Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Любомир Досев: Ваксината срещу COVID-19 е голям плюс за нас

Снимка: МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана

Д-р Любомир Досев, инвазивен кардиолог от МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана,  е първият лекар, ваксиниран срещу COVID-19 в града. Той е убеден, че ваксината ще му позволи отново да се вижда със своите близки и да е по-защитен в работата си: 

"Решението е много лесно, защото ваксината по всичко изглежда да е много безопасна и ефективна, което за нас е голям плюс, защото така можем да се предпазим от COVID-19... Ние работим главно спешност. Не можем да чакаме и да избираме дали да е с корона или да не е с корона пациентът. Те просто идват директно за процедура, която ние в момента, когато я правим, общо взето на голяма част не знаем имат или нямат, впоследствие се оказва, че част имат. Затова се ваксинирам, защото по някакъв начин трябва да бъда предпазен от това нещо, въпреки личните предпазни средства, които колкото и да предпазват, едно е лични предпазни средства, друго е ваксината... След като си направя втората доза, ще мога да виждам и  близките си, защото досега избягвах да ги виждам, защото имам близък контакт с пациенти с COVID-19."

Д-р Досев обясни, че се чувства добре и няма странични ефекти от ваксината:

"След ваксината съм много добре. Единствено ме боли мястото на убождане, защото все пак там се възпалява и има някаква болка, която не е нищо притеснително. То при вяска една ваксина е така. Аз и от грип си бия ваксини, даже от грип може би съм усещал повече странични ефекти, ама то е индивидуално за всеки. Нито колегите, нито аз имаме някакви значими странични ефекти, което е много хубаво. Надявам се втората доза да е по-същия начин и да сме предпазени от COVID-19."

Кардиологът ще посъветва и своите пациенти и близки също да се ваксинират. По повод притесненията на много хора, че ваксината стигна в много кратки срокове до хората, д-р Досев обясни:

"Ваксината е нова, технологията, с която е направена е нова. Технологията е наистина много интересна и е причината, главната причина тя да няма нужда от толкова дълго минаване, както по-стари ваксини са минавали по-дълго през проучване какво, как ще се случи с нея. С други думи, начинът на образуване на имунитет е такъв, че веществото, което се вкарва, всички знаете, че е РНК, тази РНК позволява ние да си създадем белтъка, който да ни образува антитела и това нещо скъсява много сроковете за одобряване на ваксината. Защото де факто няма нужда производителите да образуват този белтък, за да го направят на ваксина. Идеята ми е, че ваксината е преминала бързо, не защото е съкратила от безопасността и проверката на безопасност, а защото е съкратила начина на образуване на самата ваксина и на самия белтък. По-бързо е станала ваксината, защото ваксината е по-нова, не защото безопасните мерки са съкратени. Безопасните мерки не са съкратени, а технологията е по-нова и затова позволява по-бързо да бъде одобрена."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45