Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови социални жилища ще строят във Видин

Други 80 бяха изградени преди пет години

Снимка: Радио Видин

Нови социални жилища ще има във Видин. Преди пет години общината беше сред първите в страната, в които с европейски средства бяха изградени такива.


"Мястото за осъществяването на строителството на 37-те нови жилища е жилищен комплекс "Христо Ботев", ул. "Димитър Цухлев" №44. Избрано е с оглед осигуряване на пространство за интеграция на хора от уязвими групи. Проектът се нарича "Изграждане на социални жилища в град Видин." Договорът за финансиране беше подписан на 23 октомври и е на стойност 2 016 827 лева. Сто процентна безвъзмездна помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 година". Времето, за което ще бъдат изградени жилищата, са следващите 30 месеца, или иначе казано-две години и половина. В момента се изготвят обществените поръчки"- каза заместник- кметът по хуманитарните дейности и социалната политика Борислава Борисова.


Досегашният опит от проекти в социалната сфера показва, че с работа "на парче" е трудно да се постигне траен успех в социалното включване на хора в неравностойно положение, казват от Общината. На хората от уязвими групи ще бъде предложена и възможност за квалификация, а в последствие и за работа, обясни Борислава Борисова:


"В момента община Видин разработва един проект, който ще е продължение на настаняването на лицата, за които говорим в социалните жилища, които тепърва ще изработваме. Досегашният ни опит показва, че не е достатъчно да предоставим само жилища. Затова, в момента, стигайки до извода, че е необходимо прилагането на комплексен подход. Точно този подход го разработваме в проект, с който до края на месец ноември ще кандидатстваме. Ще включим всички от уязвими групи и социално слаби. В момента точно това разработваме- възможността да придобиват социална квалификация, възможността да бъде предоставена заетост и освен това, за децата да бъде избегнат рискът от отпадане от образователната система. Мисля, че с това ще надградим социалните жилища и ще допринесем за бързото социално включване на нуждаещите се хора."


Наемателите в първите социални жилища, които бяха построени с европейски средства във Видин, продължават да живеят там.


"Хората се учат и се пригаждат да живеят нормално, такаq както заслужават в днешно време"- каза заместник- кметът.


В нов дом преди пет години влязоха 80 семейства от Видин в затруднено положение. С ключовете за апартаментите обитателите им получиха напълно обзаведени жилища. Валя Асенова e сред настанените в жилищен комплекс "Гео Милев"  и казва, че се радвали на новите жилища, докато не започнали проблемитe:

Социалните жилища в к-с

"Една или две години издържаха, после почнаха течове… Писала съм молби за ремонт на покрива. Получих отговор от кмета, че търсят фирмата, която е направила жилищата, за да поправят покрива. Не е имало фирма във Видин, а от Пловдив са дошли да ни правят европейските къщи. Ето, по европейски стандарт живеем. Дойдоха, качиха се горе и още повече започна да тече. Преди капеше, а сега, когато вали дъжд навън, вали и вътре."


Сред настанените в жилищен комплекс "Строител" е Васил Стаменов. Преди това бил на квартира в друго общинско жилище, в същия квартал. Доволен е от новия си дом, но със забележки:

Социални жилища в к-с

"Има влага. Мазилките окапаха. Няма къде да държим инструментите...Те са го направили, колкото да спиш тук. Вярно, хубаво е. Има баня. Сложили са климатици. Аз имам ли пари да плащам този климатик? Ще отсека едно дърво, ще паля печката и ще се топля като нямам пари. Килерче някакво ни трябва за дърва, за въглища. Ние сме социално слаби. Имам ли пари да плащам 150-200 лева ток…Ела да видиш, да снимаш вратата, дето съм я хвърлил. Дал съм 360 лева за алуминиева врата. Можеш ли да сложиш врата на банята от мукава… Аз чух по новините, че искат да направят нови жилища. Добре. Това е хубаво, но да ги дадат на такива хора, които ще ги поддържат." 


Разговорът ни със заместник-кмета Борислава Борисова беше преди да чуем за проблемите на Валя и съседите й, затова ще потърсим информация за причината и възможното решение.

Повече чуйте в звуковия файл. Вижте още
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца.  "..

публикувано на 08.01.21 в 16:00

Нерегламентиран превоз = затвор

Нерегламентираните автомобилни превози да се наказват със затвор прие парламентът в средата на декември. Вместо от 3 до 5 години, наказанието е намалено на от една до три, след като народните представители преодоляха президентското вето. Държавният глава по-рано върна законопроекта с мотива, че не са уточнени критериите за разграничаване на..

публикувано на 07.01.21 в 10:40

Липсват ли ни заведенията и ресторантите?

Коледно- новогодишните празници постепенно отшумяват и спомените за посрещането на 2021 година ще са завинаги свързани с невъзможността ни посетим ресторант или любимото си заведение. Причината за това е наложената забрана за тяхната работа до 31 януари 2021 година. Свикнахме ли вече с ограничените събирания и липсва ли ни емоцията, която..

публикувано на 06.01.21 в 11:44