Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Монтанска компания изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа

Снимка: Фиш Инвест- Монтана

Най- големият производител на риба и рибни продукти в страната е от Монтана. Компанията започва с няколко язовира за традиционно отглеждане на сладководна аквакултура преди 20-ина години. Развива се през годините с няколко инвестиции, една от които е модернизация на съществуващите рибарници в град Монтана, превръщайки ги в един от най- големите комплекси за производство на пъстърва, чрез реализирането на един много голям проект в язовир Огоста- садкова база на язовира.

Снимка: Фиш Инвест- Монтана"Във времето това нещо се променя, разширява. Със собствени инвестиции се правят още садки. В момента имаме около 200 садки в язовир Огоста, където през летните месеци отглеждаме топлолюбиви видове като шаран, амур, лин. Целогодишно отглеждаме есетра за черен хайвер и през зимните месеци пъстърва. В базата ни в град Монтана от проточен тип отглеждаме пъстърва и в различни водоеми от традиционен тип- сом, бяла риба, лин, толстолоб. Това е постигнато за около 20 години, като в последните десетина години има ударно развитие на фирмата. Имаме построен супер модерен цех за преработка за всички видове аквакултура, смея да твърдя, един от най-добрите в България", каза Борислав Лазаров- търговски директор на "Фиш Инвест"- Монтана.

Годишно фирмата произвежда около 400-500 тона шаран, 1 000 - 1 200 тона пъстърва, резидентната биомаса на есетрата за черен хайвер е около 200 - 300 тона, другите видове с по- малко индустриално значение са около 200 - 300 тона толстолоб, амур и лин. По- голяма част от производството е за страни извън България, основно Румъния, Сърбия, Македония.

Снимка: Фиш Инвест- МонтанаХит е черният хайвер. България е един от големите производители на черен хайвер в Европа, казва Борислав Лазаров.

"Ние имаме с най-добрите качества, тъй като нашите есетрови риби се отглеждат основно в садкови стопанства, именно с много чиста вода. Есетрата е относително дънна риба, яде от дъното. Когато има допир до земно- насипни басейни самият дъх на месото и съответно на хайвера не е много добър. Но когато се отглежда в садкови стопанства вкусът на хайвера е уникален и не случайно всички търговци на хайвер от Европа предпочитат българското качество."

10 години след първоначалната инвестиция започва да се реализира продуктът:

"Както сега светът е в интересна ситуация, усилията на 10-годишен труд могат да заминат за нула време при такава ситуация с пазара на такива луксозни стоки", допълни Борислав Лазаров.

Годишното производство на този хайвер от фирмата в момента е между два и три тона, целта е пет тона на годишна база. Средната цена на едро е около 500 евро на килограм, в потребителската мрежа на дребно стига до 2-3 000 евро на килограм. Затова и фирмата изнася черен хайвер за арабските страни, Русия и Европа.

За Никулден на производителите на риба Борислав Лазаров пожела:

"Да са все така упорити, специално на нашите колеги. Да продължат борбата си в това да съществуват в този бизнес, тъй като той е труден, рисков. Зависим изцяло природата."

Вижте още

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26

Ваксинирането във Видин ще продължи по списък

Втората пратка от 25 000 дози ваксини пристигна в България. Предстои да бъдат предоставени количества от ваксините на Регионалните здравни инспекции в страната след предварителна заявка и по график.  От първия етап на ваксинирането 250 ваксини срещу COVID- 19 пристигнаха в Северозапада в края на декември и са поставени на работещи на първия..

публикувано на 05.01.21 в 17:05

От 25 декември избираме "Дърво с корен" за 2020 година

Приключиха номинациите за конкурса "Дърво с корен" за 2020 година. Организаторите от фондация "ЕкоОбщност" са получили 22 редовни номинации. Повечето са за вековни дървета. Преобладават предложенията за дъбове. Претендентът от Северозапада е зимен дъб на 390 години, който расте в землището на някогашното село Калиманица, общ...

публикувано на 24.12.20 в 14:40