Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Изплети топлина" - кампания в помощ на хората без дом

Снимка: Фейсбук: Изплети топлина

За девета поредна година се провежда благотворителната кампания "Изплети топлина", организирана от фондация "Има начин". Тази година, заради пандемията, организаторите разчитат на доброволци, които ще плетат в домашни условия.

"Ще развием основно надомното доброволчество. Няма да имаме обществени плетения и седянки, с оглед да спазваме мерките за дистанция. Иначе всичко останало в "Изплети топлина" ще бъде по същия начин. Фокусът отново са хората без дом", каза Маргарита Соколова - председател на фондация "Има начин".

Доброволци от цялата страна ще плетат шапки, шалове, ръкавици и чорапи, които фондацията ще изпрати на хората от кризисните центрове и центровете за временно настаняване.

"Имаме късмета наши дарители на прежда да бъдат големите заводи производители в България. Доброволците ни са плетачи от цялата страна, които получават тези количества от прежди чрез регионалните координатори за различните райони на страната."

За района на Северна България регионален координатор е читалище "Напредък" в село Търнава, общ. Бяла Слатина. Всички, които желаят да плетат за кампанията, могат да се свържат с читалището, което ще им осигури необходимите количества прежда.

"След това тези артикули пристигат към регионалните координатори и към централата на "Изплети топлина", всичко се разпределя съобразно бройката на хората в кризисните центрове и се стремим всеки един от тях да получи поне шапка и шал. Тази година имаме амбицията да имаме и чорапи, защото зад нас застана една голяма фабрика за плетене на чорапи и всъщност ще може да осигурим на хората без дом още нещо топло", допълни Маргарита Соколова.

Читалище "Напредък" в село Търнава се включва активно в кампанията през последните 7 години:    

"Сега, последните години, започнаха да се предлагат изплетените неща и на старчески домове, домове за деца. Ние вече седма година, библиотеката в Търнава е координатор на тази кампания, което означава, че събираме изплетените неща почти от целия Северозападен регион. Първите две-три години бяхме само от нашето населено място, след това започнаха да се включват и хора от други населени места. Тази година имаме от село Бъркачево, от Галиче, от Попица."

От читалището ще дарят от топлите артикули на децата от дома в Бяла Слатина, на домовете за стари хора в селата в Попица и Хайредин. 

До средата на декември организаторите очакват да получат топли аксесоари. Преди Коледа всички центрове от страната ще получат от плетивата. Досега кампанията "Изплети топлина" е стоплила над 12 000 бездомни.

Вижте още

В „Музикална зона“ на 25 януари слушаме песни за радиото

Радиото включено, силата на макс, настроението на шест- днес, на 25 януари-  Ден на Българското Национално Радио! Радиото е... верен приятел – с теб е навсякъде, носи ти настроение, можеш да му се обадиш, може да ти подари внимание, а защо не и хубави преживявания. Защото Радиото е една прекрасна емоция! То е събирателно за всичко..

обновено на 25.01.21 в 09:49

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Човешките истории в "Махалата на совите"

В дните около новата година ми се ще духовното да е с нас. Може би то ще ни подкрепи в тези превратни и нестабилни времена, а може би ще ни даде и отговори. За това избрах в коледно-новогодишните седмици да споделя с вас разговора ми с писателя Горан Атанасов. Горан е преподавател по литература и мой колега и следя пътя му от години...

публикувано на 14.01.21 в 11:40

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49