Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Снимка: Радио ВИДИН

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е управител на фирмата. Решава да отглежда кравите в Чупрене, родният му край, защото иска да върне земите в състоянието, в което те някога са били. Инвестира в специални машини, които могат да почистят терените, докато станат свободни от дървета и храсти площи. Те поподат в две зони от мрежата - "Западен Балкан” по Директива за птиците и "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията.

"Ние имахме две възможности- или да прекратим дейността си по поддръжка на тези площи, тъй като там реално няма бизнес, няма полза от това нещо. Идеята от почистването не е да се взема някаква субсидия. Идеята е да се подготвят площите за нещо, което впоследствие да произвежда. НАТУРА 2000 и подпомагането имат някакъв принос, незначителен, но принос към икономиката на работещите в селското стопанство само в един такъв преходен период, когато се възстановяват или се поддържат тези площи в добро състояние. Няма никаква икономическа полза за работещи, произвеждащи земеделски предприятия или животновъдни. Има ограничения, които реално ни пречат ние да получаваме повече от земята, която реално може да произведе повече. Ние не сме против природата, точно обратното. Ние сме за това- да има баланс, равновесие, възможности за различни групи от хора и за природата да съществуват мирно, дългосрочно и успешно", каза Валери Богдановски- управител на фирма "Ребел".

Погледнато глобално и в дългосрочен план, вероятно има полза от НАТУРА 2000, смята Валери Богдановски. За фермера защитените зони не носят ползи: 

"Субсидията или т.нар. компенсационно плащане, което ние получаваме за това, че земите ни са в НАТУРА 2000, имат сериозни ограничения за ползването им, което има за цел да покрие наши вреди или пропуснати ползи, е от порядъка на 6-8-10 лева годишно. 6 лева на декар са около две бали сено, които са от порядъка на около 30-35 килограма сено, което едно животно го изяжда за два дни. Ограниченията, обаче, които ние търпим от НАТУРА 2000 са, че първо ние не можем да влезем да косим преди 15 юни. А най- хубавата трева в района е в края на май. Изчакваме да стане 15 юни. Много често тогава започват едни суховеи и ако няма превалявания, всичко става жълто. Тогава абсолютно всичко е загубено."

Другото сериозно ограничение е, че не могат да се прилагат минерални торове върху ливадите. Почвите не са от най- богатите, но са изключително податливи на подхранване. Дори и с малки дози минерално торене добивите се увеличават с 70 до 100 процента. Балансираното торене води и до промяна на тревостоя, на видовете треви, повишаване съдържанието на бобовите треви, които повишават протеина. Всичко това са ограничения, които животновъдите трябва да приемат в името на природата, докато пропускат ползи и губят добиви.

Вижте още

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32