Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинско училище част от инициативата "Иновациите срещат училището"

клуб по роботика в ПГ "Проф д-р Асен Златаров"
Снимка: ПГ "Проф д-р Асен Златаров"



Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин  се включи в инициативата "Иновациите срещат училището". 70 ученици от  8-ми до 10-ти клас от специалности "Компютърна техника и технологии", "Приложен програмист", "Промишлена електроника" и "Електроенергетика" участваха в онлайн среща  с представители на  фирма за роботизация и автоматизация.


Целта беше децата да се докоснат до реалната практическа среда на инженерните специалности и да се стимулира аналитичното мислене у децата, каза Десислава Цокова, ръководител на клуба по "Роботика":


"Това е една инициатива на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация, подхвана се идеята бизнесът да срещне училищата. Хората от бизнеса приеха тази идея много радушно и по този проект ще бъдат включени 52 училища... Срещата с русенската фирма беше много позитивна, защото показаха на учениците  защо е необходимо да се учи, технология, инженерни науки, как оптимизират тяхната система. Показаха на децата нещата от другата страна... Изводът е - все повече да преминаваме към практически неща."


Радослав Колев е 9. клас, специалност "Промишлена електроника", за него срещата е била необходима и важна:


"Хората от фирмата ни обясниха всичко с подробности, представиха ни машини и недостатъци на тези машини и как ги отстраняват. Задавахме въпроси по време на презентацията..Един от въпросите ми беше за един термин, който се използва, впечатли ме техния софтуер, тяхната програма е проста и по-лесно се схваща как се работи.."

 
клуб по роботика в ПГклуб по роботика вПГСпоред деветокласника Кристиян Георгиев  презентацията на промишлени роботи на българската фирма е била нова и непозната за него:

 
"Научих много от тяхната презентация, те представиха специална система, с която  регулират роботите. Попитах ги дали могат да правят роботи извън промишлеността..."
 

Кристиян Михайлов е създателят на инициативата "Иновациите срещат училището",  за своята идея той споделя:



"Идеята се породи след разговор с българска компания, която създава иновативен продукт в сферата на киноиндустрията. Спрях се на 52  училища и съответно на 52 компании, вече първите 5 училища се срещнаха с първите 6 компании, които говорят за професиите на бъдещето - инженерните специалности. Целта е да подпомогна кариерното развитие на учениците, да промотирам български компании, да  вдъхновя учениците да изберат професия техническа."
 
Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47