Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на село Ботуня: Писна ни да живеем в кално блато и никой да не взема мерки

8
Снимка: Ивайло Диманов

Повече от седмица в село Ботуня, община Криводол, имотите и улиците са превърнати в блато, заради обилното снеготопене в края на януари. Проблемът, според кметския наместник Ивайло Диманов, е от години, но никой досега не се е ангажирал с решаването му:

"Ситуацията тук в селото е следствие на наводнението, а то се получава при всяко обилно снеготопене или проливен дъжд. Това са скатни води, а канализацията, която е направена много отдавна, вече е разрушена. Не се почистват деретата, не се почистват отводнителните канали и цялата река отгоре, а тя е с много голямо течение, се излива в селото. Наводняват се дворовете на хората, вече започнаха да се пълнят и мазите им, пристройките към къщите с инвентара в тях, наводнени са и площите с овощни дървета, с насаждения, с оранжерии, с ягоди. Добре, че спря дъжда и малко се нормализира обстановката, но в момента сме по-зле и от Кандахар, защото цялата кал е изкарана по улиците в селото... Областната дирекция е информирана, Община Криводол е информирана, информиран е г-н депутата Красен Кръстев по надлежен ред, чрез него съм информирал министър-председателя и министъра на МРРБ...Уточнявам, че Община Криводол в
момента е във финансов колапс и не може да направи нищо. Ако нямаме помощ от държавата, което за 6-та година вече се мъча да го направя, няма как да решим проблема. Аз не го правя, защото ние нямаме бюджет, не можем да разчитаме на собствени средства... Досега никой не ни е потърсил. Контактувам само с кмета и зам. кмета на Община Криводол. Никой друг не се отзовава. Абсолютно никой не се интересува от житието и битието на село Ботуня, а се интересуват, както предполагам ще бъде сега - от избори на избори..."


"Всеки път след по-обилно снеготопене градини, дворове, жилищни постройки и всичко останало потъва във вода. За съжаление след големи инвестиции и желание за подобряване на начина на живот, при такива обстоятелства всичко отива на вятъра и се започва отначало", обяснява и Тонислав Тунов, който е един от най-засегнатите от наводнението в Ботуня. Наскоро се е върнал в родното село, след като 12 години е бил главен готвач в ресторант в Лондон, с намерение да развива бизнес. Наводнението обаче определено е променило тези намерения:

"Фасадата на къщата ми е нарушена, наводнен е дворът, оранжерии, насаждения - всичко това е потънало във вода. И както беше в края на януари след разтапянето на снега и наводняването на дворовете, температурите рязко паднаха и всичко това, целият положен труд и средства пропаднаха. Сега трябва да започнем отначало... Как виждам новото начало ли? Ами преди го виждах доста оптимистично и бях положително настроен, но за съжаление има спънки, които са непредвидени и за съжаление нехайството от страна институциите води до спънки в бизнеса на хората..."

Недоволен от калното ежедневие на селото е и 80-годишният Найден Найденов. Според него обстановката е като на война:

"Не можеш да минеш от гьолове, трапове навсякъде, водата идва от

 баирите, няма канали, всичко е залято, дори централната улица е само кал... Второ - тук няма никакъв превоз - нито от Криводол, нито от Враца, както имаше навремето рейсове... Сега, когато аз като възрастен човек ме заболи главата и трябва да си взема аналгин, изкачам тук и вардя пред Съвета някоя от колите за Враца да дам пари да ми купят лекарството. Тук няма аптека, няма нищо... Пропаднала работа... Трифон Зарезан тук си го правим на 14 февруари, както си го знаем от едно време. Как го празнуваме ли - ами пием и ядем, както сме си го правили винаги. Виното ни е от Хамбургски мискет, на масата задължително ще има и свинско месце, задължително изпечено на дървени въглища... Пожелавам на моите съселяни да се оправят улиците и да има превоз. Смятам, че ако това стане, ще има добри дни за това село..."

Още по темата и целите интервюта може да чуете в звуковия файл.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59