Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ремонтирана улица в село Громшин остана без бордюри

Снимката е илюстративна.
Снимка: Радио ВИДИН

Новоасфалтирана улица в село Громшин в община Бойчиновци остана без бордюри сигнализира Младен Витанов. При друг ремонт от преди няколко години на площада, под липа са насадили градинка, а пейките ги преместили от сянка на слънце:

"В единия край на селския площад има липа, която е доста по-стара от мен и като деца играехме на карти под нея през лятото, защото имаше 3 пейки. По-късно като младежи там се обяснявахме в любов на тия пейки. Преди 3-4 години ремонтираха площада. Под липата разкопаха и оформиха около 30 квадратни метра градинка с цветя. Под дебелата сянка- цветя, а пейките изхвърлиха под жарките лъчи на слънцето. Друго - миналата година асфалтираха една улица, то предишни години имаше и други улици, но става въпрос, че не се поставят бордюри."

Младен Витанов забелязал в съседното село Лехчево, че на две новоасфалтирани улици са поставили бордюри, има и разделителна линия. Кметът на село Громшин Наталия Върбанова обясни, че Общината решава коя улица ще бъде асфалтирана в зависимост от това колко пари има.

"Всяка една улица в селото ни е почти вече за асфалт. Те са с дупки улиците по селата, но докъде стигат парите. Когато няма пари, няма как да се извърши нещо... Площадът е ремонтиран преди 5-6 години. Площадката, която е за децата, там трябваше една ограда да се направи по проекта, обаче не може да намерим фирма за толкова малко пари... Кметът на Общината гледа да даде на всяко село нещо по равно", каза Наталия Върбанова.

Когато се асфалтират улици със средства от капиталовите разходи на Общината, бордюрите не са задължителни, обясни кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев:

"Винаги по проект има допитване и обществено обсъждане. А за улицата, за която говорим, ние миналата година сме асфалтирали в общината 25-26 улици и те са със средства от капиталната програма на община Бойчиновци и умишлено не залагаме бордюри, за да можем да направим повече улици на асфалт. Самите тротоари отнемат пари почти колкото за улицата. Когато е по проект, независимо през коя програма участваме, там са задължителни изискванията за бордюри, но не и за тротоари."

И за 2021 година са заложени средства за асфалтиране на улици в почти всяко село от община Бойчиновци, допълни кметът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40