Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 ноември 2020 година

Снимка: Община Видин

Стриктно се следи за спазването на  създадения пропускателен режим в отдел "Местни данъци и такси". Ограничава се достъпът на външни лица в сградата на Община ВидинРешението за допълнителните противоепидемични мерки е във връзка с повишения брой случаи на COVID-19, които се отчитат през последните дни във Видин. Гражданите и занапред ще могат да посещават Центъра за услуги и информация и когато е нужно експертно съдействие ще се осъществява контакт със съответния служител. 

113 нови случая на COVID-19 са потвърдени в Монтана, 55 във Враца, 44 във Видин показват данните на Единния информационен портал. Рекорден брой досега от 4041 са новорегистрираните случаи на коронавирусна инфекция в страната при направени 11 066 PCR теста. 

Почти двойно повече от вчера са новозаразените с COVID-19 в Монтанско27 деца и три лица от персонала на детски градини и училища са под домашна карантина. Мярката е наложена заради положителни проби за коронавирус на лице от персонала в детска градина №2 Незабравка" в Монтана и на деца от детска градина №2 "Червената шапчица" в Лом и СУ Васил Левски" в Бойчиновци.

До петък ще има фургон пред врачанската болница. Така ръководството и ще изпълни препоръките на здравния министър Костадин Ангелов за обособяването на пунктове извън лечебните заведения, които да поемат положителните пациенти.

Опитът за извънредно заседание на Общинския съвет във Видин, свикано от 13 съветници, е начало на предизборна кампания. Това заяви председателят на съвета Генади Велков и припомни, че вече е имало две подобни заседания, които не са довели до положителен ефект за състоянието на лечебното заведение.

Реновирана е улица "Пета"- една от основните артерии на село Стубел в община Монтана. Правени са и ремонти около кметството. 

Продължава изграждането на новия напорен водопровод в района на помпени станции "Изток" и "Запад" при Добри дол, монтират се и нови помпи, електрически мотори, въздушници и спирателни кранове в нови стоманобетонови шахти, съобщиха от Община Лом.

За 3 000 гимназисти от Видинска област от седмица присъствените учебни занятия са преустановени и обучението им се провежда в електронна среда от разстояние. За близо 100 ученици обучението е от разстояние, но на хартиен носител. 

Дистанционното обучение засега не създава затруднения на професионалните гимназии, в които има и практика за учениците. Проблематичен е образователният процес само там, където е въведено дуално обучение, каза за Радио Видин директорът на видинската Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" Евлогия Манджукова.

Археологически структури и находки от крепостта "Калето" при Мездра се очаква да допринесат за изучаването на т. нар. "тъмни векове", за които науката все още знае малко. Те са разкрити по време на завършилите преди дни проучвания, които археолозите определят като изключително успешни.

Електронната комуникация с НАП спестява време, средства и е сигурно предпазно средство по време на епидемична обстановка, съобщиха от офиса на НАП във Видин.

329 деца от област Видин са включени в първия етап на кампанията "Операция: Плюшено мече" тази година. На 15 ноември на сайта на кампанията ще бъде публикуван списък с още 160 деца, посещаващи услуги от резидентен тип. 

Извършители на кражба от православна църква "Св. Димитър Солунски" във Видин са с наложени наказания по споразумение с прокуратурата. Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура - Видин и защитата на подсъдимите Б.Р. и Б.Б., привлечени към наказателна отговорност за извършена от тях кражба. С определение на съда на двамата са били наложени наказания "лишаване от свобода" в размер на една година за Б.Р., при първоначален "общ" режим на изтърпяване, и една година и шест месеца за Б.Б. при "строг" режим. Предметът на престъплението - паричната сума и кръстът, са върнати на материално отговорно лице на църквата.

Почистват се гробищните паркове във Видин преди Архангелова задушница. Старият гробищен парк е вече окосен. В момента служители на общинското предприятие "Обреден дом" продължават работа в новите гробища. Почистването ще продължат до края на работната седмица.

Второ, допълнено издание на книгата "Знакови къщи на град Лом" излезе от печат и се разпространява благотворително. Изданието съдържа информация за 10 от старите сгради, придаващи неповторим облик и очарование на дунавския град. 

По повод своя 95-годишен юбилей Народно читалище "Просвета 1925 – Мездра" получи ценно дарение на книги




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доставиха бюлетини за избора в монтанското село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Вече са доставени 1000 бюлетини. В две секциите ще гласуват габровчани, едната е подвижна. Членовете им..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

10 хиляди по-малко избиратели във Враца за изборите

С почти 10 хиляди души са намалели избирателите в област Враца в сравнение с парламентарните избори от юни т.г. По данни на районната избирателна комисия, която организира предсрочния вот за 51-и парламент, в предварителните списъци има над 143 000 мъже и жени. Преди няколко месеца броят им е бил над 150 хиляди души. Организацията преди изборите..

публикувано на 19.10.24 в 14:30
враца път коли кръстовище трафик

Шест рискови участъка по пътищата в област Враца

Шест пътни участъци в област Враца са определени от МВР като рискови заради концентрацията на ПТП на тях. Анализът е изготвен от КАТ на база на станали катастрофи от началото на годината. Най-коварно е кръстовището между обходния път на Враца и пътя за Криводол, на което за 9 месеца са станали 5 сблъсъка, при които са били ранени петима души. Вторият..

публикувано на 19.10.24 в 13:30

Мездренчани се обединяват в чест на народните будители

Поредно интересно предизвикателство предлагат на съгражданите си младежите от групата на БУМ (Будни, Устремени, Мездренчани). Те канят малки и големи да почетат Деня на народните будители и да си припомнят важни моменти от нашата история с една забавна викторина и игри на 1-ви ноември от 18.30 ч. в кафе "Роял". "Доведете приятели и прегледайте..

публикувано на 19.10.24 в 13:00

Потушен е пожара на Ком

Пожарът в Стара планина над Берковица е изгасен. До късно снощи огнеборци и горски служители са се борели с пламъците. Над 30 декара със сухи треви и ниски храсти са изгорели при пожара вчера в района на връх „Ком". Три екип на пожарната служба и служители на горското в Берковица са гасили до късно снощи. Пожарът се е разпрострял от към района на..

публикувано на 19.10.24 в 11:03

Поход на родолюбието подготвят във Враца

Във Враца подготвят поход на родолюбието , а идеята е на местната управа. Тя беше представена от кмета Калин Каменов. Градоначалникът уточни, че участниците в похода ще носят факли, а събитието ще е след стъмване. По думите му учебните заведения от града под Околчица могат да се включат в събитието, което е посветено на 1 ноември, когато отбелязваме..

публикувано на 19.10.24 в 10:00

Започва "Октобърфест" във Враца

Във Враца днес и утре се организира фестивал на немските традиции под надслов "Октобърфест" .   "Празник на немската култура, традиции и кулинария, разбира се. Идеята е да предизвикаме интереса във врачани към немското производство и към немските инвеститори, имайки предвид, че във Враца имаме немски инвеститори. Поне десет заведения ще предлагат..

публикувано на 19.10.24 в 09:00