Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници, заради обилното хранене, трупаме по някой друг излишен килограм, а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун.

За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното тяло на човека, според Чавдар Славчов. Той се храни здравословно и се занимава с фитнес от 16 години. В 12 от тях като професионален военен. Ходил е два пъти за по 6 месеца на обучение в американската армия и веднъж в немската. След това се качил на круизни кораби, които пътуват за Карибите, където е работил като фитнес инструктор и асистент спа мениджър. 

"След Коледните пости се започна прекомерна консумация на сърми, месо и т.н. Това наистина забавя метаболизма и от там идват тези екстра килца, които всеки се опитва да отърве малко или много и още повече имайки предвид, че сме в ситуация на локдаун и нямаме много движение. Единствения начин да се отървем от това нещо, е да разгледаме тялото - физичното тяло на човека. То представлява една купчина храна. Храната е важен елемент, но има един елемент, който е още по-важен - това е водата. Ако вземем човешкото тяло и го разделим на елементи, ще видим, че водата заема 70 процента от човешкото тяло. Много интересно е да осъзнаем, колко важен е този елемент върху цялостната система на човека. Ако видите, едно тяло на бебе съдържа около 90 процента вода. Ако вземем тялото на 60-70 годишен, процентът на вода е около 60. Вижда се тенденция, че когато намалява водата в организма, болестите се увеличават. Имаме 12 процента елемента земя или това е храната, която се опитваме сега да коментираме. Храната можем да я разделим на 3 вида: такава, която дава енергия; която отнема енергия; и нула - нито ти дава енергия, нито отнема, а просто засища и натоварва храносмилателната система. Храната, която е номер 1 и дава енергия, това е медът. След медът препоръчвам черния пипер. Също така свежите плодове. Тези, които отнемат енергия, това са - зелените люти чушки, лукът, чесъна. Ако се прекали с тях, ще предизвикат неприятна реакция в организма. Добри са като антибиотик в малки количества, например чесъна. Нулата са картофите и доматите."

Другите елементи в тялото са 8 процента въздух и 4 процента огън. Макар и по- малко като процент, важността им за здрав дух и тяло е от голямо значение, обясни Чавдар Славчов.

"Важно е да излизаме на чист въздух покрай реката, в гора, около езеро. Това са много добри източници на кислород, от които тялото се нуждае. Елемента въздух е единствения източник на енергия на тялото след храната. Когато спортуваме и тичаме, ние се нуждаем от енергия. Взимам я от дробовете, чрез ускореното дишане. На следващо място, имаме 4 процента огън. Телесната температура е представителя на този елемент. Макар и малък, ако телесната ни температура се понижи, това се нарича хипотермия и реално живота напуска тялото. Този елемент най-лесно може да се зареди от Слънцето. Ако наблегнем на качествената вода, в най- добрия вариант това е изворната, която не бива да бъде в пластмасови контейнери. Препоръчително е да бъде в медни или стъклени. Медни, доказано е още в миналото, че е антибактериално, и освен това водата, ако престои 5-6 часа придобива един специфичен алкален метален вкус, който е много близък до вътрешното pH на тялото."

На ден тялото ни се нуждае от около 45 минути физическа активност, но с определен интензитет, което ще допринесе за цялостно развитие на системата, поясни Чавдар Славчов.

"Ако успеем да запазим 1 час, от тези 24, които са ни на разположение всеки ден, само за физическа активност, ще допринесем, за цялостно развитие на системата. Ако сме над 30-годишна възраст 2 хранения на ден са напълно номрални в интервал от 8 часа. Ако сме под 30-годишна възраст по 3 хранения на ден, защото тогава се предполага, че сме по активни и извършваме повече дейности."

Относно това, какво да ядем, Чавдар препоръчва три основни храни - ядки, семена и зърна в суров вид. Медът и пчелните продукти също са много важни. Лъжица мед на гладно, която да се разтопи под езика и после едно смути с шепа сурови бадеми, предварително накиснати във вода и изцедени, тиквено семе, овесени ядки и една ябълка ни дава всичко необходимо за следващите 8 часа. След такава закуска второто ядене, не е от голямо значение. Важно е и да се храним бавно и да предъвкваме храната по 24 пъти, преди да преглътнем. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00