Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка "Намали риска. Предпази се. Живей!" инициира Националната пациентска организация (НПО), съвместно със своите партньори. В България заболяването е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Около 1 200 жени заболяват годишно, обясни акушер-гинекологът д-р Петър Сидеров:

"Може да се каже също така, че доста се е увеличил този брой през последните 50 години. Засяга предимно млади жени - между 30 и 45 години, но нито по-ниските възрасти са изключени, нито по-възрастните жени са изключени. Смята се, че основният причинител на над 90% от това заболяване е човешкият папилома вирус, така че жените, които не водят полов живот не са засегнати. След това се появява този риск. Това, че някой носи или е боледувал от човешкия папилома вирус, не значи, че ще се разболее от рак на шийката. Обикновено инфекцията с човешкия папилома вирус, ако приемем, че ще премине в рак, става в рамките на 5-15 години..."

Д-р Сидеров препоръчва провеждане на профилактични прегледи два пъти годишно:

"Ракът не тръгва като рак на маточната шийка, той тръгва като определени нискостепенни предракови изменения, които бавно могат да прогресират до достигане не рак. Всъщност целта на лекарите е всички тези стадии да се хванат преди достигането на рак. Тези изменения се наричат дисплазии на маточната шийка. Те не изискват такива драстични операции, каквито се правят при инвазивния рак на маточната шийка. Това е много важно за жените да го знаят, че спасението да се ходи редовно на гинеколог. Най-добре е два пъти годишно да се ходи на гинеколог,  който има и ориентация към тези заболявания."

Д-р Петър Сидеров и негови колеги акушер-гинеколози ще предоставят безплатни консултации за рака на маточната шийка на телефонната линия на Национална пациентска организация 0800 14 515. Консултациите се провеждат всеки делничен ден от 9:00 до 18:00 ч. 

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44