Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Снимка: Радио ВИДИНПревишение на фините прахови частици е отчетено в редица градове от страната, сред които и Видин, сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето.

През април 2019 година сдружение "AirBG" представи обобщени данни от наблюденията си за чистотата на въздуха в реално време. Изводът е, че по време на отоплителния сезон въздухът във Видин е най-замърсен. Във града през миналата година са регистрирани 120 дни на замърсяване на въздуха с наднормени стойности. Измервателните уреди на изпълнителната агенция по околна среда отчитат редовно концентрация на фини прахови частици 125 микрограма на кубичен метър, което е повече от два пъти над допустимото.

Притеснени ли са видинчани за здравето си?

"Мръсен е заради автомобилите и чистотата в града. Едно време всички се отопляваха на дърва и въглища и не беше мръсен... Ниската мъгла пречи въздухът да стане по-чист... Най-вече от колите. Не вярвам да идва от Румъния, реката е преграда... От какво е замърсен тук не разбирам - цялата индустрия липсва... Живял съм в София - въздухът тук не е мръсен, там обаче е. Улиците обаче не се мият наистина. Нормално е зимата да е идея по-лошо, защото започва отоплителният сезон... Усеща се, особено когато отворим прозореца. В квартала палят печките... При нас покрай училище "Любен Каравелов" не е мръсен, ние с жената се разхождаме покрай Дунава, там е свежо... Притеснени сме, тези дни, докато имаше мъгла, беше ужасно. Съветвам да се носи маска или шалче... Въздухът е неприятен, дължи се на финансовото състояние на хората... През целият ден се усеща..."

Мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на над 400 000 европейци всяка година. Заключението е от доклад на Европейската агенция по околна среда. Страната ни е почти на върха на черната класация - над 15 000 българи годишно губят живота си заради лошото качество на въздуха.

Основният замърсител на въздуха е битовото отопление, каза климатологът проф. Георги Рачев.

"Колите също са сериозен замърсител, а и не се движат на оловен бензин. Консумацията на гориво е намялала, сравнено с предишните периоди. Хората палят печките, отопляват се на твърдо гориво, няма как да останат на студено. Във вашия район горивата са некачествени. Дървата са микс от полето и двора, а пък печките са стари. Често се гори пластмаса, дрехи и маратонки. Всичко това постъпва в атмосферата. На последно място в ЕС сме по битово отопление на газ, а трябва да преминем към централизирано отопление или такова именно на газ. Чист въздух през зимата не бива да бъде очакван в скоро време, за съжаление".

По проект по Оперативна програма "Околна среда" Община Видин ще предложи на жителите подмяна на старите печки на твърди горива със съвременни алтернативни отоплителни уреди. Очаква се реализирането му да започне най-рано през месец март. Предвидени за инвестиция са над 12 милиона лева. Около 3000 домакинства ще могат да се възползват от програмата. 

Освен намаляването на цената на тока, ефективни мерки за справяне с проблема са намалението на движението с коли, стимулирането на обществения транспорт и домашното отопление с газ, както и спирането на дима от индустриалното производство, съветват специалисти.

Вижте още

"Неделник" от 17 януари 2021 година

Студено, студено, колко пък толкова да е студено! С "Неделник" ще ви е горещо. Гарантирам го. Ето ви една топла снимка от миналото лято. Започваме със старите вестници. Не, няма да си палим печката с тях, а ще ги прегледаме. Отправя ме се към село Игнатица , защото там преди дни излезе 6- ти брой на алманаха "Ковачница" на Художествено..

публикувано на 17.01.21 в 19:34

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет..

публикувано на 17.01.21 в 08:00

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00