Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Снимка: Радио ВИДИН

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на лова могат да се предвидят на някои места, в определени периоди на годината, например, ако на мястото гнезди важен вид, а ловът в района е причина за безпокойството му и по този начин го заплашва.

Зоните от НАТУРА 2000 не налагат никакви ограничения за ловците, обясни Владислав Антонов- ръководител на ловното сдружение в Чупрене:

"Плюсовете са, че е защитена мрежа от територии. Ние се грижим за тези територии. Грижата е съпроводена и от НАТУРА 2000. Животните са по-спокойни и като се грижим за тях, като ги подхранваме и им осигуряваме нужното спокойствие, е по- добре."

Някои от дружинките ловуват в зони от защитената мрежа НАТУРА 2000. Цялата територия на ловното сдружение е близо 45 хиляди хектара. Около 30 хиляди от тях попадат в зоните НАТУРА 2000.

"Дружинките от високопланинската част, конкретно за община Чупрене, всички попадат в НАТУРА 2000. В община Белоградчик имаме три дружини, те също. Някои от дружинките в община Димово не попадат."

580 са ловците и 140 риболовците, разпределени в 14 ловни дружини и две риболовни дружини на територия от 45 хиляди хектара. 19 са ловните групи. Територията на ловното дружество обхваща площи от Четири общини- Чупрене, Димово, Белоградчик и една дружинка в Буковец- община Лом.

Ловците пазят не само редките птици, но и местообитанията им. Всяка една дружинка има на 3% от площта си т.нар. развъдник, в който е забранено ловуването:

"Като ги чертаехме тези развъдници, наблягахме на съображението две съседни дружинки, от едната 3% и от другата 3%, да са на едно място, за да се получи по-голямо местообитание. И така си направихме развъдниците, че там никой не влиза с оръжие, нито с куче... Бих ги нарекъл места за отдих на дивеча", допълни Владислав Антонов.

Ръководителят на ловното сдружение "Миджур" в Чупрене е категоричен, че екологичната мрежа НАТУРА 2000 не ограничава ловците, а само им помага. 

Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53

Повече ще ни струва трапезата за празниците тази година

Великденските празници наближават и подготовката за посрещането им вече е в ход. Трапезата е сред задължителните атрибути за празника. Колко ще ни струва тя? Това се опитахме да проверим от Радио Видин. Засега няма голямо търсене на зелените салати на лука, казва Цветанка Петкова- земеделски производител от Новоселци: "В момента е..

публикувано на 16.04.21 в 16:24

Близо 5% от защитените зони в областта са в района на Видин

На територията на област Видин има 21 защитени зони по НАТУРА 2000, от които две са за опазване на дивите птици и 19 за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. Защитените зони са: Западен Балкан, Остров Голя, Арчар, Варкан, Видбол, Видински парк, Войница, Въртопски дол, Делейна, Западна Стара планина и Предбалкан, Макреш, Ново..

публикувано на 15.04.21 в 16:55

Брегът на река Дунав при Кутово се свлича

Брегът на река Дунав при село Кутово се свлича по метър на година. За проблема сигнализира Борис Лападуцов, който живее в селото. Той ни показа брега на Дунав, където водата поглъща дървета край брега. Разказа, че укрепването на брега е трябвало да продължи още 2 километра, до помпената станция при Кутово: "Ето тука е паднала топола. Е там,..

публикувано на 15.04.21 в 16:00

В „Музикална зона“ на 12 април слушаме Серж Генсбург

   Серж Генсбург е музикант и поет- една от скандалните фигури във френския културен живот. Роден в семейство на руски евреи в Париж, той успява да се превърне в една от най-големите поп звезди във Франция през 60-те. Наред с шумната му музикална кариера, Генсбург се слави и с многобройните си връзки с някои от най-красивите жени за онова време – Жулиет..

публикувано на 12.04.21 в 10:20

15 културни и природни обекти ще дигитализира Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"

Обектите, които ще бъдат дигитализирани, са избрани след предварително проучване. Критериите за оценка на обектите са: привлекателност/атрактивност, значение, достъпност, пространствена структура, техническа  възможност за дигитализация и др. Целите при избора са: съхраняване на материалните обекти за бъдещите поколения (сгради, църкви, паметници),..

публикувано на 08.04.21 в 14:50

За трудностите и радостите в лекарския делник

На 7 април отбелязваме професионалния празник на работещите в здравеопазването. Обявен е за такъв с Решение 184 на Министерския съвет от 5 април 2006 година. Дотогава се отбелязва като Ден на здравния работник в България с Разпореждане 32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 година. За трудностите и радостите в лекарската професия споделят..

публикувано на 07.04.21 в 16:30