Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксинирането във Видин ще продължи по списък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втората пратка от 25 000 дози ваксини пристигна в България. Предстои да бъдат предоставени количества от ваксините на Регионалните здравни инспекции в страната след предварителна заявка и по график. 

От първия етап на ваксинирането 250 ваксини срещу COVID- 19 пристигнаха в Северозапада в края на декември и са поставени на работещи на първия линия медици. По 100 лекари са ваксинирани в областите Монтана и Враца, 50 във Видин. За всяка област, според броя на лечебните заведения и филиалите на центровете за спешна медицинска помощ, са изпратени от първите ваксини за работещите на първия линия медици, обясни директорът на РЗИ във Видин д-р Венцислав Владински:

"Да, ние имаме най- малко, в сравнение с Монтана и Враца. Там болниците са повече, а ние имаме само две болници. Затова и сме получили по-малко дози като ваксина. Това е само за първа линия, но първата линия не е все още докрай изпълнена. При следващо зареждане на ваксината дозите ще бъдат много повече и ще обхванем и останалите колеги, които имат желанието за ваксиниране. Това са не само лекари, сестри, акушерки, санитарки, а също така и колегите от дентална медицина, фармацевтите и помощник фармацевтите".

Още преди Коледа от РЗИ са поискали да се направят списъци с желаещите от лечебните заведения, медицинските центрове и джипитата. Списъците са ориентировъчни, тъй като ще се променят и ще се вписват допълнително нови желаещи:

"Трябва да се знае какви количества да заявяваме. Тъй като и съхранението не е както досегашните ваксини. Чакаме доставката на фризер, който е поръчан и платен. Също и генератор, който ще бъде включен към него."

Фризерът, в който ще се съхраняват ваксините, ще бъде в РЗИ-Видин. Фирмата- доставчик ще проведе обучение на персонала. 

От новата доставка на ваксини се чакат повече дози за област Видин:

"Колегите работят по този списък. Дозите ще бъдат повече. Предполагам, че до края на седмицата ще бъдат разпределени централно от София, така че след това ние поетапно ще си ги взимаме. Точната бройка не мога да я кажа, предполагам, че до края на седмицата всичко ще бъде уточнено. Ще бъде ясно и колко дози ще получим за област Видин", допълни д-р Венцислав Владински.

Втората половина на месеца вероятно ще има доставки и от ваксината на другата фирма, след като бъде разрешена от Европейската комисия.

Ваксинирането ще се извършва в кабинета във видинската болница, както и в РЗИ- Видин:

"Също така при нас ще функционира кабинет, предполагам, че и в белоградчишката болница ще направим кабинет."


Във втората фаза попадат потребителите на домовете за стари хора и персоналът, който ги обслужва. Другата част на втора фаза е персоналът от училищата и детските градини:

"Изготвят се списъци. Ще ги съберем тези дни. Всичко това изпращаме на министерството."

Очаква се поетапно зареждане с ваксини. Края на февруари- началото ще март ще започне масовата ваксинация на населението.

От министерството на здравеопазването уточняват, че ще продължи ваксинацията на всички служители на първа линия, които са включени в първата фаза на ваксинацията. До две седмици се очаква да завърши тази първа фаза и веднага да започне втора, където е предвидено ваксинирането на всички желаещи от домовете за възрастни хора. Общата бройка на ползвателите на тази услуга е 15 000, а на персонала, който се грижи за тях 11 000. В момента се уточнява и броят на желаещите да се ваксинират учители. 

До шести януари се очаква становището на европейския регулатор за втората ваксина срещу COVID-19 на Moderna, след което ще стартира и доставянето й в държавите от Европейския съюз. Очаква се разрешение и за трета ваксина.

В община Бойница има 4 центъра за настаняване от семеен тип - по два в селата Бориловец и Бойница, с 55 потребители и над 40 души персонал. Направена е организация за изготвянето на списъци с желаещи за ваксиниране.

"Вече сме дали справка на РЗИ колко от тях ще бъдат ваксинирани. Ситуацията при нас е малко по- сложна, тъй като в центровете са настанени лица с психични разстройства. Една част от тях са поставени под запрещение, друга част не са. Имат настойнически съвет и съответно попечител, който отговаря за тях. Така че ние не можем да вземем решение еднозначно кои ще бъдат ваксинирани, кои не. Трябва да поискаме съгласието на близките им", каза кметът Анета Генчева.

Днес кметът заедно с управителите са уточнили, че ще бъдат изпратени бланки на декларации на близките и тези, които откажат, ще попълнятдекларация и ще трябва да я заверят нотариално. От РЗИ във Видин са уверили, че центровете в общината имат десетина дни да съберат информацията.

Вижте още

Липсата на редовен автобус до Старопатица е проблем за местните

Жители на село Старопатица в община Кула се оплакаха, че нямат редовни автобуси до Видин, а само в петък и неделя. Селото е с над 200 жители. "Казват, че имало малко пътници. Само в петък вечерта имаме от Видин за Старопатица и неделя сутрин и вечер. За лекарство да отидем до Видин няма с какво да отидем. Вече три месеца... Автобус в..

публикувано на 08.03.21 в 16:29

Осмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици- български,..

публикувано на 08.03.21 в 09:35

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35