Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Снимка: БГНЕС


Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент и правителство, предложението за свикване на Велико народно събрание, летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, възникването на нови политически субекти...


"Безспорно интересна година, която премина под знака на пандемията. Това беше и продължава да е тема №1 в световен мащаб. Позабравихме какво се случва отвъд пандемията. Всичко преминаваше през идеята за това какво се случва с коронавируса, а реалният политически живот беше поставен на втори план първоначално. Идването на летните месеци и отпускането на част от мерките започна да ни връща към нормалността, която изкара отново на преден план старите проблеми и това отново взриви общественото недоволство. 2020 година, въпреки пандемията, въпреки политическите сътресения, беше добра година за гражданското участие. Никой в България не си беше представял, че ще избухнат с такава сила протести, които не сме наблюдавали от 2013 година. В тях участва едно ново поколение, млади хора, които не си спомнят протестите от 1997, 2013 година. Тези протести за първи път от две десетилетия легитимираха партиите на протестната сцена. Нямаше "партиите вън", което чувахме в предишни протести. Въпреки че не успя протестът, това е един много добър начин за оздравяване на демокрацията и за развитие на гражданското участие, което дава основите да смятаме, че демокрацията ще върви напред и е в подем", коментира политологъ от агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев.

Два важни избора ни предстоят тази година- първо парламентарни, а след това и президентски. Каква ще е ролята на извънпарламентарните партии и новите политически субекти?

"Напомниха ми опитът на Унгария- мащабна опозиционна коалиция, която да свали действащият модел. Проблемът в България е, че тук е аморфна маса от раздробени субекти, които трудно биха се обединили в една обща цел. Смятам, че не са готови да се противопоставят на управляващата партия. Но някои от тях със сигурност имат много голям шанс да влязат в парламента и дори да бъдат балансьор в следващото Народно събрание, в което обаче ще бъде много трудно да се сформира следващ кабинет. Това означава, че можем да влезем в спирала от предсрочни избори. Очаквам отново коронавирусът да "движи" цялата предизборна кампания. Управляващите са в позицията да управляват кризата, а опозиционните играчи нямат възможността да развият своята агитация, своята кампания.


Относно президентските избори, много ще зависи как ще се развие ситуацията след изборите за парламент- дали ще може да се състави бързо правителство, в каква конфигурация ще бъде, дали ще може да се състави управление без ГЕРБ или ще има широка коалиция и с ГЕРБ, експертен кабинет или пък нищо няма да се получи и ще се пристъпи към предсрочни избори... Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година, тъй като това е година изборите и обществото ще се вълнува от тях. Очаквам да се засили напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, между президент и премиер, което ще приключи с края на двата избора", предвижда Светлин Тачев, според когото ни очаква "гореща" политическа година.

Повече по темата и обзор на основните политически послания от 2020 година- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01