Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три защитени зони в Белоградчишко пазят редки видове птици и животни

Снимка: Радио ВИДИН

Повече от 55 вида редки и застрашени видове птици се срещат в защитената зона "Западен Балкан" от мрежата НАТУРА 2000 на територията на община Белоградчик. Сред тях са: ливадният дърдавец, скалният орел, забулената сова, полубеловратата мухоловка, черният кълвач. Видрата, вълкът, мечката, рисът, за който има данни, че преминава в България от Сърбия, се опазват в защитената зона по Директивата за местообитанията

Три са защитените зони по НАТУРА 2000 на територията на община Белоградчик. Две от тях са по Директивата за местообитанията и една по Директивата за птиците. Тя е най- голяма, обхваща повече от 50% от територията на общината и  почти изцяло землищата на населените места, които са в зоната на Западна Стара планина. Самата зона за защита на птиците се нарича "Западен Балкан".

"И "Предбалкана". Това са землищата на селата Стакевци, Салаш, Пролазница, Праужда и други, които на 100% са включени в тези две зони. Останалите зони за защита на местообитанията са зоната "Макреш", която е в посока северозапад в община Белоградчик и там са обхванати част от имотите в землището на село Рабиша. По другата защитена зона "Западна Стара планина и Предбалкан", също за защита на местообитания, тя почти се припокрива със зоната по Директивата за защита на птиците с малки разминавания. Така че, една сериозна част от територията на община Белоградчик попада в тези три защитени зони по НАТУРА 2000",  каза Николай Димитров- еколог в общината. 

Директните ползи, които може да получи обществеността, са свързани с начина на стопанисване на ливади и пасища, за които в НАТУРА 2000 се получават допълнителни субсидии.

"Като вторични ползи имахме случаи, в които успяхме с организиране на обществеността да попречим за разкриване на кариери за добив на инертни материали по открит способ и то предимно за масово разпространени полезни изкопаеми, какъвто е диабазът."

Други ползи биха могли да бъдат извлечени при стопанисване на горите, но засега на национално ниво схемите за подпомагане не са добре разработени. Съгласно издадена заповед за обявяване от 2012 година на защитената зона по Директивата за птиците, са описани забраните, обясни екологът на община Белоградчик Николай Димитров:

"Основните забрани са за косене след 15 юни на ливадите и пасищата. Косенето да бъде само отвътре навън, евентуално гнездящите птици да не бъдат унищожени. Други ограничения са изграждане на ветрогенераторни паркове във високата зона на горите- над 800 метра надморска височина. Като и там има изключения за такива ветрогенератори за собствено ползване. Единични такива за собствени нужди няма пречка да бъдат изграждани и такъв мисля, че има над Чупрене, на връх Ветреник."

Често пъти ползите се научават по-лесно, когато има такива, особено при ползването на терените от земеделски стопани. При забраните също- когато касае сериозен контрол и органите при проверки контролират определените параметри при ползване. Не всички туристи, които посещават защитените зони, са наясно с ползите и ограниченията.

Проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" с бенефициент община Чупрене е по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50