Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватби и погребения по време на COVID-19

Има събития, които са неизменна част от живота ни, такива които не са подвластни на пандемията, като това да се ожениш или да изпратиш някой близък в последния му път. За тези събития нашият народ казва, че се правят с хора и ако пандемията не може да ги спре, то определено успя да ги промени - най-малкото с това, че всички участници в тях са със защитни средства- като маски и ръкавици, и спазват дистанция. Мерките са за всички, категорична е управителката на Общинското предприятие "Обреден дом"- Видин Пролетка Велкова:

"За съжаление, заради тези мерки много от сватбите се отлагат напред във времето. Има хора, които си презаписват сватбите за следващата година или въобще не записват следваща дата, просто ги отказват... Бракосъчетанията се извършват при спазването на противоепидемични мерки, ползване на предпазни средства от персонала - защитна маска за лице или шлем, необходимите дезинфектанти, контрол по отношение на броя на влизащите лица в ритуалната зала, до 30% заетост на залата се допускат, което е около 30 човека максимум и съответно спазване на необходимата физическа дистанция от 1,5 м между тях. Задължителни са маските, както за гостите, така и за младоженците и кумовете. Не важи за младоженците спазването на дистанцията. Младоженците могат да свалят маските само за първата брачна целувка."


147 са сключените граждански бракове във Видин от началото на годината, което е с 67 сватби по-малко, в сравнение със същия период на миналата година. Най-предпочитаното място за бракосъчетание на открито и тази година си остава Художествената галерия "Никола Петров". От "Обредния дом" във Видин са извършили и един ритуал за отбелязване на сребърна сватба, а до края на месеца има записана само една сватба. И ако броят на сватбите намалява, това не може да се каже за погребенията, които са се увеличили. И тук има предприети всички противоепидемични защитни мерки, както за работниците, така и за хората, обяснява Пролетка Велкова:


"Видинчани нямат основание за притеснение, относно извършването на погребения на починали от COVID-19. Всички необходими мерки са взети. Служителите са оборудвани със защитни облекла, шлемове, маски, ръкавици, с необходимите дезинфектанти, отстояние от гражданите при извършване на самото погребение. Към този момент Община Видин е подсигурила всички необходими защитни средства, като костюми, ръкавици, маски дезинфектанти. Има спуснати указания, когато починалият е от COVID-19, присъстващите на погребението са само най-близките, задължително носещи маски и спазващи дистанция."

Погребенията, извършени от началото на годината в двата гробищни парка на Видин са 256, което е с 34 повече в сравнение със същия период за миналата година, допълни Пролетка Велкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00