Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 октомври 2020 година

На пазара ще се прави дезинфекция всеки вторник и четвъртък
Снимка: Община Видин

От днес в страната влизат по-строги мерки в борбата с коронавируса. В обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването попадат и пазари, тържища, както и базари на открито и закрито. Там трябва да е създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. За да провери  създадената организация, на място днес отиде заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. На пазара ще се прави дезинфекция всеки вторник и четвъртък, съобщиха от Общината.


Учениците от 8-ми до 12-ти клас от днес са на обучение в електронна среда. За гимназистите присъствените занятия са прекратени до 12 ноември. За учители и ученици занятията онлайн не са новост, защото училището беше в електронна среда за няколко месеца и миналата учебна година. В училищата нямат съмнения, че ще се справят.


Нов антирекорд- 2760 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това е 27,7 на сто от направените близо 10 000 теста. 46 от новите случаи са от област Враца, във Видин и Монтана с положителен тест са по 18 лица.


16 души с потвърдена проба за коронавирус са регистрирани през последното денонощие в област Видин, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Заразени са девет жени и седем мъже. От тях 7 са изследвани като контактни, а 8 лица са дали положителна проба за вируса, след потърсена лекарска помощ със симптоматика.


Мъж и жена с COVID-19 са приети за лечение в болницата в Монтана. На 28 октомври са регистрирани нови 18 случая на заболяването в региона. Останалите 16 души са в домашна изолация. Мъж на 78 години, лекуван в болницата в Монтана, е починал, съобщават от Регионалната здравна инспекция.


Трима общински съветници са дали положителни проби за коронавирус, каза председателят инж. Иво Иванов. "Не са присъствали на комисии, провеждаме заседанията при изключителни мерки... Важно е да не спираме..." С положителни проби за коронавирус има и сред общинската администрация. "Хората не са били на работа преди да им излязат тестовете. Те са контактни на заразени близки....Работим извънредно, без спиране, не е отказана помощ на никой...", каза кметът Златко Живков." 


Протест на служители на МВР ще се състои във Видин във вторник, 3 ноември. Служителите в МВР настояват заплатите им да бъдат увеличени по време на извънредната ситуация с коронавируса:

156 безплатни винетки са раздали през септември от дирекция "Социално подпомагане" във Врачанско. Подадените заявления за безплатни едногодишни винетки за месеца са 174, за периода са одобрени и издадени 156 броя. 


31 деца са осиновени от началото на годината в област Монтана, сочат данните на Регионална дирекция "Социално подпомагане" /РДСП/. 24 са намерили родители в България, с 4 повече от същия период на миналата година. Седем са осиновени в чужбина, с 5 по-малко спрямо 2019 година.


Заради усложняващата се епидемична обстановка в страната, Община Мездра приема заявки за безплатна доставка на хранителни продукти и медикаменти по домовете на самотно живеещи възрастни хора, както и на лица, поставени под карантина. Средствата за покупките се осигуряват от нуждаещите се.


Има определена обществена поръчка за снегопочистване на общинската пътна мрежа и населените места на територията на община Видин. След приключване на поръчката, договорите с фирмите изпълнители ще бъдат подписани в началото на следващия месец. 


Почистват се храсти и се оформят короните на дървета във Видин, съобщават от пресслужбата на Общината. В момента се провежда обществена поръчка за купуване на допълнителна техника, с която качеството на услугата ще се подобри. 


От 2 до 13 ноември в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти във Видин и в Белоградчик, където се извършват годишните технически прегледи, всеки който желае ще може безплатно да направи пълна проверка на готовността на автомобила си за зимата. Ще се дават и указания на автомобилистите, как се управлява безопасно при заледен път, мъгла и утежнени пътни условия.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри обновената с пари от държавния бюджет волейболна зала във Враца. Модерното съоръжение се намира в спортен комплекс "Христо Ботев".


Община Чупрене е започнала кампания за популяризиране на туристическите възможности- исторически обекти и природни забележителности. Заснети са видеклипове на малко известни туристически дестинации в общината, каза заместник кмета Мария Тодорова.


Протест на служители на МВР ще се състои във Видин във вторник, 3 ноември. Заявление е подадено в Общината, каза за Радио Видин Емилиян Недялков, областен председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.


Шофьор без книжка блъсна патрулка. Установено е също, че регистрационните табели са издадени за друго МПС. Образувано е бързо полицейско производство.


Приключиха тазгодишните археологически проучвания на крепостта "Калето" в Мездра. Целта на археолозите и Община Мездра е догодина разкопките окончателно да приключат и да се кандидатства за средства от Европейските програми за втората част на проекта. Общата идея е през 2023 година официално да бъдат отбелязани 50 години от началото на разкопките на обекта. 


Всеки читател, посетил Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца в дните от 2 до 10 ноември,  ще получи едногодишна читателска карта, която ще важи за използването на всички отдели и ресурси.


Тържество по случай Деня на будителите - 1 ноември, се проведе пред обновената паметна плоча на арх. Илия Попов и диригента Софрони Ангелоев в Ново село. Паметникът им бе изграден преди десетина години в пространството между читалището и Общината в Ново село.



Футболният миникомплекс, който се изгражда в Колодрума във Видин, ще бъде завършен в рамките на месец ноември тази година, декларира Българският футболен съюз на запитване на Радио Видин. Обектът се финасира със средства от програма на световната футболна централа ФИФА и трябваше да бъде въведен в експлоатация още преди година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспектори по труда ще проведат срещи в Монтанско за сезонните работници във Франция

Експерти на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция , съобщават от институцията. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и..

публикувано на 19.04.24 в 11:14

Видин е домакин на инициативата "Пътят на предприемача"

Националното турне "Пътят на предприемача" гостува днес във Видин . Организатори на събитието са София Тех Парк и Джуниор Ачийвмант (Junior Achievement Bulgaria). В рамките на инициативата са предвидени образователните курсове и други прояви, насочени към ученици, студенти и хора с бизнес идеи, обясни за Радио ВИДИН организаторът Елица Моллов от..

публикувано на 19.04.24 в 09:50
село Хайредин

Във Врачанско най-трудно се намира работа в Хайредин и Борован

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно могат да си намерят работа – това показват данните на трудовата борса към края на март. В Хайрединско без постоянни доходи е един на всеки трима, като официалната статистика отчита безработица от 36 процента. В Борован нивото е с 5 пункта по-малко – 31.70 на сто, но остава притеснително. В..

публикувано на 19.04.24 в 09:42

Клисурският манастир ще е домакин на четвъртия открит урок на проф. Венелин Терзиев

Днес,  19 април, от 11.00 часа в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край гр. Вършец ще се проведе четвъртият открит урок на проф. Венелин Терзиев с учениците от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. Брегово - "Среща с думите". Събитието включва среща с писателя Тони Теллалов, обясни директорът на бреговското училище Илияна..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Ремонтираха улица във Враца

Завърши ремонтът на една от най-разбитите врачански улици - ул. "Кръстьо Бързаков", съобщиха от общинската управа.  От общината напомниха, че е напълно обновена и най-голямата улица в квартал "Младост". Пътната артерия е с нова настилка, като са ремонтирани и тротоарите.  Улицата е първата в града под Околчица, която е със специална табела,..

публикувано на 19.04.24 в 07:49

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51