Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три защитени зони в Белоградчишко пазят редки видове птици и животни

Снимка: Радио ВИДИН

Повече от 55 вида редки и застрашени видове птици се срещат в защитената зона "Западен Балкан" от мрежата НАТУРА 2000 на територията на община Белоградчик. Сред тях са: ливадният дърдавец, скалният орел, забулената сова, полубеловратата мухоловка, черният кълвач. Видрата, вълкът, мечката, рисът, за който има данни, че преминава в България от Сърбия, се опазват в защитената зона по Директивата за местообитанията

Три са защитените зони по НАТУРА 2000 на територията на община Белоградчик. Две от тях са по Директивата за местообитанията и една по Директивата за птиците. Тя е най- голяма, обхваща повече от 50% от територията на общината и  почти изцяло землищата на населените места, които са в зоната на Западна Стара планина. Самата зона за защита на птиците се нарича "Западен Балкан".

"И "Предбалкана". Това са землищата на селата Стакевци, Салаш, Пролазница, Праужда и други, които на 100% са включени в тези две зони. Останалите зони за защита на местообитанията са зоната "Макреш", която е в посока северозапад в община Белоградчик и там са обхванати част от имотите в землището на село Рабиша. По другата защитена зона "Западна Стара планина и Предбалкан", също за защита на местообитания, тя почти се припокрива със зоната по Директивата за защита на птиците с малки разминавания. Така че, една сериозна част от територията на община Белоградчик попада в тези три защитени зони по НАТУРА 2000",  каза Николай Димитров- еколог в общината. 

Директните ползи, които може да получи обществеността, са свързани с начина на стопанисване на ливади и пасища, за които в НАТУРА 2000 се получават допълнителни субсидии.

"Като вторични ползи имахме случаи, в които успяхме с организиране на обществеността да попречим за разкриване на кариери за добив на инертни материали по открит способ и то предимно за масово разпространени полезни изкопаеми, какъвто е диабазът."

Други ползи биха могли да бъдат извлечени при стопанисване на горите, но засега на национално ниво схемите за подпомагане не са добре разработени. Съгласно издадена заповед за обявяване от 2012 година на защитената зона по Директивата за птиците, са описани забраните, обясни екологът на община Белоградчик Николай Димитров:

"Основните забрани са за косене след 15 юни на ливадите и пасищата. Косенето да бъде само отвътре навън, евентуално гнездящите птици да не бъдат унищожени. Други ограничения са изграждане на ветрогенераторни паркове във високата зона на горите- над 800 метра надморска височина. Като и там има изключения за такива ветрогенератори за собствено ползване. Единични такива за собствени нужди няма пречка да бъдат изграждани и такъв мисля, че има над Чупрене, на връх Ветреник."

Често пъти ползите се научават по-лесно, когато има такива, особено при ползването на терените от земеделски стопани. При забраните също- когато касае сериозен контрол и органите при проверки контролират определените параметри при ползване. Не всички туристи, които посещават защитените зони, са наясно с ползите и ограниченията.

Вижте още

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45

В „Музикална зона“ слушаме Хари Мата Хари

Те са една от най-известните групи в бивша Югославия и вече над 30 години са на върха в музикалните поп и рок класации. Лидер и основател на босненската формация е Хари Варешанович, който е наричан от фенове и колеги “Сараевския славей”. През 1985 г. е създадена групата „Хари Мата Хари“ и до днес е издала 12 албума, от които са продадени над пет милиона..

публикувано на 09.11.20 в 09:40

Водопад "Бела вода" и местността "Гардата" привличат туристи

Водопад "Бела вода" се намира на река "Стакевска" в Северозападна Стара Планина в близост до село Стакевци, община Белоградчик. Намира се в много красива местност, сред букова гора. Обявен е през 1976 година за природна забележителност и е включен в най-дългия екомаршрут в Западен Балкан. По коритото на реката може да се видят още няколко по-..

публикувано на 05.11.20 в 16:15