Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници, заради обилното хранене, трупаме по някой друг излишен килограм, а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун.

За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното тяло на човека, според Чавдар Славчов. Той се храни здравословно и се занимава с фитнес от 16 години. В 12 от тях като професионален военен. Ходил е два пъти за по 6 месеца на обучение в американската армия и веднъж в немската. След това се качил на круизни кораби, които пътуват за Карибите, където е работил като фитнес инструктор и асистент спа мениджър. 

"След Коледните пости се започна прекомерна консумация на сърми, месо и т.н. Това наистина забавя метаболизма и от там идват тези екстра килца, които всеки се опитва да отърве малко или много и още повече имайки предвид, че сме в ситуация на локдаун и нямаме много движение. Единствения начин да се отървем от това нещо, е да разгледаме тялото - физичното тяло на човека. То представлява една купчина храна. Храната е важен елемент, но има един елемент, който е още по-важен - това е водата. Ако вземем човешкото тяло и го разделим на елементи, ще видим, че водата заема 70 процента от човешкото тяло. Много интересно е да осъзнаем, колко важен е този елемент върху цялостната система на човека. Ако видите, едно тяло на бебе съдържа около 90 процента вода. Ако вземем тялото на 60-70 годишен, процентът на вода е около 60. Вижда се тенденция, че когато намалява водата в организма, болестите се увеличават. Имаме 12 процента елемента земя или това е храната, която се опитваме сега да коментираме. Храната можем да я разделим на 3 вида: такава, която дава енергия; която отнема енергия; и нула - нито ти дава енергия, нито отнема, а просто засища и натоварва храносмилателната система. Храната, която е номер 1 и дава енергия, това е медът. След медът препоръчвам черния пипер. Също така свежите плодове. Тези, които отнемат енергия, това са - зелените люти чушки, лукът, чесъна. Ако се прекали с тях, ще предизвикат неприятна реакция в организма. Добри са като антибиотик в малки количества, например чесъна. Нулата са картофите и доматите."

Другите елементи в тялото са 8 процента въздух и 4 процента огън. Макар и по- малко като процент, важността им за здрав дух и тяло е от голямо значение, обясни Чавдар Славчов.

"Важно е да излизаме на чист въздух покрай реката, в гора, около езеро. Това са много добри източници на кислород, от които тялото се нуждае. Елемента въздух е единствения източник на енергия на тялото след храната. Когато спортуваме и тичаме, ние се нуждаем от енергия. Взимам я от дробовете, чрез ускореното дишане. На следващо място, имаме 4 процента огън. Телесната температура е представителя на този елемент. Макар и малък, ако телесната ни температура се понижи, това се нарича хипотермия и реално живота напуска тялото. Този елемент най-лесно може да се зареди от Слънцето. Ако наблегнем на качествената вода, в най- добрия вариант това е изворната, която не бива да бъде в пластмасови контейнери. Препоръчително е да бъде в медни или стъклени. Медни, доказано е още в миналото, че е антибактериално, и освен това водата, ако престои 5-6 часа придобива един специфичен алкален метален вкус, който е много близък до вътрешното pH на тялото."

На ден тялото ни се нуждае от около 45 минути физическа активност, но с определен интензитет, което ще допринесе за цялостно развитие на системата, поясни Чавдар Славчов.

"Ако успеем да запазим 1 час, от тези 24, които са ни на разположение всеки ден, само за физическа активност, ще допринесем, за цялостно развитие на системата. Ако сме над 30-годишна възраст 2 хранения на ден са напълно номрални в интервал от 8 часа. Ако сме под 30-годишна възраст по 3 хранения на ден, защото тогава се предполага, че сме по активни и извършваме повече дейности."

Относно това, какво да ядем, Чавдар препоръчва три основни храни - ядки, семена и зърна в суров вид. Медът и пчелните продукти също са много важни. Лъжица мед на гладно, която да се разтопи под езика и после едно смути с шепа сурови бадеми, предварително накиснати във вода и изцедени, тиквено семе, овесени ядки и една ябълка ни дава всичко необходимо за следващите 8 часа. След такава закуска второто ядене, не е от голямо значение. Важно е и да се храним бавно и да предъвкваме храната по 24 пъти, преди да преглътнем. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44