Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Снимка: БГНЕС


Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент и правителство, предложението за свикване на Велико народно събрание, летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, възникването на нови политически субекти...


"Безспорно интересна година, която премина под знака на пандемията. Това беше и продължава да е тема №1 в световен мащаб. Позабравихме какво се случва отвъд пандемията. Всичко преминаваше през идеята за това какво се случва с коронавируса, а реалният политически живот беше поставен на втори план първоначално. Идването на летните месеци и отпускането на част от мерките започна да ни връща към нормалността, която изкара отново на преден план старите проблеми и това отново взриви общественото недоволство. 2020 година, въпреки пандемията, въпреки политическите сътресения, беше добра година за гражданското участие. Никой в България не си беше представял, че ще избухнат с такава сила протести, които не сме наблюдавали от 2013 година. В тях участва едно ново поколение, млади хора, които не си спомнят протестите от 1997, 2013 година. Тези протести за първи път от две десетилетия легитимираха партиите на протестната сцена. Нямаше "партиите вън", което чувахме в предишни протести. Въпреки че не успя протестът, това е един много добър начин за оздравяване на демокрацията и за развитие на гражданското участие, което дава основите да смятаме, че демокрацията ще върви напред и е в подем", коментира политологъ от агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев.

Два важни избора ни предстоят тази година- първо парламентарни, а след това и президентски. Каква ще е ролята на извънпарламентарните партии и новите политически субекти?

"Напомниха ми опитът на Унгария- мащабна опозиционна коалиция, която да свали действащият модел. Проблемът в България е, че тук е аморфна маса от раздробени субекти, които трудно биха се обединили в една обща цел. Смятам, че не са готови да се противопоставят на управляващата партия. Но някои от тях със сигурност имат много голям шанс да влязат в парламента и дори да бъдат балансьор в следващото Народно събрание, в което обаче ще бъде много трудно да се сформира следващ кабинет. Това означава, че можем да влезем в спирала от предсрочни избори. Очаквам отново коронавирусът да "движи" цялата предизборна кампания. Управляващите са в позицията да управляват кризата, а опозиционните играчи нямат възможността да развият своята агитация, своята кампания.


Относно президентските избори, много ще зависи как ще се развие ситуацията след изборите за парламент- дали ще може да се състави бързо правителство, в каква конфигурация ще бъде, дали ще може да се състави управление без ГЕРБ или ще има широка коалиция и с ГЕРБ, експертен кабинет или пък нищо няма да се получи и ще се пристъпи към предсрочни избори... Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година, тъй като това е година изборите и обществото ще се вълнува от тях. Очаквам да се засили напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, между президент и премиер, което ще приключи с края на двата избора", предвижда Светлин Тачев, според когото ни очаква "гореща" политическа година.

Повече по темата и обзор на основните политически послания от 2020 година- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21