Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо млади хора избират да се преместят на село

Снимка: Радио ВИДИН

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си? Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора все още масово да не се връщат на село е, че в селата няма работа и ако са отдалечени от града, е по- трудно да водят нормален културен и социален живот.

Милена Петкова живее във видинското село Градец. В началото на лятото със съпруга й взимат решение да си купят къща на село и да се преместят:

"Решихме, че имаме нужда от жилище извън града. Да, грипната епидемия ни помогна за това решение. А и другото, което е, с малко дете сме. Предпочитаме да играе навън, да е свободно. Избрахме село Градец, защото е с добра инфраструктура, близо е до града, има достатъчно млади хора, хора с малки дечица, за да може да играе нашето с тях." 

За купуването на имота разчитат на спестявания и помощ от родители.

"Набързо се случиха нещата. Изгодна къща- и като цена, и като местоположение. Не сме го обмисляли много дълго време, т.е. много неща бяха комплексни. Не съжаляваме. Ние сме в процес на дообзавеждане, в процес на промени, на създаване на дом, който е по наш вкус", допълни Милена Петкова.

Александър Александров от две години живее в село Спанчевци в община Вършец. Споделя, че не би отишъл да живее в откъснато от цивилизацията място. В Спанчевци има всичко, от което се нуждае:

"Там си имаш двор, може да си насадиш нещо в градината, има колата къде да си спреш, близо съм до природата на чист въздух. Враца ми е на 30 километра. Аз съм почти през ден във Враца. Реално промените за мен не са кой знае какви. Най- важното е, че имам спокойствие."

Избира Спанчевци, защото е минерален курорт, селото е богато на природни ресурси и е близо до големите градове. 

"Последна къща. Имаш 360 градуса гледка към целия Западен Балкан. Мястото е наистина много красиво и това беше определящо- самата гледка. Това ми беше най-удачният вариант, защото, примерно, населените места около Враца, Згориград зимата не става за живот, защото като се запалят всички печки, целият пушек си го дишат непрестанно, в Паволче и Челопек е същата работа. Другото беше имотът да може да се продаде много бързо, ако ми се наложи", допълни Александър Александров.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Липсата на редовен автобус до Старопатица е проблем за местните

Жители на село Старопатица в община Кула се оплакаха, че нямат редовни автобуси до Видин, а само в петък и неделя. Селото е с над 200 жители. "Казват, че имало малко пътници. Само в петък вечерта имаме от Видин за Старопатица и неделя сутрин и вечер. За лекарство да отидем до Видин няма с какво да отидем. Вече три месеца... Автобус в..

публикувано на 08.03.21 в 16:29

Осмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици- български,..

публикувано на 08.03.21 в 09:35

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35