Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Ускоряване на ваксинирането срещу COVID-19 в ЕС - пряк път към излизане от пандемията

Снимка: Радио Видин
Пандемията, предизвикана от COVID-19 е едно от най големите изпитания за ЕС. Като започнем от начина на живот на хората, икономиките на страните, здравните системи, може да се каже, че почти няма област незасегната от кризата. Въведените строги мерки и ограничения за справяне с бързо разпространяващият се коронавирус продължават близо година. По този начин се натрупва "пандемична умора" в здравните работници и в обществото като цяло. Затова Европейска комисия е набелязала като една от ключовите мерки за изход от пандемията - ускоряване на ваксинирането срещу COVID-19 в ЕС.

Ваксинацията е от съществено значение за излизане от тази криза. Вече са осигурени достатъчно ваксини за цялото население на Европейския съюз. Сега трябва да се ускори доставянето им и самото ваксиниране. Целта е до лятото да бъдат ваксинирани 70% от възрастното население. Това може да бъде повратна точка в борбата ни с този вирус, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:


"Наистина в Европа ситуацията със здравето остава много сериозна... трябва да подсигурим доставката на ваксини  от кампаниите и трябва да осигурим бързо и ефективно използване на ваксините на разположение. Радвам се, че с членовете, успяхме да администрираме колкото ваксини е възможно през следващите седмици и месеци. Рaзбира се, за да поддържаме това ние работим ръка за ръка с Европейската агенция по лекарствата и компаниите. Решени сме да предоставим повече предвидимост и стабилност при процеса на доставяне. Гледаме напред към още ваксини и дози, които да дойдат скоро. След няколко месеца в Европа ще имаме повече дози, отколкото можем да използваме. С оторизирането на Бионтех и Модерна можем да ваксинираме до 85% от популацията на Европейския съюз. Това са 380 милиона души."

Гражданите на ЕС трябва да са убедени, че ваксините, които сме разработили са безопасни. В момента 3 компании са получили зелена светлина за използване на ваксини от Европейската aгенция по лекарствата, която пък е гаранция за качеството. Тези компании вече са започнали и ще произведат почти 1,2 милиарда дози ваксини, коментира Стефан де Кийрсмакер, говорител на Европейската комисия относно общественото здраве:


"Ваксинациите текат, ние сме налице, за да помагаме на държавите членки. Правим съвместни поръчки, които позволяват да купуваме оборудване за ваксинации. Имаме съвместна поръчка за 1,2 милиарда спринцовки. За да правим ваксинации ни трябват ваксини, ето защо толкова изкъсо следим, заедно с държавите членки, да се спазват сроковете на доставки. Когато Европейската aгенция по лекарствата даде зелена светлина за ефективността, безопасността, това се прави въз основа на много щателна оценка. И е важно да се обясни на гражданите, да знаят, че когато получат инжекцията с ваксината, тази ваксина е проверена из основи от много интелигентни хора. Те я гледат и на дълго и на дълбоко и разглеждат и производственият процес. Европейската aгенция по лекарствата е гаранция за качеството на закупеният продукт. Това го искаме всички да излезем от пандемията. Именно затова сме си поставили цели, ако стигнем тези цели ще сме направили голяма крачка да излезем от пандемията."


Повечето хора биха се ваксинирали, за да се предпазят от коронавируса и смятат, че това е пътят за излизане от пандемията, сочи анкета с граждани на ЕС:


"Сестра ми и племенницата ми са ваксинирани и двете. Сестра ми е медицинско лице, племенницата ми е психолог. Те са убедени. Това, което те ми говорят като по-компетентни, разбира се, от мен е, че трябва да го направим, бих да... Не съм се ваксинирал, казал съм, че съм си дал здравето на личният лекар. Ако личният лекар ме покани, защото аз съм с инсулт, пием някакви лекарства. Каквото прецени личният лекар, ако ми се обади: елате - нямам проблем. Доверявам се особено на лекар, дали е за ваксина или нещо на 100% и отгоре даже, медицината го препоръчва... Да, защо не? Аз съм на 84, 85 години вече... За мен ваксинирането е една хубава превенция, защото ние сме в такава възраст и трябва да се вземат някакви мерки. Вярвам във всяка една ваксина, постоянно следя. Европа като цяло ми харесва как си върши работата... Ще се ваксинирам. Би трябвало да помогне, за здравето на хората, няма да има заразени хора."


Според плановете на Европейската комисия до март 2021 г. следва да бъдат ваксинирани във всяка държава членка най-малко 80% от хората на възраст над 80 години и 80% от работещите в областта на здравеопазването и социалните грижи. До септември 2021 г. следва да бъдат ваксинирани 70% от цялото възрастно население в отделните държави членки.

Вижте още

Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат,..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18