Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Снимка: БГНЕС


Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент и правителство, предложението за свикване на Велико народно събрание, летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, възникването на нови политически субекти...


"Безспорно интересна година, която премина под знака на пандемията. Това беше и продължава да е тема №1 в световен мащаб. Позабравихме какво се случва отвъд пандемията. Всичко преминаваше през идеята за това какво се случва с коронавируса, а реалният политически живот беше поставен на втори план първоначално. Идването на летните месеци и отпускането на част от мерките започна да ни връща към нормалността, която изкара отново на преден план старите проблеми и това отново взриви общественото недоволство. 2020 година, въпреки пандемията, въпреки политическите сътресения, беше добра година за гражданското участие. Никой в България не си беше представял, че ще избухнат с такава сила протести, които не сме наблюдавали от 2013 година. В тях участва едно ново поколение, млади хора, които не си спомнят протестите от 1997, 2013 година. Тези протести за първи път от две десетилетия легитимираха партиите на протестната сцена. Нямаше "партиите вън", което чувахме в предишни протести. Въпреки че не успя протестът, това е един много добър начин за оздравяване на демокрацията и за развитие на гражданското участие, което дава основите да смятаме, че демокрацията ще върви напред и е в подем", коментира политологъ от агенция "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев.

Два важни избора ни предстоят тази година- първо парламентарни, а след това и президентски. Каква ще е ролята на извънпарламентарните партии и новите политически субекти?

"Напомниха ми опитът на Унгария- мащабна опозиционна коалиция, която да свали действащият модел. Проблемът в България е, че тук е аморфна маса от раздробени субекти, които трудно биха се обединили в една обща цел. Смятам, че не са готови да се противопоставят на управляващата партия. Но някои от тях със сигурност имат много голям шанс да влязат в парламента и дори да бъдат балансьор в следващото Народно събрание, в което обаче ще бъде много трудно да се сформира следващ кабинет. Това означава, че можем да влезем в спирала от предсрочни избори. Очаквам отново коронавирусът да "движи" цялата предизборна кампания. Управляващите са в позицията да управляват кризата, а опозиционните играчи нямат възможността да развият своята агитация, своята кампания.


Относно президентските избори, много ще зависи как ще се развие ситуацията след изборите за парламент- дали ще може да се състави бързо правителство, в каква конфигурация ще бъде, дали ще може да се състави управление без ГЕРБ или ще има широка коалиция и с ГЕРБ, експертен кабинет или пък нищо няма да се получи и ще се пристъпи към предсрочни избори... Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година, тъй като това е година изборите и обществото ще се вълнува от тях. Очаквам да се засили напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, между президент и премиер, което ще приключи с края на двата избора", предвижда Светлин Тачев, според когото ни очаква "гореща" политическа година.

Повече по темата и обзор на основните политически послания от 2020 година- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Вижте още
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Невъзможно е БСП да работи с ГЕРБ

На 2 април ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Инна Иванова, ПП: Бъдещето на Северозапада зависи от инвестицията в младите

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05
Петър Петров

Петър Петров, "Възраждане": Нашата цел е самостоятелно управление, защото сме единствената българофилска партия

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Двудетният модел все още е идеал за българското семейство

Двудетният модел остава най-предпочитаният от хората в репродуктивна възраст у нас, сочи изследване на Националния статистически институт (НСИ). И през 2021 г. преобладаващата част от мъжете и жените смятат, че семейството трябва да има две деца- 63,3%. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато процентът е..

публикувано на 25.01.23 в 11:07

А сега накъде?

За пети пореден път в последните две години ще гласуваме за състав на Народно събрание. 48-ият парламент не успя да състави редовно правителство и партиите отново са в предизборен режим . С какви амбиции и послания тръгват към предстоящите предсрочни избори основните политически сили?         Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи последен опит..

публикувано на 24.01.23 в 13:27

Ще се съобрази ли Община Видин с възражения на граждани за ж.к. "Васил Левски"

Проект за регулация и застрояване на ж.к. "Васил Левски" във Видин предизвика недоволство сред граждани. Като граници територията на квартала е заключена между следните улици:  бул. "Панония", ул. "Широка",  ул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Акад. Стефан Младенов“. Точно до улица "Акад. Стефан Младенов" от години има обекти, които се..

публикувано на 23.01.23 в 16:11

Благово - селото без кражби и празни къщи

Село Благово се намира на 6 километра от Монтана. В близост е язовир „Огоста“, до който има асфалтов път. Селото е в състава на община Монтана. Първите заселници идват тук след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Първото му название е..

публикувано на 20.01.23 в 12:30