Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинирането във Видин ще продължи по списък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втората пратка от 25 000 дози ваксини пристигна в България. Предстои да бъдат предоставени количества от ваксините на Регионалните здравни инспекции в страната след предварителна заявка и по график. 

От първия етап на ваксинирането 250 ваксини срещу COVID- 19 пристигнаха в Северозапада в края на декември и са поставени на работещи на първия линия медици. По 100 лекари са ваксинирани в областите Монтана и Враца, 50 във Видин. За всяка област, според броя на лечебните заведения и филиалите на центровете за спешна медицинска помощ, са изпратени от първите ваксини за работещите на първия линия медици, обясни директорът на РЗИ във Видин д-р Венцислав Владински:

"Да, ние имаме най- малко, в сравнение с Монтана и Враца. Там болниците са повече, а ние имаме само две болници. Затова и сме получили по-малко дози като ваксина. Това е само за първа линия, но първата линия не е все още докрай изпълнена. При следващо зареждане на ваксината дозите ще бъдат много повече и ще обхванем и останалите колеги, които имат желанието за ваксиниране. Това са не само лекари, сестри, акушерки, санитарки, а също така и колегите от дентална медицина, фармацевтите и помощник фармацевтите".

Още преди Коледа от РЗИ са поискали да се направят списъци с желаещите от лечебните заведения, медицинските центрове и джипитата. Списъците са ориентировъчни, тъй като ще се променят и ще се вписват допълнително нови желаещи:

"Трябва да се знае какви количества да заявяваме. Тъй като и съхранението не е както досегашните ваксини. Чакаме доставката на фризер, който е поръчан и платен. Също и генератор, който ще бъде включен към него."

Фризерът, в който ще се съхраняват ваксините, ще бъде в РЗИ-Видин. Фирмата- доставчик ще проведе обучение на персонала. 

От новата доставка на ваксини се чакат повече дози за област Видин:

"Колегите работят по този списък. Дозите ще бъдат повече. Предполагам, че до края на седмицата ще бъдат разпределени централно от София, така че след това ние поетапно ще си ги взимаме. Точната бройка не мога да я кажа, предполагам, че до края на седмицата всичко ще бъде уточнено. Ще бъде ясно и колко дози ще получим за област Видин", допълни д-р Венцислав Владински.

Втората половина на месеца вероятно ще има доставки и от ваксината на другата фирма, след като бъде разрешена от Европейската комисия.

Ваксинирането ще се извършва в кабинета във видинската болница, както и в РЗИ- Видин:

"Също така при нас ще функционира кабинет, предполагам, че и в белоградчишката болница ще направим кабинет."


Във втората фаза попадат потребителите на домовете за стари хора и персоналът, който ги обслужва. Другата част на втора фаза е персоналът от училищата и детските градини:

"Изготвят се списъци. Ще ги съберем тези дни. Всичко това изпращаме на министерството."

Очаква се поетапно зареждане с ваксини. Края на февруари- началото ще март ще започне масовата ваксинация на населението.

От министерството на здравеопазването уточняват, че ще продължи ваксинацията на всички служители на първа линия, които са включени в първата фаза на ваксинацията. До две седмици се очаква да завърши тази първа фаза и веднага да започне втора, където е предвидено ваксинирането на всички желаещи от домовете за възрастни хора. Общата бройка на ползвателите на тази услуга е 15 000, а на персонала, който се грижи за тях 11 000. В момента се уточнява и броят на желаещите да се ваксинират учители. 

До шести януари се очаква становището на европейския регулатор за втората ваксина срещу COVID-19 на Moderna, след което ще стартира и доставянето й в държавите от Европейския съюз. Очаква се разрешение и за трета ваксина.

В община Бойница има 4 центъра за настаняване от семеен тип - по два в селата Бориловец и Бойница, с 55 потребители и над 40 души персонал. Направена е организация за изготвянето на списъци с желаещи за ваксиниране.

"Вече сме дали справка на РЗИ колко от тях ще бъдат ваксинирани. Ситуацията при нас е малко по- сложна, тъй като в центровете са настанени лица с психични разстройства. Една част от тях са поставени под запрещение, друга част не са. Имат настойнически съвет и съответно попечител, който отговаря за тях. Така че ние не можем да вземем решение еднозначно кои ще бъдат ваксинирани, кои не. Трябва да поискаме съгласието на близките им", каза кметът Анета Генчева.

Днес кметът заедно с управителите са уточнили, че ще бъдат изпратени бланки на декларации на близките и тези, които откажат, ще попълнятдекларация и ще трябва да я заверят нотариално. От РЗИ във Видин са уверили, че центровете в общината имат десетина дни да съберат информацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50