд.  

Велосипеден поход до местността Божурица ще се състои утре 24 октомври.Началото е от село Дунавци, след което в 10:15 ч. ще има сборен пункт на площада в село Синаговци, съобщи за Радио Марио Симовонян кмет на Синаговци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кмета на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

публикувано на 26.04.24 в 12:00