Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяването на селата е свързано с работа по европейски проекти

"Основната ни цел е да се възползваме от европейските програми, защото бъдещето на малките населени места, каквото е и Аспарухово, е в работа по европейски проекти". Това твърди кметът на селото, Людмила Макавеева - млада и амбициозна жена, чиято основна цел е да оправдае доверието на жителите на селото:


"Тази година главният път през селото бе изцяло ремонтиран - изключително добре е направен и с модерна маркировка. Преди 4 години пък асфалтирахме 13 улици в селото. По отношение на инфраструктурата сме добре. В момента завършваме и един проект за детска площадка в центъра на Аспарухово. Преди 3 години пък направихме в парка ремонт, в читалището и в църквата. Всичко това разбира се се случва и с помощта на Общината. Мечтата ми е да оправим само автобусните превози, защото до селото няма никакъв транспорт. Опитахме се да решим проблема, но поради липсата на пътници, за превозвачите е нерентабилно. Сега всеки си ползва частните коли или ние от кметството събираме поръчките и вършим работата... Иначе имаме всичко - достатъчно магазини, два ПОС терминала, хляб ни доставят ежедневно различни видове, дори софийски... В селото сме около 500 човека, повечето от които са по-възрастни. Сега живеем по-спокойно, тъй като сме по-малко и вече нямаме толкова кражби и противообществени прояви, както преди време. Хубавото е, че сме близо до общинския център и можем да ползваме възможностите и удобствата, които предоставя.

В селото има зеленчукова градина, където местните намират работа. Други възможности в това отношение почти няма. Имаме и двама арендатори, които обработват земята. С животни вече почти никой не се занимава. Въпреки това, има 2-3 стада овце. Свине обаче вече не се гледат така, както през минали години. Хората се наплашиха от това, което се случи миналата година... За възрастните и социално слабите семейства сме подсигурили получаването на храна по линия на програмата "Топъл обяд". Нямаме проблеми в това отношение, който пожелае се записва и засега в нея са включени 11 човека... Трудно е в условията на пандемия, но тук нямаме проблем с медицинското обслужване - в съседното село Расово има  лекар, а друг по график посещава Аспарухово. Засега при нас обстановката е спокойна, хората свикнаха да спазват противоепидемичните мерки и спазват правилата. В началото им беше малко трудно, но вече виждат какво се случва и дисциплината се подобри...

Пожелавам здраве на хората и да се пазят. Това е най-важно за оцеляването ни."


Какви са легендите за името на селото и какви традиции от миналото са запазени тук; проблем ли е за учениците дистанционната форма на обучение; как работи местното читалище и кои са традиционните местни ястия- отговор на тези и други въпроси чуйте в звуковия файл от кмета Людмила Макавеева и секретаря на читалището Антоанета Арсенова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05