Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще има ли шанс Видин да е седалище на Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология"

Снимка: Красимир Каменов
Снимка: Красимир Каменов

Идеята във Видин да има Регионална държавна дирекция "Реставрация и археология" към Министерството на културата, която ще отговаря за Северозападния планов район, с включени 5 административни области, бе афиширана в ефира на Радио Видин в началото на месец май тази година от проф. Венелин Терзиев, изпълнителен директор на дружество "Реставрация" към министерството. 

Новината беше потвърдена и от кмета Цветан Ценков, който тогава декларира, че Общината ще съдейства по всякакъв законен начин териториалното звено да бъде разкрито във Видин, а не в друг от областните центрове на региона. Близо седем месеца по-късно обаче няма официална информация за напредъка на този проект. Нещо повече- източници на Радио ВИДИН твърдят, че заради забавянето на реализацията от страна на местната власт, ръководството на "Реставрация" ЕАД обмисля да пренасочи дирекцията към Враца. Това ни провокира да попитаме Община Видин на какъв етап е разкриването на дирекцията. 

"Още в началото на календарната година професор Терзиев потърси кмета на Видин Цветан Ценков. Организирана бе среща, и бях много изненадана да разбера, че предложението във Видин да се разкрие Регионална дирекция по реставрация и археология е било отправено през 2018 или 2019 началото до тогавашния областен управител на Видин, но не е бил проявен никакъв интерес. Веднага откликнахме на идеята, въпреки че и други градове от Северозападна Българя бяха вече подали документи, в които изявяваха желание за участие, в техния град да бъде създадена дирекцията. Срокът за подаване на документите бе изтекъл, но ние получихме зелена светлина да се включим. Подготвихме необходимата информация, както и снимков материал на нашето богато културно- историческо наследство. В момента поддържаме връзка с дирекция "Реставрация" ЕАД и очакваме тяхното становище. Очакваме да бъде направен изборът за изграждане на регионалната дирекция", каза заместник кметът Борислава Борисова.

Дирекция "Реставрация" трябва да предостави на министерство на културата функционален анализ, за който министерството да вземе решение. Община Видин има готовност да предостави сграден фонд.

"Надявам се, че в нашия град има достатъчно млади хора, с компетентно завършено образование и ще се възползват от възможността  да работят в регионалната дирекция. За момента сме направили всичко, което се иска от нас", допълни Борислава Борисова.

Разкриването на регионална държавна дирекция във Видин ще е първото подобно събитие в административната област от десетилетия, в които по ред причини бяха закривани териториални структури в крайдунавския град. Освен това, звеното към Министерството на културата ще осигури поне 10 нови работни места за високообразовани служители. Очакваме официално становище по казуса и от "Реставрация" ЕАД.

Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26