Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на село Ботуня: Писна ни да живеем в кално блато и никой да не взема мерки

8
Снимка: Ивайло Диманов

Повече от седмица в село Ботуня, община Криводол, имотите и улиците са превърнати в блато, заради обилното снеготопене в края на януари. Проблемът, според кметския наместник Ивайло Диманов, е от години, но никой досега не се е ангажирал с решаването му:

"Ситуацията тук в селото е следствие на наводнението, а то се получава при всяко обилно снеготопене или проливен дъжд. Това са скатни води, а канализацията, която е направена много отдавна, вече е разрушена. Не се почистват деретата, не се почистват отводнителните канали и цялата река отгоре, а тя е с много голямо течение, се излива в селото. Наводняват се дворовете на хората, вече започнаха да се пълнят и мазите им, пристройките към къщите с инвентара в тях, наводнени са и площите с овощни дървета, с насаждения, с оранжерии, с ягоди. Добре, че спря дъжда и малко се нормализира обстановката, но в момента сме по-зле и от Кандахар, защото цялата кал е изкарана по улиците в селото... Областната дирекция е информирана, Община Криводол е информирана, информиран е г-н депутата Красен Кръстев по надлежен ред, чрез него съм информирал министър-председателя и министъра на МРРБ...Уточнявам, че Община Криводол в
момента е във финансов колапс и не може да направи нищо. Ако нямаме помощ от държавата, което за 6-та година вече се мъча да го направя, няма как да решим проблема. Аз не го правя, защото ние нямаме бюджет, не можем да разчитаме на собствени средства... Досега никой не ни е потърсил. Контактувам само с кмета и зам. кмета на Община Криводол. Никой друг не се отзовава. Абсолютно никой не се интересува от житието и битието на село Ботуня, а се интересуват, както предполагам ще бъде сега - от избори на избори..."


"Всеки път след по-обилно снеготопене градини, дворове, жилищни постройки и всичко останало потъва във вода. За съжаление след големи инвестиции и желание за подобряване на начина на живот, при такива обстоятелства всичко отива на вятъра и се започва отначало", обяснява и Тонислав Тунов, който е един от най-засегнатите от наводнението в Ботуня. Наскоро се е върнал в родното село, след като 12 години е бил главен готвач в ресторант в Лондон, с намерение да развива бизнес. Наводнението обаче определено е променило тези намерения:

"Фасадата на къщата ми е нарушена, наводнен е дворът, оранжерии, насаждения - всичко това е потънало във вода. И както беше в края на януари след разтапянето на снега и наводняването на дворовете, температурите рязко паднаха и всичко това, целият положен труд и средства пропаднаха. Сега трябва да започнем отначало... Как виждам новото начало ли? Ами преди го виждах доста оптимистично и бях положително настроен, но за съжаление има спънки, които са непредвидени и за съжаление нехайството от страна институциите води до спънки в бизнеса на хората..."

Недоволен от калното ежедневие на селото е и 80-годишният Найден Найденов. Според него обстановката е като на война:

"Не можеш да минеш от гьолове, трапове навсякъде, водата идва от

 баирите, няма канали, всичко е залято, дори централната улица е само кал... Второ - тук няма никакъв превоз - нито от Криводол, нито от Враца, както имаше навремето рейсове... Сега, когато аз като възрастен човек ме заболи главата и трябва да си взема аналгин, изкачам тук и вардя пред Съвета някоя от колите за Враца да дам пари да ми купят лекарството. Тук няма аптека, няма нищо... Пропаднала работа... Трифон Зарезан тук си го правим на 14 февруари, както си го знаем от едно време. Как го празнуваме ли - ами пием и ядем, както сме си го правили винаги. Виното ни е от Хамбургски мискет, на масата задължително ще има и свинско месце, задължително изпечено на дървени въглища... Пожелавам на моите съселяни да се оправят улиците и да има превоз. Смятам, че ако това стане, ще има добри дни за това село..."

Още по темата и целите интервюта може да чуете в звуковия файл.

 

Галерия

Вижте още

Студентски празник със "зелен сертификат"- ще празнуват ли младите хора?

Отново е 8-ми декември и отново страната ни е в извънредна епидемична обстановка. Тази ситуация поставя младите хора пред сериозни изпитания в деня на студентския празник. Каква е историята на този ден? Празникът възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември- денят на..

публикувано на 08.12.21 в 10:45

Филип Попов, БСП: Моята цел е да бъдат разрешавани проблемите на Видин и Северозапада

Депутатите от 47-ото Народно събрание офииално всъъпиха в длъжност, започнаха и консултациите при държавния глава за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Четири политически формации- "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", са близо до приключването на преговорите за съставяне на коалиционен..

публикувано на 07.12.21 в 14:11

Ще се подобри ли организацията на движението във Видин с промяна на Наредбата

Нова наредба за организацията на движението на територията на община Видин беше одобрена от Общинския съвет. Документът детайлно разписва норми относно организирането на движението, пътните знаци и маркировката, светофарните уредби, както и осигуряването на движението по улиците при строително-монтажни дейности, извънредни и аварийни ситуации...

публикувано на 06.12.21 в 15:24

Долни Лом- селото с най-много ергени

Селото ни обезлюдява, хората са малко, но имаме 25 ергени, споделят в селската кръчма жители на Долни Лом. "Повече са от всяко друго село в района", смеят се местните, чието любимо занимание е да се срещнат и побъбрят на по питие в кръчмата на центъра. Други хора в селото не се забелязват. Неколцина са тези, които пазаруват в хранителния магазин..

публикувано на 03.12.21 в 18:20

Гражданите също да могат да обявяват фалит

За разработване на Закон за несъстоятелността на физическите лица настояват експертите от Съвета за икономически и публични политики . България продължава да бъде единствената държава в Европейския съюз , в която не са уредени законодателно проблемите при изпадане в неплатежоспособност на частноправните субекти, т.е т. нар " личен фалит ". В..

публикувано на 02.12.21 в 10:15

Туристическият бранш с отворено писмо- за какво настояват туроператорите?

Преди дни от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" изпратиха поредното отворено писмо до Служебния кабинет с настояване за спешно отваряне на процедурата за неусвоените за туризма средства, заложени в Бюджет 2021 с направената на 16.09.2021 г. актуализация. Оттам подчертаха, че на финала на..

публикувано на 01.12.21 в 10:45

Светлин Тачев, политолог: Оптимист съм за съставяне на правителство, преговорите са положителни, обществото също го иска

Политологът от агенция „Галъп интернешънъл болкан“ Светлин Тачев коментира в "Посоките на делника" преговорите за съставяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България": - Безспорно това е нов тип начин на водене на преговори. Доста по-различни от преди, открити пред обществото, което показва две..

публикувано на 30.11.21 в 14:47
Подкасти от БНР