Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пчеларството е поезията на земеделието

Снимка: Петър Младенов

Св. Харалампий Чудотворец е християнският светец-лечител, смятан от народа за господар на болестите, които държи на синджир. Светецът е покровител на пчеларите, които отбелязват 10 февруари като свой професионален празник. Това е единственият ден в годината, когато в храмовете се освещава пчелен мед, който след това се дава на болните и се смята за лековит. 
Видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" е създадено на регионален принцип, но впоследствие в него членуват и пчелари от други общини. Пандемията от COVID-19 оказа влияние върху пчеларството, обяснява Петър Младенов, председател на дружеството:

"Два аспекта да посоча: Първо, че нашата работа не е свързана с масово струпване на хора и контакт с хората. Другият аспект е по-сериозният. Това е, че COVID кризата сви много търговията на едро, но пък се оживи търговията на дребно и това също е обяснимо, тъй като произвежданите от пчеларите пчелни продукти са известни със здравословният си ефект, така че шарена е картината. По-скоро да я приемем за нормална."

По думите на Петър Младенов мерките, които са предназначени за бранша категорично не са достатъчни, но са стъпка в правилната посока. Мерките са свързани с протичащата в момента сериозна тенденция за ревизиране на Закона за пчеларството, която да регламентира подобни отношения:

"Имаше промени, но те бяха предимно да облекчат, в известен смисъл, административната тежест. Съгласно тези промени отпадна двойната регистрация на тези, които са регистрирани като животновъдни обекти. Вече се свали тежестта и отговорността от кметствата, така че само БАБХ са оторизирани да правят такива регистрации, което е добре, но съвсем не е достатъчно, за да можем да твърдим че промените вървят в някаква положителна насока. Очакваме съвсем скоро да влязат в сила промени, които ние желаем."

Целия разговор чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00