Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Чупрене работят за популяризиране на общината пред туристите

Снимка: Радио ВИДИН

"В тесни връзки сме с туроператори, които работят и и звън България. Фокусирали сме се върху нашите природни и исторически забележителности. Можем да се похвалим и със заснетите клипове на територията на община Чупрене, съвместно с екип от министерството на туризма, които целяха популяризиране на малко известни туристически дестинации", каза заместник- кметът Мария Тодорова.

Видеоклиповете рекламират църквата в село Върбово, която е от 14 век, часовниковата кула в Чупрене и гламите, които все още са малко известни:

"Гламите започват от Долни лом и завършват в село Върбово. Може да кажем, че те покриват територията на цялата община. Гламите са карстови образувания, образувани при нагъване на тектонските плочи. Много стари и интересни като форми. Имаме страшно много легенди, свързани с гламите. Смятаме, че това ще е един много интересен нов туристически продукт."

Биосферен резерват "Чупрене" също привлича туристи. В него човешката дейност не е така застъпена, има много птици, които биха представлявали интерес за орнитолозите:

"Възможно е създаването и на орнитоложки туризъм."

Проектът за ски зоната най- вероятно ще залегне в новия програмен период като туристическа зона. Засилен интерес има към къщите за гости и към покупката на имоти, каза още Мария Тодорова. 

В региона е развит дърводобива, а  стопанисването на горите е грижа на Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене.  Директор е Димитър Христозов. 

Общата площ на стопанството е 26 315 хектара. Преобладават широколистните гори- дъб, бук, цер, бор от иглолистните гори, смърч и ела. На територията на стопанството има и обявени гори във фаза на старост, основно букови гори над 100-годишна възраст, в които не се извършва никаква дейност. Годишно, по горско-стопанския план, стопанството може да отсече около 22 хиляди кубически метра дървесина.

"При нас всичката дървесина е за продажба. Не само дърва за огрев, това е и едър строителен материал, който е за производство на различни вече изделия. Ние имаме 32 декара залесяване за 10-годишния период, което още първата година го извършихме. Просто нямаме такива площи, които да подлежат на залесяване. При нас горите много добре се възобновяват по естествен начин. Просто не е необходимо да се извършват допълнително мероприятия", каза Димитър Христозов.
Залесявано е пожарище до село Търговище с акация. Общината има общински гори над 4 хиляди хектара и годишно ползване около 7 хиляди плътни кубически метра. С тази дървесина се задоволява част от населението с дърва за огрев.

"От нашите гори също, фирмите, които извършват дърводобив, също продават на населението от дървата. Така че нямаме проблеми със снабдяване на населението".

Още по темите- в звуковия файл.

Вижте още
Снимка: Красимир Каменов

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в  ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество..

публикувано на 27.11.20 в 16:37

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите,..

публикувано на 26.11.20 в 16:10

Кампанията "Бъди човек" отново в помощ на хора в нужда

Движение "Северозапазване" в град Кула стартира кампанията "Бъди човек". От днес - 20 ноември до 20 декември, доброволци ще се редуват всеки ден да приемат донесените или изпратени трайни храни. "Миналата година раздадохме 80 пакета. Тази година се надяваме да са поне 100. Лично обиколихме всички пенсионери. Наблегнахме на..

публикувано на 20.11.20 в 17:10

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него. На среща..

публикувано на 19.11.20 в 16:33

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на..

публикувано на 19.11.20 в 15:56

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия. "Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме..

публикувано на 17.11.20 в 17:10

В “Музикална зона” слушаме Patty Pravo

Пати Право, псевдоним на Николета Страмбели, е втората жена изпълнителка по брой продадени албуми след Мина и третата италианска изпълнителка с най-голям търговски успех. Тя е една от шестимата италиански изпълнители, които имат продадени повече от 100 милиона копия: само сингълът ѝ La bambola (Куклата) има общо 40 милиона копия, което я прави една от..

публикувано на 16.11.20 в 09:45