Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Моравица ще създават етнографска сбирка

Снимка: Радио ВИДИН

 Проект "Младежки инициативи "Създаваме заедно" 2020" на Младежки център - Враца одобри 15  креативни идеи на млади хора.  Те ще бъдат подпомогнати с по 1 000 лв, за да се осъществят.

Един от тези проекти е свързан с богатото фолклорно и материално наследство на българите. Проектът носи името  "Начин на живот на предците ни, да съхраним българското" и е разработен  от младежите в село Моравица  - казва Янка Николова, библиотекар в селото:

"Идеята ни е да съхраним неща, с които едно време хората са живяли, тъкали, готвили, работили, дрехи, уреди, сечива и др. Нашата идея е да обособим едно помещение , в което да съберем тези предмети и да ги покажем на хората от селото и на тези, които ще ни дойдат на гости. Проектът е да направим ремонт на едно помещение в училище. Бихме искали да ги подредим тематично - единият ъгъл да е кухнята в старата къща и др... Една част от вещите аз съм събрала , а другата част ще ги осигурят момчетата и момичетата от техните  баби и дядовци. Децата са много ентусиазирани..". 

По-голяма част от хората са съгласни да дадат различни вещи , за да помогнат в създаването на подобна етнографска сбирка - казва 19-годишният Цветан Цолов:

  " Ще събираме вещи от бита на хората от едно време и целта е да се покаже на младите как са живели техните деди. Мога да помогна с доброволен труд и с предмети. Това ще направят и всички хора в селото - ще помогнат с труд и предмети."

Вижте още

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05