Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

НАТУРА 2000 не пречи на работата на горско стопанство "Миджур"

Снимка: Радио ВИДИН

Държавно горско стопанство /ДГС/ "Миджур", със седалище в село Чупрене е с площ над 26 000 хектара. Цялата площ на стопанството попада в НАТУРА 2000. Дейностите в горите се извършват по 10-годишни горско- стопански планове и в тях са заложени дейностите за този период, които трябва да се извършат. Това са залесяванията, сечта, охраната на горите, противопожарните мероприятия.

"При залагането на тези мероприятия специалистите лесоустроители имат нормативната уредба, действаща в България за горите и ако има някакви ограничения, те ги прилагат. Кой знае какви ограничения няма при ползването и стопанисването на горите в НАТУРА 2000. Има изискване при извършване на сечите да се оставят 3 до 5 броя биотопни дървета от естествената растителност на хектар. За защита на дивите птици да се оставят стари дървета, с големи корони, с хралупи, където гнездят. Цялата територия на стопанството попада в две защитени зони. Едната защитена зона е за местообитанията, а другата защитена зона е за дивите птици. Но цялата територия попада в тези две зони", каза директорът на горско стопанство /ДГС/ "Миджур" Димитър Христозов. 

На територията от 26 315 хектара има гори с различна собственост. Половината от горите са държавна собственост, останалата половина са общинска собственост, собственост на юридически лица и правилата за всички собственици са едни и същи. Стопанството има служители по охраната, всеки един от тях си има район, за който отговаря и осъществява контрол. За всички сечи, които се извършват, независимо гората чия собственост е, се издава позволително за сеч, което се вкарва в централна за страната система. Това позволява по всяко време да се знае къде на територията на горското стопанство е издадено такова разрешително.

Частни лесовъди издават позволително за сеч за другите видове собственост гори, но в момента на издаване позволителното се появява в централната система и ние знаем къде ще започне някаква дейност, каза  Димитър Христозов:

"Веднага в момента на издаване те се появяват в системата, ние може да знаем къде ще започне някаква дейности, съответно обръщаме внимание на нашите служители да извършват контрол."
Мерките в НАТУРА 2000 не пречат за работата на горското стопанство:

"Не ни пречат. Съвсем нормално си работим. Това, че горите са в НАТУРА 2000, за нас няма някакви строги ограничения, които да ни пречат в дейността. След това нашите основни цели, които са заложени в нормативната уредба- да се стопанисват горите, да се подобрява тяхното състояние, изискванията по НАТУРА 2000- точно в тази насока са", допълни Димитър Христозов.

Около 75% от горите са широколистни, 20-25% са иглолистни. Горите в стопанството много добре се възстановяват по естествен начин. 

Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26