Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Снимка: Фондация ЕкоЦентрик

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за финансиране. Сред участниците има детски градини, училища, неправителствени организации, читалище, университет, професионални гимназии

"Имаме участници от всички краища на България. Един от участниците ни се намира в Кипър. Това е българското училище в Кипър, където се обучават повече от 60 дечица", каза Мария Димитрова- координатор на проект за екоцентрични образователни градинки на фондацията.

Одобрените за финансиране предложения вече са получили финансирането. Преминали са и виртуално обучение. 

"Посветихме последните месеци на миналата година на това да направим едно въведение какво е екоцентрината градина, къде се намира тя. И че това е една интензивна хранителна екосистема на малка площ, която ще бъде създадена заедно- от цялата общност, заедно с децата, с учителите, с родителите и те ще минат през целия процес. През цялото време всички тези екипи ще се учат, ще се стараят да отгледат изобилна, богата и разнообразна реколта с храна, но основната цел на екоцентричната градина е в нея да се отгледа една реколта от нови познания, нови преживявания, да се превърне в място за общуване, за учене чрез преживяване и за култивиране на онези ценности и добродетели, свързани с нашето отношение към земята, към храната."

Предоставени са повече от 60 идеи за занимания какво могат да правят с децата в градината. Фондация "ЕкоЦенкрик" ще помага и с интердисциплинарни уроци и занимания:

"Имахме възможността да предоставим на всички участници един доста сериозен пакет от ресурси, от информация. "

Най- богата и цветна част от проекта ще се случи, когато децата и учителите се върнат в класната стая и дойде моментът да започнат работа по самото изграждане на градинките. 500 лева е чистата финансова сума, спечелилите получават и пакет от печатни ресурси, образователни материали, експертна подкрепа, лекции, консултации.

Фейсбук: ДГ Детски свят- ВрацаДетска градина "Детски свят" от град Враца, основно училище "Свети Климент Охридски" в град Бяла Слатина, средно училище "Свети Кирил и Методий" в град Димово и средно училище "Христо Ботев" в град Козлодуй са сред спечелилите финансиране учебни заведения от Северозапада.

Лиляна Петкова е учител в детска градина "Детски свят"- Враца. Учебното заведение участва в конкурса за  образователна градинка и е сред спечелилите финансиране. С тази градинка ще обогатим знанията и опита на децата, каза Лиляна Петкова:

"Мислим, че това е бъдещето за екологичното възпитание на децата. За тяхното здравословно хранене да мислят по различен начин как да си произвеждат храна, екологично чиста. В тази градинка ще провеждаме също занимания и така ще обогатим знанията, опита на децата и да станат граждани с екологично мислене. Смятаме, че точно това е времето, в детската градина, когато децата усвояват много знания и имат желание да се трудят."

Конкурсът е на фондация "ЕкоЦентрик" и младежката организация JANUN от Германия, с експертната подкрепа на Фондация "ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие", част от проекта "КонсУмувай: Х като храна".

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32