Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От 25 декември избираме "Дърво с корен" за 2020 година

Снимка: Фейсбук: Дърво с корен

Приключиха номинациите за конкурса "Дърво с корен" за 2020 година. Организаторите от фондация "ЕкоОбщност" са получили 22 редовни номинации. Повечето са за вековни дървета. Преобладават предложенията за дъбове. Претендентът от Северозапада е зимен дъб на 390 години, който расте в землището на някогашното село Калиманица, общ. Берковица. Дървото досега е било номинирано три пъти. През 2015 година е победител в категорията "Вековните дървета говорят".

"Идеята на конкурса е да ни припомни, да ни покаже живата връзка с природата в лицето на забележителни или на любими на хората дървета. Обичайно събираме предложения в една основна категория, в която всички дървета се състезават за титлата "Дърво с корен". И имаме две допълнителни категории", каза Дима Котева- координатор на конкурса "Дърво с корен".

Освен основната категория, победителят в която става носител на титлата "Дърво с корен" за съответното издание на конкурса, в него се връчват допълнителни отличия в още две категории: "Млад природолюбител" и "Вековните дървета говорят". 

Тази година гласуването ще започне на 25 декември и ще се проведе до 20 януари. То е достъпно на интернет страницата на фондация "ЕкоОбщност". Там всеки може да разгледа дърветата финалисти, да прочете историята им, да види снимките и да даде гласа си за дървото, което най- много го е впечатлило. Дървото, което стане "Дърво с корен" за България за 2020 година ще представлява страната ни в конкурса "Европейско дърво на годината". Към момента за него са заявили участие още 14 европейски държави. 

HiLifeВтората тема в "Еко Свят" днес - с плакет и статуетка е оценено движение "Северозападване" от град Кула за усилията, които полагат за популяризиране на туризма. В шестото издание на Балканските туристически награди бяха наградени в категорията "Туристическа дестинация".

"Разработихме малки, китни селца и предложихме тези маршрути. Ето, примерно, едно Коста Перчово, което не се споменава никъде в туристически маршрути. Там могат да се видят забравените паметници. Там местните хора могат да разкажат за обичая "Грамада". Примерно, оказа се, че в село Тополовец се намира третата по големина пещера след Матурата и Венеца. Има страхотен водопад в село Тополовец. Ето и там може да бъде направена една екопътека", споделя Наско Цанов от движение "Северозапазване".

Маршрутите са обходени и след това презентирани в интернет пространството, предложени са и на туристически агенции. 

Фейсбук: Animal Friends- VratsaИ още от предаването - организацията за защита на животните Animal Friends- Враца търси домове на бездомните животни, осигуряват и лечение, когато има нужда. Някои помагат с помагат с грижи, други с дарения- кой каквото може и колкото може да отдели. 

"Популяризираме идеите за осиновяване, за ползите от кастрацията, за отговорното отношение към домашните любимци, събираме пари за кастрации на бездомни кучета и котки. Във Враца имаме кастрационна програма само за кучета, общинска, която е от екип, който не е постоянно в града. Понякога се случва някое куче по- спешно да бъде кастрирано, а това трябва да се направи в клиника. За бездомните котки няма такава програма", каза Деница Гройчева от организацията пред Гергана Панова.

Осиновените бездомни животи, на които Animal Friends- Vratsa са помогнали да си намерят дом през годината са близо 60. Приемните грижи също са много важни, сподели Деница Гройчева:

"Има доста начини да се помогне. Най- голямата помощ е осиновяването. Също така приемните грижи са важни и от голямо значение. Ако има хора от Враца или района, които биха могли да помагат с транспорт, това също е помощ."

Хората могат да се свържат с организацията чрез съобщение в месинджър, на e-mail info@animalfriendsvratsa.com. Дарения се приемат и по бланкова сметка, посочена на уебсайта и интернет страницата.

Вижте още

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32

Осем типа местообитания пази НАТУРА 2000 в Макреш

В землището на село Раковица в община Макреш е началото на защитената зона "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията. 1 836 хектара от общинските гори попадат в тази зона, целта е да опазят 8 типа местообитания. "Като характеристика, тези местообитания представляват букови гори, повече от половината площ..

публикувано на 18.02.21 в 14:45

40 години ще отбележи група СПРИНТ с нов албум и турне

С нов албум българската група "Спринт" ще отбележи 40 години от създаването си. Албумът, който е 14 поред, ще се казва "СПРИНТ 2Х20 - ГАЛАКТИКА". В него влизат 10 нови песни и три кавъри. "Този път ние сме съчетали стила ни електро поп, който беше в първите две дългосвирещи плочи с по-нови течения на алтернативната музика", каза Пейо..

публикувано на 15.02.21 в 14:48

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 15.02.21 в 09:50

Държавата започна изкупуването на частни гори

Държавните предприятия ще инвестират до 2 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2021 година.  Кампанията за изкупуване на горите вече стартира. Изкупуването ще се извършва от 6-те държавни горски предприятия по новоутвърдени правила, които са достъпни в раздел "За нас" на официалния сайт на предприятието за региона –..

публикувано на 11.02.21 в 16:38