Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани осигуряват Общините

Снимка: Радио ВИДИН

Общините осигуряват помощ за възрастни, самотно живеещи и карантинирани лица с разнасяне на храна и медикаменти по домовете. Веднага след 13 март, в началото на извънредното положение, голяма част от общините започнаха да подпомагат тези уязвими групи, като много бързо тази социална услуга се превърна в една от най-търсените в цялата страна. На сайта на НСОРБ са публикувани телефони за връзка на нуждаещите се с общинските структури. Така всеки човек може да намери лесно телефона на своята община, на който може да се обади. Сега такива телефони са обявени в 238 общини. 

В края на месец май тази година община Видин беше одобрена по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".  Основната дейност е доставка на храна, продукти, лекарства, със средства на ползвателите. Потребителите могат да поискат плащане на битови сметки, заявяване и получаване на административни или здравни услуги, отново със средства на ползвателите. 

"Един от начините е те да заявяват такова желание като могат да го направят на място в направление "Социални услуги и здравни дейности" или на два телефона, на които дежурят наши колеги и служители- 0884 03 02 80 и 0896 88 56 40, с работно време от 8.30 часа до 16.30 часа всеки работен ден", каза заместник-кметът Борислава Борисова.

От услугите могат да се възползват възрастните хора над 65 години, от уязвими групи, хора с увреждания, самотни родители с деца до 12 години, лицата под карантина. За пазаруването и за хората от населените места на община Видин се грижат 63 лица, назначени по проекта. До края на октомври от тази услуга са се възползвали 1 150 души.

От социалната услуга жители на община Белоградчик могат да се възползват като се обърнат към Емил Цветков - координатор на проекта "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания", на телефон 0888 22 90 00. 

"Назначени са снабдители и доставчици, именно във връзка с превенция на пандемията. Снабдителите доставят лекарства и медикаменти, каквито са необходими на лицата, разбира се със собствени средства на карантинирани, лица в невъзможност да се самообслужват. Както и на моя телефон, който е качен на сайта на Общината", каза пред Иванка Петрова Елена Александрова- главен експерт "Социални дейности" в Община Белоградчик. 

Лицата от селата в община Белоградчик са поети от кметските наместници. 

Подпомагането на хората в нужда не е спирало от пролетта и в община Димово. Създадени са групи във всички населени места, като в по- малките кметските наместници са поели тази услуга.

"Всички, които са под карантина, всички, които имат нужда да им се носят продукти вкъщи и всичко, което е необходимо, имаме такава организация, която не е спирала да работи. Искам да изкажа благодарност на всички екипи, които работят. За всяко населено място имаме човек, който отговаря", каза кметът Светослав Славчев.

От пролетта в община Брегово се предоставят услуги в домашна среда. Целта е ограничаване на контактите в условията на пандемията. Назначени са 7 домашни помощници и диспечер, който приема обажданията на телефон 0877 70 07 90.

"Община Брегово вече 8 месеца предоставя услуги в домашна среда по проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". Дейностите имат за цел ограничаване на контактите и спазване на социална изолация", каза Дорина Йорданова- координатор на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" в Община Брегово. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01