Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общини се обединяват за протест срещу новия закон за ВиК

Снимка: Община Берковица

Кметове, председатели на Общински съвети и управители на ВиК дружества от страната обявиха готовност за протестни действия, ако не бъде преразгледан законопроектът за ВиК. Общото мнение е, че в този му вид насилствено се отнема общинското имущество и най-вече правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него.
На среща в Берковица преди дни, председателят на Общинският съвет в Берковица Милован Жан каза, че всички са обезпокоени от факта, че  законопроектът за ВиК е качен на 26 октомври в Портала за обществени консултации във вида, в който бе предложен първоначално през месец април тази година. Предстои да бъде внесен в Министерския съвет:

"Обезпокоителни са текстовете, които касаят принудителното присъединяване на ВиК-дружествата към областните асоциации. Не е прието и становището на Националното сдружение на общините на Република България и не веднъж е помагало една законодателна инициатива да бъде променена в една или друга посока. Искам да наблегна на няколко важни момента от отрицателното становище на Общински съвет- Берковица, което бе прието. Мотивите, че окрупняването на ВиК е тенденция в цяла Европа, съвсем не е вярно."

Проучване показва, че в Европа преобладават общински ВиК-оператори- с изцяло общинско участие са Унгария, Естония, Франция, Швейцария, Люксембург, Норвегия, Швеция, Дания, Словакия. По друг въпрос, че се финансират проекти само там, където има ВиК-асоциации, Милован Жан коментира:

"Общините, които не сме в Асоциацията, в момента сме черни в очите на другите, обвиняват ни, че благодарение на нас няма да бъдат финансирани цели области по ВиК-проектите. Въпросното обвинение, което хвърлят върху нас, нещата не се представят коректно. Защото именно българската държава е договорила такива условия. Европа не ни е задължила ние да правим асоциации, за да ни финансират ВиК-сектора."

На срещата стана ясно, че цената на водата в асоциациите е в пъти по- висока от тази, на която продават общинските дружества. За Берковица крайната цена на водата е 1,45 лева, а на областната асоциация- 3,11 лева.

6 общини от страната не са присъединени към областните ВиК асоциации. Други 4 са в асоциациите, но искат да излязат. "Подготвили сме една декларация, с която се обявяваме против това окрупняване", каза Милован Жан. 

Той посочи, че местното население е в готовност за масови протести, в случай, че исканията на общините не бъдат уважени.


Снимка: СеверозапазванеИ още от "Еко Свят"- движение "Северозапазване" от град Кула получи от инициативата Гората.бг над 200 млади фиданки. С помощта на доброволци дръвчетата вече са засадени- около мемориала "Катюша", в селата Старопатица и Чичил, при мястото за отдих на околовръстния път към "Връшка чука". Очакват се още дръвчета от вида планински лимон:

"Храст, дървовиден, много подходящ за нашия регион. Пак е жълт, стипчив и кисел. Ражда лимони. Имаме още едно място, което ни е определено от Община Кула да бъде залесено с планински лимон и една малка част да засадим в центъра на градския парк, което ще е атракция за града", каза Наско Цанов от движение "Северозапазване".

Наско Цанов благодари на доброволците, отделили от времето си да участват в залесяването и призова в следващата кампания, когато получат дарение от Гората.бг, да се включат и млади хора.

Още по темите- в звуковия файл.

Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26