Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Снимка: Радио ВИДИН



Превишение на фините прахови частици е отчетено в редица градове от страната, сред които и Видин, сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето.

През април 2019 година сдружение "AirBG" представи обобщени данни от наблюденията си за чистотата на въздуха в реално време. Изводът е, че по време на отоплителния сезон въздухът във Видин е най-замърсен. Във града през миналата година са регистрирани 120 дни на замърсяване на въздуха с наднормени стойности. Измервателните уреди на изпълнителната агенция по околна среда отчитат редовно концентрация на фини прахови частици 125 микрограма на кубичен метър, което е повече от два пъти над допустимото.

Притеснени ли са видинчани за здравето си?

"Мръсен е заради автомобилите и чистотата в града. Едно време всички се отопляваха на дърва и въглища и не беше мръсен... Ниската мъгла пречи въздухът да стане по-чист... Най-вече от колите. Не вярвам да идва от Румъния, реката е преграда... От какво е замърсен тук не разбирам - цялата индустрия липсва... Живял съм в София - въздухът тук не е мръсен, там обаче е. Улиците обаче не се мият наистина. Нормално е зимата да е идея по-лошо, защото започва отоплителният сезон... Усеща се, особено когато отворим прозореца. В квартала палят печките... При нас покрай училище "Любен Каравелов" не е мръсен, ние с жената се разхождаме покрай Дунава, там е свежо... Притеснени сме, тези дни, докато имаше мъгла, беше ужасно. Съветвам да се носи маска или шалче... Въздухът е неприятен, дължи се на финансовото състояние на хората... През целият ден се усеща..."

Мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на над 400 000 европейци всяка година. Заключението е от доклад на Европейската агенция по околна среда. Страната ни е почти на върха на черната класация - над 15 000 българи годишно губят живота си заради лошото качество на въздуха.

Основният замърсител на въздуха е битовото отопление, каза климатологът проф. Георги Рачев.

"Колите също са сериозен замърсител, а и не се движат на оловен бензин. Консумацията на гориво е намялала, сравнено с предишните периоди. Хората палят печките, отопляват се на твърдо гориво, няма как да останат на студено. Във вашия район горивата са некачествени. Дървата са микс от полето и двора, а пък печките са стари. Често се гори пластмаса, дрехи и маратонки. Всичко това постъпва в атмосферата. На последно място в ЕС сме по битово отопление на газ, а трябва да преминем към централизирано отопление или такова именно на газ. Чист въздух през зимата не бива да бъде очакван в скоро време, за съжаление".

По проект по Оперативна програма "Околна среда" Община Видин ще предложи на жителите подмяна на старите печки на твърди горива със съвременни алтернативни отоплителни уреди. Очаква се реализирането му да започне най-рано през месец март. Предвидени за инвестиция са над 12 милиона лева. Около 3000 домакинства ще могат да се възползват от програмата. 

Освен намаляването на цената на тока, ефективни мерки за справяне с проблема са намалението на движението с коли, стимулирането на обществения транспорт и домашното отопление с газ, както и спирането на дима от индустриалното производство, съветват специалисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30