Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади хора от Видин с видео послание срещу негативизма

4
Снимка: Радио Видин

Млади хора от Видин работят по реализацията на късометражен филмов продукт, срещу негативизма в обществото ни. Те са провокирани от коментари в социалната мрежа Фейсбук за всичко случващо се в родния им град и смятат, че това е твърде неправилно. С помощта на камера и микрофон те се опитват да покажат своята гледна точка по темата. С реализацията на проекта ни запозна Ивайло Петков, който в момента е студент втори курс в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов":

"Сега, когато сме си по родните места, във Видин се събрахме група ентусиасти, под инициативата на Майкъл Кирилов- ние сме петима общо. Има ученици, има вече завършили хора, има студенти и подготвяме един видео продукт, който целим да е адресиран към хората и по някакъв начин да изкажем своето мнение спрямо непрестанния хейт и цялата злоба, която се излъчва във виртуалното пространство ... В тези социални мрежи дебне едно много коварно чувство на безпоследственост и чувство на безнаказаност. Мислим, че в това виртуално пространство можем да кажем всичко и думите ще си останат там, а това не е така."

В реализацията на проекта участват Антонина Лозанова, Зорница Василева, Белла Антова, Майкъл Кирилов и Ивайло Петков. Основната идея е на Майкъл Кирилов, който е провокиран от неприятните коментари в социалната мрежа, относно ледената пързалка в родния му град:

"Идеята се появи в много интересен момент. Беше събота следобед и времето беше прекрасно. Както си слушах музика и попаднах на един клип, една песен, в която авторът постоянно се оплакваше от негативизма на хората към всичко. Същевременно беше повдигнат и въпроса с ледената пързалка в града, която направиха и имаше толкова противоречиви мнения, че просто нямаше накъде. От една страна хората постоянно се оплакват, че във Видин не се прави нищо, че нищо не задържа младите хора, че няма забавления и същевременно тъкмо се направи нещо ново и необичайно, нещо, което го няма наблизо в България и веднага всички започнаха да плюят, да хапят. Аз не очаквах една ледена пързалка да стане обект на толкова полемики от всички страни."

Когато продуктът бъде готов, той ще може да бъде гледан в Ютюб канала, ще може да бъде споделян във Фейсбук и коментиран, допълни още Майкъл Кирилов, а младите хора искрено се надяват да бъде постигнат желания от тях ефект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09