Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

Снимка: Гората.бг

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни, паркови и  горски. 

"Искаме в няколко града в България, чисто физически, отивайки в конкретен ден, с начален час, да раздадем по около 10-15-20 хиляди дръвчета, които хората, които желаят от населеното място в региона да вземат и да засадят в собствени дворове, на подходящи за целта места. Като голяма част от тези дървета ще бъдат медоносни, с което ще подкрепим пчелите и пчеларите,  а друга част ще бъдат плодни и ползите от тях ще бъдат съответно още по-големи. Раздаването на тези дръвчета може да се случва основно събота и неделя. Уикендите са малко на брой и по тази причина решихме, че между 7 и 10 града може да посетим по този начин и да раздадем дръвчета на всички желаещи", обясни Никола Рахнев-  създател на инициативата "Гората.бг".

Над 5 300 са гласовете за Враца, които отреждат на града второ място в анкетата, за Видин са гласували близо 3 000 души и е на пето място, Монтана събира над 370 гласа и е на 29 място в анкетата на "Гората.бг". Гласуването онлайн ще продължи до 21 февруари. След това ще бъдат определени градовете, в които ще бъдат раздавани дървета, и датите, на които ще се случват събитията. 

В "Еко свят" отделяме място и на зарибяването с балканска пъстърва, което направиха ловци и риболовци през 2020 година на Мартиновска река. Реката е приток на река Огоста и минава край село Мартиново. Средствата са от дарения на граждани, на местната ловна дружинка и Ловно- рибарското дружество в Монтана. Целта е да се възстанови популацията на балканската пъстърва. 
След зарибяването местните хора правят и мониторинг, за да проследят какво се случва с рибките.


"Рибките се адаптираха и една много добра част от тях оцеляват. Местата, на които сме пуснали, следващите 2-3 месеца ги наблюдавахме. Виждаше се, че рибките са активни. Дано зимата да е по-благосклонна и да оцелеят по-голям брой. От сумата, която сме събрали и от самото сдружение ни направиха една малко дарение и имаме останали средства, с които, може би ще направим и пролетно зарибяване. Имаме идея речен рак също да бъде пуснат и разселен", разказа Мартин Замфиров от инициаторите на зарибяването.

Мартин Замфиров е част и от ловната дружинка на село Мартиново в община Чипровци. Ловният сезон за групов лов на диви свине приключи. Заради африканската чума по свинете броят е намалял.

"Новините са лоши. Африканската чума настъпи с всичка сила. Вече намираме доста умрели животни и общо взето ни очакват тежки години."

Последните години се наблюдава увеличение на популацията на зайците и сърните. При сърните обаче е засечен мор- при дивите сърни в отделни места в България, заради болестта син език.

Предстои 45-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Над 100 доброволци и членове на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и експерти от държавните институции ще се включат в мащабната инициатива. Те ще посетят всички големи водоеми в страната. 

"В периода от 14 до 17 януари предстои традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Основната цел на самото преброяване е да съберем данни за зимуващите водолюбиви птици, както и за местата, където те се срещат. Към момента сме организирали над 40 екипа на БДЗП, които ще вземат участие в самото преброяване. То започва още от четвъртък, като местата ще бъдат посетени през събота и неделя", каза Свилен Чешмеджиев- координатор на преброяването от БДЗП.

Ще бъдат посетени над 200 влажни зони в България. Сред най- натоварените места се очертава да бъде река Дунав, защото е сред местата, на които се концентрират най- голям видов и числен състав от водолюбиви птици. В Северозападна България зимуващите водолюбиви птици ще се броят по река Дунав и някои вътрешните язовири като язовир Огоста. Над 15 са точките по река Дунав. Експертите очакват да има много видове птици:

"Може би ще има повече птици, тъй като колкото е по-студено, толкова повече северни видове влизат в нашата страна."

Резултатите от преброяването ще станат ясни до края на следващата седмица.

Още по темите може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Липсата на редовен автобус до Старопатица е проблем за местните

Жители на село Старопатица в община Кула се оплакаха, че нямат редовни автобуси до Видин, а само в петък и неделя. Селото е с над 200 жители. "Казват, че имало малко пътници. Само в петък вечерта имаме от Видин за Старопатица и неделя сутрин и вечер. За лекарство да отидем до Видин няма с какво да отидем. Вече три месеца... Автобус в..

публикувано на 08.03.21 в 16:29

Осмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици- български,..

публикувано на 08.03.21 в 09:35

В Монтана започна пролетното почистване

Пролетното почистване на Монтана започна от Слънчевата градина. Изрязани са храсти, прикриващи локални сметища, засети са зелени площи и е направена профилактика на осветлението. Почистването е в няколко направления - изрязване на клони на дървета, които затрудняват нормалната работа на линейните оператори, почистване на изгнили дървета, миене на..

публикувано на 04.03.21 в 16:59
Каньонът на река Ръчене край село Камено поле. Снимка: ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Възможности за туризъм крие каньонът на река Ръчене

Камено поле е село в община Роман. През него минава река Ръчене, която по пътя си образува живописни скални образувания, обявени за природни забележителности.  В Камено поле има още една забележителност- старинна каменна църква, известна като "Пустата църква". Каньонът на река Ръчене предлага възможности за туризъм, които все още не са използвани,..

публикувано на 25.02.21 в 17:20

Конкурс за детска фотография обяви ОДК- Козлодуй

Обявиха XII Областен екоконкурс за детска фотография на тема: "Птиците около нас", във връзка с 1 април- Международен ден на птиците. Домакин на конкурса е Клуб "Птици и екология" към Център за подкрепа за личностното развитие- Общински детски комплекс /ЦПЛР - ОДК/ в град Козлодуй с ръководител Петя Лазарова.  В конкурса могат да участват..

публикувано на 25.02.21 в 17:12

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

40 млн. лв. допълнително към "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19"

Допълнителен финансов ресурс от 40 млн. лв. е насочен към процедура "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" с конкретен бенефициент Агенция по заетостта. По процедурата работодатели, самоосигуряващи се и общински предприятия от хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и туризма могат да получат..

публикувано на 24.02.21 в 16:35