Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцьорите на видинското читалище "Цвят" подновиха репетициите си

| обновено на 04.02.21 в 15:29
2
Снимка: Радио Видин

От 1 февруари творческите клубове подновиха дейността си и вече провеждат редовни занимания. Във видинското читалище "Цвят" първите, завърнали се в залата за танци, са момичетата и момчетата от детския танцов състав. Казват, че с нетърпение са чакали подновяването на репетициите. Твърдят, че не се притесняват от епидемията от коронавирус:

"Превъзбудена се чувствам, защото от доста време чакам този момент - да отворим отново и да започнем отново да се забавляваме всички. Танците много ни липсваха. Аз започнах октомври, после ни затвориха... Аз съм от 9 години. Като малка се отказах, после продължих, после пак се отказах. Сега вече няма да се отказвам, понеже обичам да се занимавам и все пак това са наши, български танци... Нямаме абсолютно никакви притеснения от коронавируса... Беше ни трудно в карантината да не излизаме никъде, малко сме позабравили репертоара, но пак ще си го спомним... Последния път, когато танцувахме, бяхме без маски, но сега... Мисля, че когато някой човек спортува, маската ще му пречи да диша..."

Родителите също се радват, че заниманията се възстановяват. Смятат обаче че противоепидемичните мерки трябва да се спазват:

"Честно казано нямам притеснения. Аз съм "За" да ходят на училище и на всякакви мероприятия, защото доста време са вкъщи, би трябвало да контактуват със свои връстници. Единствено дезинфектант трябва да има, не мисля, че е редно с маски да се танцува.  Мисля, че това - дезинфектант, и да се проветрява, е достатъчно."

Ръководителят на школата по народни танци Димитър Карчев е щастлив отново да посрещне танцьорите си. Уверява, че заниманията ще се провеждат в безопасна среда:

"Може би вече половин година прекъсване, надявам се децата да се щастливи, че се връщат отново в залата. Аз съм много щастлив, всички преподаватели в читалището са много щастливи. Започваме новия сезон, да се надяваме, че няма да има повече прекъсвания. Спокоен съм, мерките ще бъдат както във всички зали - дезинфекция, спазване, колкото се може на дистанция. Все пак е малко по-сложно, но ще гледаме да спазваме абсолютно всички мерки. Тази седмица ще посрещнем близо 50 деца от 6 до 18 години, разпределени в групи по 10-12 деца."

Групите на читалище "Цвят" са малки, прави се дезинфекция на общите и самостоятелните части, обясниха още от читалището.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05