Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Снимка: Радио ВИДИН

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на лова могат да се предвидят на някои места, в определени периоди на годината, например, ако на мястото гнезди важен вид, а ловът в района е причина за безпокойството му и по този начин го заплашва.

Зоните от НАТУРА 2000 не налагат никакви ограничения за ловците, обясни Владислав Антонов- ръководител на ловното сдружение в Чупрене:

"Плюсовете са, че е защитена мрежа от територии. Ние се грижим за тези територии. Грижата е съпроводена и от НАТУРА 2000. Животните са по-спокойни и като се грижим за тях, като ги подхранваме и им осигуряваме нужното спокойствие, е по- добре."

Някои от дружинките ловуват в зони от защитената мрежа НАТУРА 2000. Цялата територия на ловното сдружение е близо 45 хиляди хектара. Около 30 хиляди от тях попадат в зоните НАТУРА 2000.

"Дружинките от високопланинската част, конкретно за община Чупрене, всички попадат в НАТУРА 2000. В община Белоградчик имаме три дружини, те също. Някои от дружинките в община Димово не попадат."

580 са ловците и 140 риболовците, разпределени в 14 ловни дружини и две риболовни дружини на територия от 45 хиляди хектара. 19 са ловните групи. Територията на ловното дружество обхваща площи от Четири общини- Чупрене, Димово, Белоградчик и една дружинка в Буковец- община Лом.

Ловците пазят не само редките птици, но и местообитанията им. Всяка една дружинка има на 3% от площта си т.нар. развъдник, в който е забранено ловуването:

"Като ги чертаехме тези развъдници, наблягахме на съображението две съседни дружинки, от едната 3% и от другата 3%, да са на едно място, за да се получи по-голямо местообитание. И така си направихме развъдниците, че там никой не влиза с оръжие, нито с куче... Бих ги нарекъл места за отдих на дивеча", допълни Владислав Антонов.

Ръководителят на ловното сдружение "Миджур" в Чупрене е категоричен, че екологичната мрежа НАТУРА 2000 не ограничава ловците, а само им помага. 

Вижте още

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53

Повече ще ни струва трапезата за празниците тази година

Великденските празници наближават и подготовката за посрещането им вече е в ход. Трапезата е сред задължителните атрибути за празника. Колко ще ни струва тя? Това се опитахме да проверим от Радио Видин. Засега няма голямо търсене на зелените салати на лука, казва Цветанка Петкова- земеделски производител от Новоселци: "В момента е..

публикувано на 16.04.21 в 16:24