Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Снимка: Илиян Илиев

Като тежка за горското стопанство в Белоградчик определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000 кубика дървесина, реализирана основна в България. По- малко са и приходите, въпреки това няма съкращения и не са пускани служители в неплатен отпуск.

"Нашето стопанство най- много предлага дървесина от дъб, малък процент около 20 процента е буковата дървесина, също така предлагаме иглолистни видове", обясни директорът на ДГС- Белоградчик Илиян Илиев.

През 2020 година са залесени 57 декара:

"Поради молба на пчеларските дружества 20 декара залесихме с акация, която е медоносен вид. Други 34 декара залесихме в близост до крепостта "Калето". Това е възстановяване на засегнати гори от ледолома. През 2015 година бяха засегнати от природното бедствие, не успяха да се възстановят в цялата си степен, затова внесохме там около 3 000 фиданки от черен бор."

Стопанството е усвоило над 90% от пострадалата дървесина. Незаконните набези в горите са повече през зимния период.

"Нарушенията са в пъти по- малко, в сравнение с предишни години. Съставили сме около 40 броя актове, конфискувани са 30 кубика дървесина, 10 конски каруци, 5 броя моторни триони, 4 леки автомобила са задържани", отчете контролната дейност Илиян Илиев.

Най- проблемните места са около селата Орешец и Медовница, и около Белоградчик. Горското стопанство има готовност и може да предостави дърва за огрев, но в Белоградчик Общината е голям собственик на горски масиви и задоволява нуждите на местното население.

Минимален е износът за момента на дърва за съседна Румъния, както и за Гърция. Това се дължи на взетите мерки срещу COVID-19 и ограниченията за преминаване на границата. Сигналите за незаконна сеч са по- малко от минали години. Горското стопанство се опитва да възобнови разсадниковото производство. 

"Около 4 000 бройки фиданки създадохме и залесихме. Годината се оказа и семеносна за зимния дъб, разположен в семенните бази до градския парк. Със служители от горското стопанство се събрахме и успяхме да съберем над 30 000 жълъда, които напролет ще засадим в горския разсадник."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32