Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зоните в НАТУРА 2000 - места за отдих на дивеча

Снимка: Радио ВИДИН

Защитените зони се обявяват за опазването на конкретните видове и местообитания, включени в приложенията на Директивите на ЕС. Именно те са обект на защита. Видове, които нямат висока консервационна стойност, като повечето ловни обекти, не са обект на защита, затова и няма изрична забрана за ловуване в защитените зони. Евентуални ограничения на лова могат да се предвидят на някои места, в определени периоди на годината, например, ако на мястото гнезди важен вид, а ловът в района е причина за безпокойството му и по този начин го заплашва.

Зоните от НАТУРА 2000 не налагат никакви ограничения за ловците, обясни Владислав Антонов- ръководител на ловното сдружение в Чупрене:

"Плюсовете са, че е защитена мрежа от територии. Ние се грижим за тези територии. Грижата е съпроводена и от НАТУРА 2000. Животните са по-спокойни и като се грижим за тях, като ги подхранваме и им осигуряваме нужното спокойствие, е по- добре."

Някои от дружинките ловуват в зони от защитената мрежа НАТУРА 2000. Цялата територия на ловното сдружение е близо 45 хиляди хектара. Около 30 хиляди от тях попадат в зоните НАТУРА 2000.

"Дружинките от високопланинската част, конкретно за община Чупрене, всички попадат в НАТУРА 2000. В община Белоградчик имаме три дружини, те също. Някои от дружинките в община Димово не попадат."

580 са ловците и 140 риболовците, разпределени в 14 ловни дружини и две риболовни дружини на територия от 45 хиляди хектара. 19 са ловните групи. Територията на ловното дружество обхваща площи от Четири общини- Чупрене, Димово, Белоградчик и една дружинка в Буковец- община Лом.

Ловците пазят не само редките птици, но и местообитанията им. Всяка една дружинка има на 3% от площта си т.нар. развъдник, в който е забранено ловуването:

"Като ги чертаехме тези развъдници, наблягахме на съображението две съседни дружинки, от едната 3% и от другата 3%, да са на едно място, за да се получи по-голямо местообитание. И така си направихме развъдниците, че там никой не влиза с оръжие, нито с куче... Бих ги нарекъл места за отдих на дивеча", допълни Владислав Антонов.

Ръководителят на ловното сдружение "Миджур" в Чупрене е категоричен, че екологичната мрежа НАТУРА 2000 не ограничава ловците, а само им помага. 

Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26