Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сватби и погребения по време на COVID-19

Има събития, които са неизменна част от живота ни, такива които не са подвластни на пандемията, като това да се ожениш или да изпратиш някой близък в последния му път. За тези събития нашият народ казва, че се правят с хора и ако пандемията не може да ги спре, то определено успя да ги промени - най-малкото с това, че всички участници в тях са със защитни средства- като маски и ръкавици, и спазват дистанция. Мерките са за всички, категорична е управителката на Общинското предприятие "Обреден дом"- Видин Пролетка Велкова:

"За съжаление, заради тези мерки много от сватбите се отлагат напред във времето. Има хора, които си презаписват сватбите за следващата година или въобще не записват следваща дата, просто ги отказват... Бракосъчетанията се извършват при спазването на противоепидемични мерки, ползване на предпазни средства от персонала - защитна маска за лице или шлем, необходимите дезинфектанти, контрол по отношение на броя на влизащите лица в ритуалната зала, до 30% заетост на залата се допускат, което е около 30 човека максимум и съответно спазване на необходимата физическа дистанция от 1,5 м между тях. Задължителни са маските, както за гостите, така и за младоженците и кумовете. Не важи за младоженците спазването на дистанцията. Младоженците могат да свалят маските само за първата брачна целувка."


147 са сключените граждански бракове във Видин от началото на годината, което е с 67 сватби по-малко, в сравнение със същия период на миналата година. Най-предпочитаното място за бракосъчетание на открито и тази година си остава Художествената галерия "Никола Петров". От "Обредния дом" във Видин са извършили и един ритуал за отбелязване на сребърна сватба, а до края на месеца има записана само една сватба. И ако броят на сватбите намалява, това не може да се каже за погребенията, които са се увеличили. И тук има предприети всички противоепидемични защитни мерки, както за работниците, така и за хората, обяснява Пролетка Велкова:


"Видинчани нямат основание за притеснение, относно извършването на погребения на починали от COVID-19. Всички необходими мерки са взети. Служителите са оборудвани със защитни облекла, шлемове, маски, ръкавици, с необходимите дезинфектанти, отстояние от гражданите при извършване на самото погребение. Към този момент Община Видин е подсигурила всички необходими защитни средства, като костюми, ръкавици, маски дезинфектанти. Има спуснати указания, когато починалият е от COVID-19, присъстващите на погребението са само най-близките, задължително носещи маски и спазващи дистанция."

Погребенията, извършени от началото на годината в двата гробищни парка на Видин са 256, което е с 34 повече в сравнение със същия период за миналата година, допълни Пролетка Велкова.

Вижте още

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50

РИК Видин работи добре въпреки, служебното ѝ назначаване

Районната избирателна комисия във Видин работи добре и няма проблеми между членовете ѝ , въпреки, че бе създадена служебно от ЦИК, тъй като по време на консултациите за създаването ѝ не бе постигнато споразумение между политическите партии. Това каза в интервю за Радио Видин председателят ѝ Даниел Боянов. По думите му няма регистрирани..

публикувано на 25.02.21 в 17:55